Är det bra att tvätta barns hår varje dag?

Är det bra att tvätta barns hår varje dag?
Nelton Ramos

Skriven och verifierad av läkaren Nelton Ramos.

Senaste uppdateringen: 09 april, 2019

Det finns många myter om huruvida det är bra eller inte att tvätta barns hår varje dag. Många undrar över huruvida det gör att håret växer snabbare eller kanske till och med trillar av. Låt oss ta en titt på det här ämnet nedan.

Hur ofta man bör tvätta barns hår beror på hur aktiva de är, vad det är för aktiviteter de utför och deras hudtyp. Till exempel kan en idrottsman eller en konstnär som arbetar med färg eller lera, behöva en daglig hårtvätt.

Vissa barns svettningar är också mer rikliga än andras. Detta kan göra att huvudet kliar eller få dem att tro att de har löss. Det kommer att störa dem mycket.

Å andra sidan påverkar ett barns ålder också hur ofta du ska tvätta håret på honom eller henne. Spädbarn behöver inte ett fullt bad varje dag. Deras hud är mycket känslig. Om vi tvättar dem för ofta kan det göra att deras hud och hår torkar ut eller utvecklar dermatit.

Ska du tvätta barns hår varje dag?

Bebis i bubbelbad
Dermatologer och hudläkare brukar säga att man inte behöver tvätta barns hår varje dag. De rekommenderar att du tvättar det 3 gånger i veckan, i 3 minuter. När du tvättar bör du massera hårbotten med varmt vatten.

De rekommenderar att du använder ett schampo med en neutral pH-nivå. Denna typ av produkt förhindrar att barnets hud och ögon blir irriterade. Detta kan förhindra smärta och obehag.

Att använda balsam är valfritt. Balsam är till för att återfukta torrt eller skadat hår. Det bidrar också till att göra det lättare att kamma och borsta håret.

När de blivit 12 bör barn tvätta håret oftare eftersom de går in i puberteten. Nu kommer hormonerna att bli mer framträdande. De svettas mer än de brukade göra och luktar därför mer och ser smutsigare ut.

Att tvätta barns hår ska vara en rolig aktivitet

Många små barn gillar inte när det är dags att bada. Detta kan orsakas av flera olika anledningar:

  • Föräldrarna har lämnat dem ensamma i duschen när de var små. Lämna aldrig små barn ensamma i badet. Även mycket lite vatten kan vara tillräckligt för ett litet barn att drunkna i.
  • De gillar inte vattentemperaturen.
  • Schampot eller tvålen gör att det kliar eller orsakar en allergisk reaktion.
Barn tvättar håret

För att förhindra att dina barn blir rädda för badet måste du se till att badet är lustfyllt och roligt. Låt dem ta ett bad med sina leksaker, helst badleksaker som tål vatten.

Du kan också läsa för dem eller berätta historier. Det finns många sätt att ha kul i badkaret. Det är viktigt att lära dem goda hygienvanor som de kommer att behålla när de blir äldre.

Om ditt barn vill ha långt hår

Från och med ungefär 6 års ålder vill pojkar och flickor vara med mer och bestämma över sitt eget utseende, inklusive sina kroppar och sina kläder. Ett av de viktigaste attributen för dem är deras hår. De kommer förmodligen vilja ha en modern klippning eller frisyr, eller så vill de ha håret långt.

Om de vill låta håret växa ut så måste du ta hand om det mer än vanligt. Här är några praktiska tips:

  • Tvätta det varannan dag.
  • Använd ett bra barnschampo och balsam.
  • Använd varmt vatten för att hålla hårsäckarna i gott skick.
  • Kamma det ofta, både när det är vått och torrt.
  • Trimma topparna ofta.

När de blivit 12 bör barn tvätta håret oftare. Detta beror på att de går in i puberteten.

Försiktighetsåtgärder för barns hår när de sover

Om du vill säkerställa att dina barns hår ser bra ut, använd dessa tips nattetid:

Sov inte med fuktigt hår

Detta är avgörande. Om dina barn tvättade håret på kvällen, bör du torka det innan de går och lägger sig.

Vått hår har bakterier på sig från handduken. Deras kuddar absorberar dem och de kan orsaka infektioner. Dessutom kan det börja klia eller så kan de utveckla torrhet och mjäll.

Hästsvans eller flätor

Sätt inte upp håret i hästsvans eller flätor när det är vått. Håret är för skört när det är fuktigt och kan brytas sönder.

Ät en balanserad kost

Det är viktigt att ge dina barn en balanserad kost så att deras hår växer ordentligt. För att detta ska ske behöver de vissa livsmedel som är viktiga för hårkvaliteten. Detta inkluderar ägg, ost och yoghurt, fullkornsbröd, fet fisk, avokado, bananer, tomater och nötter.

Alla dessa rekommendationer hjälper dina barn att få en hälsosam hårbotten. Deras hår kommer att vara rena, starka och fylliga.

Kom också ihåg att köpa bra kvalitetsprodukter. De behöver innehålla återfuktande ingredienser och tillverkas speciellt för barns ömtåliga hår.

Slutligen så bör du kontrollera om du absolut måste tvätta ditt barns hår varje dag. Gör det bara om det är helt nödvändigt.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.