8 populära julklappar för barn i år

Julen är den perfekta tiden att dela med oss med våra nära och kära och skapa oförglömliga minnen med våra familjer. Samtidigt är det en möjlighet för våra barn att upptäcka och njuta av nya julklappar och leksaker.
8 populära julklappar för barn i år
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 17 november, 2019

Alla tider på året är bra att dela med sig av presenter med barn och vuxna. Men det finns en speciell tid på året när intresset för att få eller ge något nytt växer – särskilt bland barn. Den här julen, precis som alla tidigare jular, finns det ett stort utbud av populära julklappar för barn att välja mellan.

Julen är en av de viktigaste högtiderna på året. Många familjer runt om i världen har traditionen att ge en leksak eller någon annan slags julklapp till sina barn. Dessa gåvor representerar firande, godhet, fredliga utbyten och glädje bland familjer och nära vänner.

Leksakerna vi ger under julen är mer än bara en tankeväckande gest att dela med vänner och familjer. De är också synonyma med rekreation, lärande, mognad och psykologisk, emotionell, motorisk och intellektuell utveckling. Samtidigt bidrar de till att öka samhörighet med andra, oavsett ålder.

Det är genom att leka med leksaker som barn utvecklas i flera aspekter, både fysiskt och psykiskt. De bjuder in barn att utforska, upptäcka och lära sig interagera med föremål.

Leksaker är inte bara bra för att fånga barnens uppmärksamhet med sina attraktiva färger och andra funktioner. Många av dem hjälper också till att utveckla kritiskt tänkande genom problemlösning. Samma sak händer med abstrakt tänkande och spatiala förhållanden när barn bygger med och organiserar byggleksaker.

7 populära klappar för barn den här julen

Vare sig det är dina egna barn, syskonbarn, barnbarn, ett gudbarn eller något annat speciellt litet barn i ditt liv kommer dessa idéer säkert att glädja dem.

Läs noga och håll listan nära till hands när det är dags att shoppa julklappar:

1. Dockhus och prinsesslott

Många leksakstillverkare producerar förtrollande kopior av samma slott som barnen kan se i sina favoritfilmer.

Dessa små miniatyrbyggnader, förutom att vara vackra, hjälper även barnen att utveckla organisationskunskaper angående olika utrymmen och möbler man kan hitta i ett hem.

Ett av de mest populära teman du kan välja i år är filmen Frost. Om barnet på din presentlista inte tycker om prinsessor kan du alltid välja ett mer traditionellt dockhus.

2. Dockor med eller utan ljud och rörelse

Det finns oändligt olika dockor på marknaden. Vissa kan röra på sig och ge ifrån sig ljud, imitera röster, gråta, krypa, äta, etc.

Dockor, oavsett om de har speciella funktioner eller inte, väcker ett barns moderskänslor och omhändertagande sidor. Låt oss bara säga att en docka är en gåva som aldrig kommer att gå ur tiden.

Och medan dockor traditionellt har varit “för flickor” kan pojkar förstås också leka med dockor. Det är inget fel med att lära pojkar att vara bra pappor och vårdnadsgivare tidigt!

flicka med julklappar

3. Kläder till dockorna

Det här är ett bra alternativ för barn som från en ung ålder är intresserade av att gå in i mode- och modellvärlden.

Med små accessoarer i miniatyr och kläder att klä sina dockor med kan barn öva på färgkombinationer och poser. De kan även leka fantasilekar och göra små draman i olika situationer och scenarier.

Det finns flera dockmärken som erbjuder klädalternativ, men Barbie är en favorit som har hållit länge!

4. Tillbehör för matlagning

Alla matlagningsleksaker är bra julklappar till barn. Vissa leksaker i denna kategori är bara för låtsaslekar, men vi rekommenderar att du letar efter tillbehör som faktiskt fungerar att laga riktig mat med.

Till exempel kan du köpa en glassmaskin och göra egen glass eller en miniatyrugn för att baka muffins i.

5. Fjärrstyrd bil

En fjärrstyrd bil kommer aldrig gå ur tiden! Faktum är att de bästa modellerna inte bara är attraktiva för barn, utan också för vuxna.

Idag simulerar många fjärrstyrda bilar riktiga bilar på flera sätt, mer än någonsin tidigare. Moderna fjärrstyrda bilar kan också köra längre än sina föregångare.

“Det är genom att leka med leksaker som barn utvecklas i flera aspekter, både fysiskt och psykiskt.”

6. Spelkonsoler och videospel

Spelkonsoler har toppat julklappslistor i åratal – och inte bara för barn! Vi har tagit stora kliv framåt vad gäller både grafik och andra teknologiska aspekter.

Till exempel kan spelare nu koppla upp sig online och spela med andra människor från hela världen. Idag är den mest populära spelskonsolen för barn och vuxna Playstation 4.

7. Drönare

Dessa små obemannade flygande enheter har fångat världens uppmärksamhet. Det är ingen överraskning att de minsta i hushållet också vill att sina egna drönare som de kan flyga runt med i flera timmar.

Du kan välja en enkel helikopter eller till och med en drönare med en kamera. Dessa är de mest populära eftersom kameran gör det möjligt för användaren att spela in en video av flygturen.

En kamera ger också användaren nya perspektiv och erbjuder möjligheten att utforska svårtillgängliga platser. Naturligtvis är drönare med kameror och andra funktioner mycket dyrare.

8. Byggklossar och plocklådor

Vi kunde bara inte göra en lista över julklappar för små barn utan att ta med dessa klassiker på listan. Byggklossar och plocklådor har varit populära i generationer, men fångar fortfarande uppmärksamheten hos små barn idag.

De hjälper till att utveckla finmotoriska och grovmotoriska färdigheter samt koncentrationsförmåga och intelligens.

barn, pappa och byggklossar

Förutom dessa uppenbara fördelar kan byggklossar och plocklådor hålla småbarn sysselsatta i timmar tack vare sina klara färger och intressanta former.

För att välja rätt julklappar för barn måste man ta hänsyn till deras ålder och personliga preferenser.

Även om mobiltelefoner och surfplattor också är populära gåvor för barn i år är det viktigt att undvika skärmberoende. Kom ihåg att dessa enheter bidrar till en mer stillasittande livsstil.

Vi rekommenderar också att du uppmuntrar till utomhuslekar och att du introducerar dem till samma lekar och spel som du sysselsatte dig med som barn.

Julklappar är mer än materialism – det handlar om att skapa minnen och tillbringa tid tillsammans med de vi älskar.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.