Underlivshygien hos spädbarn

Korrekt underlivshygien hos spädbarn är avgörande för att undvika dermatit, irritation och infektioner i området.
Underlivshygien hos spädbarn
Maria del Carmen Hernandez

Skriven och verifierad av Hudläkare Maria del Carmen Hernandez.

Senaste uppdateringen: 07 februari, 2024

Det är väldigt viktigt att ta hand om spädbarns könsorgan. Detta är enkelt och bidrar inte bara till att förebygga infektioner, utan håller dem också friska. Åtgärderna för hur du gör detta skiljer sig åt om det är en pojke eller en flicka, men huden är lika känslig i för båda könen. Läs vidare för att lära dig mer om underlivshygien hos spädbarn.

Blöjbyte

Blöjabyten bör göras ofta, och rengöring bör börja ovanför könsorganen. Hygienen bör alltid utföras bakifrån och framåt, för att undvika överföra bakterier till urinröret eller slidan. Det sista området att rengöra under ett blöjbyte är anus och perineum. Efter rengöringen bör du torka hela blöjområdet ordentligt utan att skapa friktion. Applicera också en hypoallergen skyddskräm.

Enligt studier publicerade i Pediatric Dermatology, kan kvarsittande fukt i området utlösa blöjutslag. Därför bör du byta blöjor regelbundet för att förhindra att kombinationen av fekalt material och urin orsakar utslag i området.

Underlivshygien hos spädbarn

För korrekt hygien och genitalvård hos spädbarn är det bäst att använda varmt vatten och bomullstussar. Vid behov kan du tillsätta en liten mängd mild, allergivänlig, alkoholfri tvål i vattnet. Kom ihåg att krämer, svett och andra ämnen kan ansamlas och avsättas i ljumskvecken. Därför kan en passande tid för rengöring vara vid blöjbyte och vid bad.

En förälder som byter blöja för en nyfödd bebis.
Det är lämpligt att byta blöjor ofta för att undvika utslag i barnets underliv. Du kan också använda en vattenbaserad kräm för att förhindra fukt mellan blöjan och barnets hud.

Genitalvård hos flickor

Hos flickor samlas skräp från hygienprodukter eller avföring ofta i och runt blygdläpparna. Dessa områden bör du endast rengöra med varmt vatten och absorberande bomull. Tänk också på att alltid göra detta bakifrån och fram för att undvika vulvovaginit, vulvit och urinvägsinfektion.

Användning av deodoranter eller vaginaltvålar är inte rekommenderat. De kan nämligen öka risken för infektion genom att förändra den naturliga kemiska balansen och pH i slidan hos nyfödda. Samtidigt är det inte ovanligt att nyfödda flickor har en tjock, mjölkaktig flytning, kallad fysiologisk leukorré, som du inte behöver tvätta bort. Den kommer att försvinna när moderns hormoner upphör att ha en effekt på barnets kropp.

Genitalvård hos pojkar

Skölj försiktigt penis och pung med varmt vatten och absorberande bomull. Sedan bör du torka försiktigt och utan friktion, så försök att badda torrt med en mjuk handduk. Endast den yttre delen av förhuden behöver sköljas, så det är inte nödvändigt att dra tillbaka förhuden. Vanligtvis dras den tillbaka något när barnet är mellan 2 och 3 år.

I allmänhet finns en mjölkvit substans, kallad smegma, under förhuden. Detta är inte en anledning till oro, utan är något som uppstår naturligt på grund av ackumulering av naturliga sekret och döda hudceller.

Produkter att undvika vid underlivshygien hos spädbarn

Underlivshygien hos spädbarn kräver vissa produkter. Det är viktigt att dessa är utan färgämnen, parfymer och alkohol.

Talk eller majsstärkelse

Det är inte tillrådligt att använda talk på någon del av barnets kropp, och särskilt inte de intima områdena. Detta eftersom det innehåller små partiklar som bebisen lätt kan andas in. Dessutom skapar det ett lager på huden som kan hindra svettkörtlarna från att fungera och eliminera svett ordentligt.

En förälder som rengör sitt barns könsorgan med en våtservett under ett blöjbyte.
Använd våtservetter för babyhygien endast ibland om du exempelvis är borta hemifrån. Det är inte heller tillrådligt att använda talk.

Undvik våtservetter

Det finns en hel del kontroverser kring användningen av våtservetter för babyhygien. Detta beror på att det är associerat med utslag och allergiska reaktioner. Dessa produkter är dessutom inte lika effektivt som vatten vid rengöring.

Undvik också kemikalier

Läs alla produktetiketter noggrant, och se till att undvika allt som innehåller doftämnen, färgämnen, parabener och ftalater. Detta beror på dessa produkter med hög sannolikhet kommer att orsaka hudirritation hos spädbarn. Även vissa produkter som innehåller botaniska eller växtbaserade ingredienser kan orsaka allergiska hudreaktioner.

Rätt underlivshygien hos spädbarn viktigt

För adekvat underlivshygien och vård av spädbarn behöver du vara noga med vissa speciella åtgärder och särskilda råd. Tänk på att detta är ett känsligt område. Om du inte vårdar det på rätt sätt kan detta resultera i infektioner som i sin tur kan orsaka allvarliga komplikationer.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Blume-Peytavi U, Kanti V. Prevention and treatment of diaper dermatitis. Pediatr Dermatol. 2018 Mar;35 Suppl 1:s19-s23. doi: 10.1111/pde.13495. PMID: 29596731.
  • Phang KN, Maznin NL, Yip WK. Hand hygiene in the nursery during diaper changing. Int J Evid Based Healthc. 2012 Dec;10(4):382-7. doi: 10.1111/j.1744-1609.2012.00297.x. PMID: 23173663.
  • Wesner, E., Vassantachart, JM y Jacob, SE (2019). Arte de la prevención: La importancia de las prácticas adecuadas de cambio de pañales. Revista internacional de dermatología femenina , 5 (4), 233–234. https://doi.org/10.1016/j.ijwd.2019.02.005

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.