Så gör du för att komma närmare din tonåring

Så gör du för att komma närmare din tonåring
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 23 juni, 2019

Tonårstiden kan sätta press på relationen mellan barn och föräldrar. Ett gott råd är att alltid upprätthålla bra kommunikation, som ett sätt att lösa konflikter och komma närmare din tonåring. Likaså är tålamod och förståelse från föräldrarnas sida viktigt.

När barn kommer upp i tonåren uppstår ofta kommunikationsproblem. Även om vi älskar våra barn över allt annat tycks det som att generationsskillnader kommer emellan.

Har du kanske  börjat oroa dig och undrar hur du ska komma närmare din tonåring?

Tips för att hjälpa dig komma närmare din tonåring

Tonårstiden är ett viktigt och komplext skede i människors liv, och de har mycket som de måste hantera, såsom fysiska och hormonella förändringar, upptäckten av sexualiteten, oro för framtiden, samhällets påtryckningar… Ingenting förbereder oss för allt detta.

Föräldrarnas stöd och en öppen familjedialog är avgörande för en hälsosam tonårstid. Nedan kommer vi att summera tre tips som kan hjälpa dig att komma närmare din tonåring.

1. Var förstående och döm inte – kom ihåg att vi alla har varit tonåringar

De som är unga idag är födda med teknologi nära sammanflätad med deras identitet och deras sätt att se på världen. Därför har de sitt eget språk och agerar under koder som inte alltid sammanfaller med våra. På så sätt kan deras vokabulär, preferenser och ideologier verka väldigt främmande för oss.

Men vi får inte  glömma att vi själva en gång var tonåringar och, i något läge, kände oss missförstådda av samhället. Det bästa är att komma ifrån fördomar och stereotypa uppfattningar, och fokusera på att förstå unga människors värld.

Lyckligtvis kan internet och sociala medier hjälpa till med att introducera föräldrar till tonåringars språk och sätt att tänka. Men du behöver också ägna tid åt att prata med dem, för att få veta vad de känner och vilka deras behov, rädslor och förväntningar är.

Uppmuntra en ärlig dialog i hemmet för att skapa en miljö där de unga känner att de är välkomna att uttrycka sig. De behöver också lära sig att komma över sin impulsivitet och slappna av, för att kunna prata och lyssna.

Det bästa sättet att komma närmare din tonåring är att visa att du kommer att finnas där för dem närhelst de behöver det. Döm inte, kritisera inte. Bara lyssna på dem och prata med dem med en ärlig och hjälpsam inställning.

Så gör du för att komma närmare din tonåring.

2. Låt dem få göra sina egna misstag

Som föräldrar vill vi alltid göra allt vi kan för att skydda våra barn och ge dem det bästa. Men vi måste också förstå att de kommer att växa upp, fatta sina egna beslut och så småningom begå misstag. Det är en del av livet och lärandet, oavsett om man gillar det eller inte.

Ett misstag som föräldrar ofta begår är att överbeskydda sina barn. Det här kan lätt gå ut över relationen med barn som är i tonåren. Det handlar självklart inte om att man ska vara överdrivet tillåtande eller ignorera tecken på problem som de kan ha i den här åldern.

Kom ihåg att tonårstiden är den period då de känner behov av att ta sina egna steg. Om vi försöker stänga in dem eller hindra dem från att upptäcka världen skapar vi en barriär i relationen och får svårigheter i vår kommunikation med dem.

Självklart ska vi ge dem goda råd och vägleda dem kring att det är viktigt att vara på sin vakt, att ta hand om sig själv och att välja sina vänner med omsorg.

Men vi måste också lära oss att respektera deras privatliv och förstå att de är individer som är under utveckling och som behöver vidga sina horisonter och perspektiv.

Det bästa är att komma ifrån fördomar och stereotypa uppfattningar, och fokusera på att förstå unga människors värld. Du behöver ägna tid åt att prata med dem, för att få veta vad de känner och vilka deras behov, rädslor och förväntningar är.

3. Låt dem undervisa dig

Tyvärr tror många människor fortfarande att det bara är de äldsta och mest erfarna som har någonting värdefullt att lära andra. Men faktum är att vi alltid kan lära oss någonting värdefullt från varje människa vi träffar om vi har ett öppet sinne.

Tonåringar har naturligtvis inte livserfarenhet. Men det betyder inte att de inte har någonting att lära dig. Om du ger dem möjlighet att uttrycka sig fritt kommer ungdomar att visa dig en beundransvärd intelligens och känslighet.

Far och son pratar.

Ditt barn kan förklara bättre än någon annan hur du ska förstå hans behov rädslor och förväntningar som tonåring. Det här är viktigt för att du ska kunna komma närmare din tonåring och förbättra kommunikationen.

Det är väldigt viktigt för oss att lyssna på våra barn, oavsett vilka stereotyper som finns i samhället. Tonåringar kan också hjälpa oss i en snabbt föränderlig värld. Din tonåring vet förmodligen mycket om nya teknologier och trender i den digitala eran.

Bortsett från modernisering och uppdatering kan det här utbytet av lärande också göra att ni får kvalitetstid tillsammans och att du kan komma närmare din tonåring. Tillsammans med rekommendationerna ovan kommer du med säkerhet få goda resultat.

 

 

 


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.