Att välja sommarkläder för bebisar

För förstagångsföräldrar kan det vara svårt att veta vilka kläder man bör köpa till sitt nyfödda barn, och hur mycket kläder det behöver. Om du väntar en bebis under de varma sommarmånaderna, kommer följande artikel att hjälpa dig och besvara dina frågor.
Att välja sommarkläder för bebisar
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 13 oktober, 2022

När sommarens heta temperaturer börjar närma sig, tenderar vi alla att använda lättare sommarkläder och njuta av solen. Men när det handlar om nyfödda barn, gäller samma regel då?

Trots att det i folkmun heter att barn alltid bör vara klädda varmt oavsett vilken tid på året det är, så stämmer detta inte riktigt.

Kläderna du väljer för ditt barn ska skydda din lillas hud och kroppstemperatur. Detta gäller särskilt för nyfödda.

Du bör också vara uppmärksam på de tyger och material du väljer när du klär på din lilla.

Vissa textilier eller syntetiska material kan orsaka allergi eller rodnad av huden. Denna typ av reaktion är vanligare på sommaren på grund av värmen.

Vilken typ av sommarkläder behöver nyfödda barn?

Nyfödda uppfattar inte värme på samma sätt som äldre barn och vuxna gör. De är mycket känsligare för temperaturförändringar.

Medan det kan tyckas varmt för dig och alla andra kanske din bebis inte känner detsamma. Faktum är att ditt barn till och med kan frysa.

Därför är det särskilt viktigt att du täcker dess huvud och fötter när du klär på din bebis. Det här är de två områden som är ansvariga för att reglera en nyfödds kroppstemperatur.

När det gäller nyfödda kan en sval bris ge upphov till en förkylning.

Om din bebis snart ska födas 

Att organisera en barngarderob kan vara en stressig upplevelse för föräldrarna.

Detta gäller särskilt för förstagångsföräldrar på grund av deras brist på erfarenhet. Det kan vara mycket svårt att veta vilka saker som verkligen behövs.

Oavsett vid vilken årstid du välkomnar ditt barn till världen, är undertröjor ett måste. Tänk på att ditt barn kan använda sig av minst två eller tre ombyten om dagen.

Vid sänggåendet är det bäst att klä din lilla i bekväma och varma kläder. Undvik plagg som har dekaler, broderier etc.

Bebis på skötbord leker med sina fötter

Om din bebis redan är född

Under sommarmånaderna bör du välja främst bomullskläder att klä din nyfödda med.

Du bör stoppa in ditt barns fötter i strumpor och hans huvud i en mössa. Det är också en bra idé att täcka över din lilla med en lätt bomullsfilt.

Med det sagt, gå inte till överdrift. Ylle- och fleecetröjor kan få ditt barn att överhettas på sommaren, så det är bäst att undvika dem.

Istället kan du ställa in luftkonditioneringen till en högre temperatur och klä din bebis i en bomullspyjamas. Som alltid, se till att täcka hennes huvud och fötter, liksom hennes bröstkorg.

Det är viktigt att föräldrar är medvetna om vilken typ av sommarkläder deras nyfödda behöver för att upprätthålla en sund kroppstemperatur.

Ytterligare rekommendationer kring vilken typ av sommarkläder din lilla behöver

  • Välj kvalitetstyger. När det gäller kvantitet kontra kvalitet är det bäst att satsa på god kvalitet. Spädbarn har mycket känslig hud under de första åren av livet. Det betyder att du måste välja tyger som inte ger upphov till hudirritationer.
  • Bomull är bäst. Bomull är ett väldigt mjukt tyg som gör det möjligt för din bebis hud att andas lätt. När du handlar, titta på etiketterna och välj plagg gjorda av 100% bomull. Om du hittar ekologisk bomull är det ännu bättre.
  • Undvik åtsittande kläder. Plagg som är för tighta och sitter åt på ditt barn kan göra att dess hud överhettas och eventuellt får värmeutslag. Därför är det bäst att alltid använda löst sittande sommarkläder på ditt barn.
  • Glöm accessoarer under detta stadium. Även om det kan vara frestande att klä din bebis i fina skor, rosetter med mera, är det bäst att vänta ett tag. Många barn har svårt att vänja sig vid att bara ha kläder på sig – de har trots allt tillbringat 9 månader nakna i din mage! Att använda accessoarer kommer bara att skapa ytterligare obehag.
  • Håll ditt barn varmt. Din bebis hud ska alltid kännas varm vid beröringen (inte het). Om din lilla svettas eller om hans kinder är röda, är han förmodligen för varm. Om så är fallet, ta av överflödiga kläder under några minuter. Låt honom amma eftersom han kanske blivit törstig eller rent av uttorkad.

Sommaraktiviteter för nyfödda

Under ditt barns första dagar måste du ge mycket anpassad omvårdnad. Din lilla bebis har bara börjat utveckla sitt immunförsvar, så hon är inte redo att bekämpa bakterier och virus ännu.

Därför rekommenderar specialister att du håller din nyfödda hemma under minst de första 28 dagarna.

När denna tidsperiod är över kan du ta med din bebis till parken eller gå en promenad. Kom ihåg att alltid följa din läkares rekommendationer och skydda ditt barns huvud och extremiteter.

Det är också viktigt att hålla din bebis välhydrerad med bröstmjölk (inte vatten) och hålla den skyddad från direkt solljus.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.