Vilken sorts garn är bäst för att sticka bebiskläder?

Att sticka bebiskläder är ett utmärkt alternativ. Men, vet du vilken typ av garn som är bäst lämpad för spädbarnens hud?
Vilken sorts garn är bäst för att sticka bebiskläder?
Maria del Carmen Hernandez

Skriven och verifierad av Hudläkare Maria del Carmen Hernandez.

Senaste uppdateringen: 12 januari, 2023

Garn som passar bebiskläder är de som är bäst lämpade för att hålla dem torra, varma och glada. Men inte alla typer är vänliga mot deras känsliga hud. Detta material presenterar många fördelaktiga egenskaper för små, men inte alla är desamma. När du väljer det bästa garnet för att sticka bebiskläder bör du överväga olika aspekter som vi berättar om i den här artikeln.

Bebisars hud

Bebisars hud är mycket ömtålig, den kan drabbas av allergiska reaktioner mot de olika material som kläderna är gjorda av. Samtidigt bör man också vara uppmärksam på skötseln av kläder som är stickade. Faktum är att många av dem kan tvättas i tvättmaskiner, medan andra bara kan tvättas för hand för att inte krympa eller deformeras.

En studie av British Journal of Dermatology drar slutsatsen att superfin merinoull kan vara ett utmärkt terapeutiskt alternativ vid atopisk barnsjukdom.

Du kanske är intresserad av: Naturläkemedel mot atopisk dermatit hos barn

Irriterar garn bebisars hud?

Det finns många uppfattningar om att ullgarn orsakar klåda och irritation på spädbarns hud. Men bebiskläder gjorda med vissa typer av dessa material genererar inte allergiska reaktioner. Den valda ullen ska vara fluffig, mjuk, fri från ludd och trådar och ha en delikat, medel till fin tjocklek. Det här är några av de lämpligaste sorterna:

En kvinna som stickar bebiskläder.
När du stickar babykläder är det bäst att köpa mjukt garn som inte ger upphov till allergiska reaktioner, som merino, bomull eller alpacka.

Merinoull

Merinoullsfibrer har ett lager på utsidan som gör dem mjukare, liknande silke. Denna egenskap gör också garnet mer bekvämt. De naturliga egenskaperna gör ullen öm mot och behaglig för barnets hud, även för dem som lider av klåda eller eksem på grund av dermatit.

Dessutom hjälper denna typ av ull till att hålla barnet vid en behaglig temperatur på grund av dess förmåga att reglera värme. Med andra ord absorberar ullfibrerna fukt som orsakas av svett och det elimineras i miljön. Denna produkt kommer från en typ av får som är infödd i Nordafrika. Det är ett naturligt material som väger lite på grund av fibrernas elasticitet och tunnhet. Samtidigt fungerar den som en mycket effektiv värmeisolator som ger värme på vintern och håller barnet svalt på sommaren.

Ekologiskt bomullsgarn

Denna typ av garn är den mest rekommenderade för spädbarn eller barn med allergiska hudåkommor. Detta material absorberar svett mycket bättre och är mjukare än vanligt bomull. På grund av frånvaron av blekmedel och bekämpningsmedel är det dessutom allergivänligt för känslig hud. Men även om ekologisk bomull, som inte använder kemikalier i sin produktion och bearbetning är idealisk, så är den också mycket dyrare.

En av nackdelarna med denna produkt är dess lägre förmåga att generera värme jämfört med ull. Därför är det tillrådligt att använda plaggen på våren och hösten och undvika dem under kallare årstider. Å andra sidan säljs en del absorberande bomull på marknaden blandad med bambufibrer, vilket gör dem silkeslena och ger antiallergiska, antistatiska och antipersparanta egenskaper.

Alpackaull

Även om det inte är kommersialiserat i alla delar av världen så liknar dess egenskaper merinoullens. Den är allergivänligt, mycket lätt och kan reglera barnets kroppstemperatur. Den är ännu varmare och andas bättre än vanlig ull, vilket gör den väldigt effektiv i vinterkläder. Till skillnad från andra typer slits alpackaull inte ut lika lätt vid användning, och den är även vattenavvisande och resistent mot eld.

En bebis som bär en stickad mössa.
Bebisar tappar mycket värme genom huvudet, stickade mössor rekommenderas för att hålla dem varma.

Gör stickade kläder bebisar för varma?

Före 18 månader efter födseln har bebisar inte förmågan att reglera sin egen temperatur effektivt och korrekt. Faktum är att detta är relaterat till storleken på hudytan jämfört med deras kroppsvikt. I allmänhet tenderar de minsta barnen (särskilt om de är för tidigt födda eller sjuka) att skingra kroppsvärmen snabbare om de inte är varma. Därför bör de hållas varmare än vuxna. En yllemössa rekommenderas för att upprätthålla en varm inre miljö, nyfödda förlorar mycket värme genom huvudet.

Sticka kläder till bebisar

Yllekläder kan hjälpa till att hålla bebisar bekväma och varma samt reglera kroppstemperaturen utan att bli för kall eller för varm. Med andra ord, vissa typer av garn har värmereglerande egenskaper och ger mjukhet till huden på små. Av denna anledning rekommenderas merino, alpacka eller absorberande bomull när du stickar bebiskläder eftersom de har alla fördelaktiga egenskaper.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Lang N, Bromiker R, Arad I. The effect of wool vs. cotton head covering and length of stay with the mother following delivery on infant temperature. Int J Nurs Stud. 2004 Nov;41(8):843-6. doi: 10.1016/j.ijnurstu.2004.03.010. PMID: 15476757. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15476757/
  • Su JC, Dailey R, Zallmann M, Leins E, Taresch L, Donath S, Heah SS, Lowe AJ. Determining Effects of Superfine Sheep wool in INfantile Eczema (DESSINE): a randomized paediatric crossover study. Br J Dermatol. 2017 Jul;177(1):125-133. doi: 10.1111/bjd.15376. Epub 2017 Jun 12. PMID: 28182252. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28182252/

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.