Hur ska en bebis badbalja se ut?

Hur ska en bebis badbalja se ut?
Nelton Ramos

Granskad och godkänd av läkaren Nelton Ramos.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Om du är gravid är det dags att börja tänka på vad du behöver när ditt barn är fött. Din bebis badbalja är en av dessa saker.

Här kommer vi att berätta vad det finns att välja på så att du kan välja vad som passar ditt barns behov bäst.

Badbaljans funktioner

  1. En bra badbalja måste vara hållbar och stabil.
  2. Badbaljans form ska vara stödjande för barnets kropp så att han kan sitta eller halvligga. Det minskar risken för att vatten kommer över hans huvud.
  3. Det är viktigt att badbaljan inte har skarpa kanter som kan skada barnet, så det är bäst att välja en balja som har rundade kanter.
  4. Din bebis badbalja ska inte ha hål som är stora nog för att fingrarna ska komma igenom eller några mellanrum mellan olika delar.

Olika typer av badbaljor

Funderar du fortfarande på vilken badbalja du ska välja? Vi listar några olika typer av badbaljor, samt tips som guidar dig inför inköpet.

baby som badar
  • Traditionell. Denna är enkel och kan ställas på vilken plan, horisontell yta som helst. Den har inga ben och är vanligtvis av plast. En ytterligare fördel är att den ofta är liten och billig.
  • Badbalja som del av ett skötbord. Det finns skötbord som också fungerar som badbaljor. Dessa är vanligtvis en aning dyra och otympliga, även om det även finns hopvikbara modeller.
  • Resebadkar. Dessa är uppblåsbara eller hopfällbara badbaljor, speciellt konstruerade för när familjen är på resa.
  • Badstöd. Den här typen av badbalja ställer du i ett stort badkar för vuxna. Det bästa är att den sparar utrymme och gör badstunden bekväm och säker för barnet. Den underlättar även för föräldrarna, eftersom man inte behöver oroa sig för att bebisen ska få vatten över huvudet.

Viktigt att ditt barn är säkert

Tänk på att barnet aldrig får vara ensamt i badbaljan så att han inte halkar eller glider ner under vattenytan. Det är bra att använda ett halkskydd i badkaret för att vara extra säker på att undvika olyckor.

Idag finns det många olika halkskydd, från strukturer med olika former som hindrar barnet från att glida runt, till små hängmattor och stöd. Dessa är mycket användbara för att bada barnet under tiden då han inte kan stå eller sitta upp på egen hand.

När du badar ditt barn måste du också vara mycket uppmärksam på vattentemperaturen. Se till att du fyller badkaret med svalt vatten först och sedan fyller på med varmt vatten till rätt temperatur.

När det är lagom varmt kan du sätta ner ditt barn i det. Det är viktigt att det inte är för varmt, eftersom ditt barns hud är väldigt känslig, och inte heller för kallt, så att din bebis inte fryser. En rekommenderad temperatur är cirka 35 grader Celsius.

Barnsäkra huset

När en bebis kommer hem måste man inrätta vissa säkerhetsåtgärder. Det betyder att du måste förvara vassa föremål, kosmetika och läkemedel utom räckhåll.

Se även till att alla elektriska apparater, till exempel hårtork, rakapparat eller eltandborste, står säkert. Dessutom är det viktigt att sätta petskydd i alla eluttag.

bebis badbalja: baby i badbalja
Slutligen, glöm inte att stänga toalettlocket efter att ha använt toaletten, eftersom små barn ofta kastar ner föremål i den eller stoppar ner händerna i vattnet. Det är också viktigt att hålla golvet torrt för att förhindra att barnet halkar.

Saker att tänka på

Om du behöver köpa en badbalja och överväldigas av alla olika modeller som finns på marknaden är det bra att välja en i polypropenplast, eftersom det är hållbart och inte bryts ner med tiden.

Du måste också titta på badbaljans struktur och se till att den passar i utrymmet du har hemma. Slutligen måste formen vara anatomisk så att barnet inte halkar och sitter bekvämt under badstunden.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.