10 julaktiviteter för hela familjen

När julen närmar sig finns det en mängd aktiviteter som du och din familj kan njuta av tillsammans. Letar du efter tips på julaktiviteter för dig och dina barn?
10 julaktiviteter för hela familjen
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 19 november, 2019

Juletiden är en av de trevligaste tiderna på året för både barn och vuxna. Eftersom julen närmar sig snabbt undrar du kanske redan vad du ska göra med dina barn… Något underhållande som erbjuder dem nya upplevelser och som är roligt för både vuxna och barn. Det är därför vi här tipsar om julaktiviteter för hela familjen. Ha det så roligt i jul!

Tips på julaktiviteter för hela familjen

1. Missa inte ljusen

Det här är en julklassiker i både stora och små städer – att se alla julljusen. Gatorna fylls med tindrande ljus, i alla färger och former. Det finns inget bättre sätt att njuta av dessa sevärdheter än med dina barn!

2. Gå på julmarknad

Många skolor, kyrkor och andra institutioner organiserar julmarknader, och det är ett utmärkt sätt att ha kul med din familj. Där hittar du gott om godsaker, hantverk, presenter och mycket mer. Många av dessa marknader fungerar dessutom som insamlingar till välgörande ändamål, så du hittar inte bara unika presenter och godsaker, utan gör också gott.

julplaner: julfika

3. Skridskoåkning

Även om du planerar att bara slappa under julen är det här en klassiker. Skridskobanor är den perfekta platsen att tillbringa tid som familj. Det finns utomhusskridskobanor i de flesta städer, och detta är en populär vinteraktivitet. Ni får lite motion medan ni åker skridskor och ni skapar samtidigt oförglömliga minnen.

4. Gå på teater

Teateruppsättningar och musikaler är en fantastisk julaktivitet att gå på med din familj. Det finns en mängd olika typer, teman och prisklasser.

5. Kurser och workshops

Du kan leta efter workshops i närheten där dina barn kan pyssla eller uttrycka sig kreativt med sina händer några gånger i veckan. Det ger dem lite tid att varva ner och få saker gjorda under det spänningsfyllda jullovet.

6. Besök lokala museer

Det här är en fantastisk möjlighet för dina barn att lära sig något nytt. Med det sagt, tvinga inte dina barn, för då kan de bli negativt inställda till museer – vilket motverkar syftet.

Det finns många roliga museer, särskilt vetenskapliga och interaktiva museer. Dessa ger dina barn möjligheter att delta och tillgodogöra sig ny kunskap.

7. Lär känna din stad

Hur konstigt det än kan verka är det ofta mycket vi inte vet om de platser vi bor på. Planera därför in en dag där ni är turister i er egen stad.

Om er stad inte erbjuder bussturer, sök då på internet för att hitta intressanta webbplatser och ta er ut på egen hand. Ni kommer säkert att upptäcka många nya fakta om er hemstads historia.

8. Ut i naturen

Oavsett var du bor måste det finnas något berg, skog, sjö, flod eller någon annan park där ni kan tillbringa lite tid ute i naturen. Välj en dag med milt väder, ta med en ryggsäck, matsäck och vatten och gå ut på äventyr.

Det är bra för barn att ha kontakt med naturen. Det hjälper dem att släppa på spänningar, känna frihet och lära sig om världen omkring dem. Vid läggdags kommer dina barn dessutom att somna på nolltid!

julplaner: tre vinterklädda barn ute

9. Äventyrs- och nöjesparker

Det finns gott om inomhus- och utomhusparker som syftar till att ta vår äventyrliga anda till max. Jättelika labyrinter, väggklättringshallar, hinderbanor, äventyrsbad, nöjesparker med mera. Detta är en julaktivitet som säkert kommer att falla dina barn i smaken.

10. Hugg er egen julgran

Om du letar efter en riktigt julig upplevelse som dina barn kommer att komma ihåg för resten av livet är en julgransodling svaret. Ta med hela familjen och ge er ut för att beundra de snötäckta träden och välja ut just den rätta granen för ert hem.

Som du kan se finns det mängder av roliga julaktiviteter för hela familjen. Det svåra är att hinna med allt man planerat innan jullovet är över!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.