Bebisens femte månad: kännetecken och förändringar
Att kunna röra sig mer, bli mer social, och mer uppmärksam på världen utanför, är några av kännetecknen på bebisens femte månad. I den här artikeln kommer vi att ta en titt på vad som är viktigast under det här stadiet.
På bara några månader har din bebis skaffat sig tillräcklig muskelstyrka för att kunna röra sig oftare och med större lätthet. Den kommer att fortsätta försöka sätta sig upp, och kanske lyckas göra det med lite hjälp, eller omgiven av kuddar.
Man kan också observera barns utveckling i hur de relaterar till andra. De vill nu inte bara ha sina föräldrars uppmärksamhet, utan kan också söka kontakt med andra personer.
Med alla sina sinnen fullt utvecklade, kommer ditt barn att iaktta och lyssna till allt som händer i omgivningen.
Ta chansen att prata med ditt barn. Det kommer att börja märka när du pratar med det eller nämner dess namn. Den här perioden är idealisk för interaktion.
Vad du kan förvänta dig under bebisens femte månad
Här är några (om än inte alla) typiska egenskaper för fem månader gamla bebisar.
- Viktökning: När de har blivit några månader gamla, ökar bebisar cirka 150 gram i vikt per vecka. Enligt Världshälsoorganisationen WHO, är en hälsosam vikt för en fem månader gammal bebis ca 6,8 kg för flickor och 7 kg för pojkar.
- Längd: Vid fem månaders ålder bör flickor vara 63-65 cm långa, och pojkar bör vara 65-67 cm långa.
- Styrka: När barn är fem månader gamla bör de kunna hålla upp sina huvuden under lång tid. De kommer också att försöka sitta eller till och med stå upp om du placerar dem på ett fast underlag.
- Sinnen: Deras syn och hörsel har blivit mycket skarpare under de senaste månaderna. Din bebis är nu kapabel att identifiera var ljud kommer ifrån, och känna igen ansikten. Den kommer till och med att börja känna igen sitt eget namn.
- Mat: Experter rekommenderar amning som den enda näringskällan upp till sex månaders ålder. Mellan den här månaden och nästa, kan du börja introducera mat som komplement. Maten ska alltid vara finfördelad eller mosad eftersom barnet inte har några tänder ännu.
- Sömn: Barnet sover mellan 8-10 timmar varje natt, och tar vilostunder på dagarna. Det är nu mycket lättare att etablera en rutin.
- Immunförsvar: Ditt barns immunförsvar är fortfarande under utveckling, så det är viktigt att följa schemat för vaccinationer.
Om barn har feber, visar det att de håller på att avvärja en infektion. En feber är ett tecken på att deras immunförsvar fungerar. Att underhålla dem och få dem att skratta kan, förvånande nog, hjälpa dem att försvara sig mot en mindre bacill.
Andra frågor under bebisens femte månad
Är mitt barn redo att börja umgås med husdjur? Om du redan hade ett husdjur när barnet föddes, har djuret förmodligen vant sig vid barnets närvaro och vid att få lite mindre uppmärksamhet.
Under din övervakning, kan kontakten med ett husdjur hjälpa barnet att lära sig hur man behandlar ett djur. Se dock alltid till att djuret inte skadar eller skrämmer ditt barn.
En lek som specialisterna rekommenderar under bebisens femte månad är att lägga den på rygg och visa den en leksak. Bebisen kommer att ta ögonkontakt och sträcka ut sina händer för att ta leksaken.
Flytta leksaken från ena sidan till den andra så att barnet vänder sig och rör sig åt olika håll. Den här enkla övningen hjälper till att utveckla magmusklerna och stimulera barnets sinnen.
Har barnets ankomst påverkat er relation?
Ankomsten av ett nytt barn är en virvelvind av lycka, nervositet och osäkerhet. När månaderna går, vänjer du dig dock vid att ta hand om din lilla.
Du lär dig, barnet växer, och ni blir båda mer erfarna. Det betyder att det nu blir möjligt att etablera vissa rutiner i hemmet.
Det är aldrig en dålig idé att slappna av och ägna lite tid åt relationen, som kanske har blivit lite negligerad under de senaste månaderna.
Lämna barnet i trygg samvaro med era föräldrar eller en barnvakt och gå ut på restaurang, bio, eller åtminstone en liten promenad.
Att ladda batterierna och hålla humöret uppe är bra både för dig och din bebis.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Sabater, V. (2019, 30 mayo). El papá que cuida al bebé no “ayuda”, ejerce la paternidad. Recuperado de https://lamenteesmaravillosa.com/papa-cuida-al-bebe-ejerce-paternidad/
- Sabater, V. (2020, 6 marzo). La importancia de las caricias en nuestras relaciones afectivas. Recuperado de https://mejorconsalud.as.com/la-importancia-de-las-caricias-en-nuestras-relaciones-afectivas/