Viktiga rekommendationer för att bära barn i bärsele
Det finns idag mängder av bärsjälar och bärselar för att vi lättare ska kunna bära våra barn under längre perioder, eller som ett alternativ till barnvagnar. Det är viktigt att förstå deras funktion och veta vilka saker man måste tänka på för att välja rätt, både vad gäller säkerhet och komfort.
Fördelarna med att bära barn i bärsele
En bärsele eller bärsjal har flera fördelar:
- Ökad fysisk kontakt mellan barn och vårdgivare. Detta stärker deras band och barnets känsla av trygghet.
- Minskad gråt, och det hjälper också barnet att sova bättre.
- Bidrar positivt till amning.
- Förhindrar plagiocefali, eller sned skalldeformitet.
- Bidrar till en bra anknytning.
Några av fördelarna med att bära sitt barn för föräldrar och vårdgivare:
- Tillåter ökad rörlighet och frihet, eftersom barnvagnen blir onödig.
- Gynnar självkänsla.
- Minskar risken för förlossningsdepression.
- Om den används på rätt sätt skyddar den och stärker ryggmusklerna för den som bär barnet.
När kan man börja bära barn i bärsele?
Det är viktigt att inte bära barn som är under 6 månader, och inte kan sitta upp på egen hand, på ryggen. Om du vill använda en bärsele eller bärsjal under de första 6 månaderna rekommenderas att du väljer en bärsjal.
Sjalen ger spädbarn det stöd som deras små kroppar behöver. De respekterar nyföddas fysiologiska hållning, vilket innebär att ryggen är krökt i form av ett C.
Om det görs på rätt sätt kan det vara mycket fördelaktigt för barnet att bäras runt på detta sätt. Det ger barnet närkontakt med sina föräldrar och vårdgivare, vilket ger en känsla av lugn och trygghet.Det är viktigt att vårdgivare försäkrar sig om att barnets ansikte aldrig täcks över helt och att du har uppsikt hela tiden. På så sätt kan du alltid se till att din lilla andas ordentligt.
Ska man bära bebisar inåt eller utåt?
Små spädbarn bör alltid vara vända inåt – det vill säga att de ska vara vända med ansiktet mot den som bär dem. Det här är väldigt viktigt. Det kan negativt påverka deras fysiologi att bäras utåt, för det ändrar krökningen i deras ryggrad.
Deras ben hänger dessutom fritt när de bärs utåt, vilket ökar risken för höftförskjutningar. De riskerar även att bli överstimulerade av miljön och kan inte komma undan alla intryck.
För äldre barn finns det fler alternativ. Till exempel kan de placeras på bärarens höft eller rygg. Därifrån kan barnet få en bättre utsikt och samtidigt respekterar det barnets fysiologi.
Oavsett var barnet befinner sig bör dock han eller hon alltid sitta vänd mot bäraren.
Ergonomisk position
Det spelar stor roll hur bäraren väljer att bära barnet och vad han eller hon bär barnet i (bärsele eller bärsjal) så att det erbjuder en ergonomisk hållning för både bäraren och barnet.
Bäraren ska inte uppleva obehag. Det är viktigt att testa olika alternativ innan du gör ett köp för att se till att du får tag på en sjal eller bärsele som kan justeras rätt på just din kropp. Det är också mycket viktigt att den inte sitter för löst när du bär den.
Öva på att sätta på sjalen eller selen utan ditt barn först – det gör den lättare att använda. Helst bör du välja något som anpassar sig till ditt växande barn och som är tillverkat av tyger som andas. Undvik dragkedjor och knappar, för de kan skava och ligga emot.
Under de första månaderna i livet bör spädbarn som bärs i en bärsjal ha en liggande position. Ansiktet ska vara synligt hela tiden och i rätt höjd så att man kan försäkra sig om att barnet lätt kan andas. Du bör alltid följa råden i bruksanvisningen för hur du bär ditt barn säkert.
Efter 6 månaders ålder, eller när bebisen kan sitta upp på egen hand, kan du börja bära ditt barn på ryggen. Det är dock mycket viktigt att du väljer en sjal eller sele som inte låter barnets ben hänga rakt ner.
Den här ställningen respekterar inte anatomin i ditt barns små höfter och kan leda till skador (höftdysplasi). Bebisar ska helst sitta med benen utåt på vardera sida, med böjda knän. Benen och rumpan ska forma ett “M”. Sjalens eller selens botten bör stödja ditt barn från det ena knäet till det andra.
Hur högt ska jag placera mitt barn?
Du bör alltid placera ditt barn på en höjd som tillåter honom eller henne att röra sig fritt. Se alltid till att lämna utrymme mellan barnets näsa och din egen kropp så att barnet kan andas obehindrat och så att ansiktet är synligt. Till exempel bör du kunna kyssa ditt barns huvud med lätthet när han eller hon är i sjalen.
Viktiga rekommendationer för att bära barn i bärsele
- Du bör aldrig ha ditt barn i sjal eller bärsele medan du befinner dig i ett rörligt fordon. Om du reser bör din bebis sitta i ett ordentligt babyskydd eller en bilstol, som är anpassad till barnets vikt och storlek.
- Spädbarn bör kunna röra på huvudet medan de är i sjalen eller selen. Deras ansikten bör hela tiden vara synliga så att man kan se att de kan andas.
- Du bör aldrig ha din bebis i sjal eller bärsele när du gör saker där du riskerar att falla (åka skridskor, klättra, cykla osv.).
- Laga inte mat medan du har barnet i sjal eller bärsele, eftersom det finns en risk för att ditt barn bränns.
- Undvik hala ytor som kan orsaka fall.
- Justera din sjal eller bärseles passform till ditt barns storlek och vikt. Se till att din utrustning alltid är i gott skick.
Avslutningsvis, se till att fråga någon som vet mer om du har några tvivel. Det kan vara svårt att få till knytningen på en långsjal de första gångerna och det underlättar mycket att ha någon som kan visa hur man gör.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- López Acuña, E.S., Salmerón Ruiz, M.A. (2014). El porteo ergonómico. Pediatr Integral XVIII (10): 774-780. Disponible en: https://www.pediatriaintegral.es/wp-content/uploads/2014/xviii10/09/n10-774-780_Int-Especial.pdf
- Sánchez Prados, F. (2014). Recomendaciones de uso de los cabestrillos portabebés. Comité de Seguridad y Prevención de Lesiones no Intencionadas en la Infancia (Asociación Española de Pediatría). Disponible en: https://www.aeped.es/comite-seguridad-y-prevencion-lesiones-no-intencionadas-en-infancia/documentos/recomendaciones-uso-l
- Sociedad Española de Pediatría Extrahospitalaria y Atención Primaria. (2015). El porteo ergonómico, una opción segura para transportar a los recién nacidos. SEPEAP. Disponible en: https://sepeap.org/el-porteo-ergonomico-una-opcion-segura-para-transportar-a-los-recien-nacidos/