Tips för att resa med din bebis i bilen

Tips för att resa med din bebis i bilen
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Trafiksäkerhet är något vi konstant måste tänka på när vi är på resande fot. När en kvinna är gravid bör hon veta hur man sätter på sig säkerhetsbältet på rätt sätt, till exempel. Men när det kommer till att resa med din bebis finns det några särskilda säkerhetsåtgärder du bör vara medveten om. Genom att vara uppmärksam på dessa detaljer kommer du att resa lugn och säker på att ditt barn är skyddat under alla omständigheter.

Det är väldigt viktigt att känna till alla de nödvändiga säkerhetsåtgärder som existerar för att skydda ett nyfött barn i trafiken. Du måste se till att du har allting du behöver för att ta hand om din bebis basbehov för varje tillfälle.

Din bebis bör alltid vara korrekt placerad i sin bilbarnstol. Och du måste se till att barnstolen är i rätt storlek och modell för ditt barns ålder, längd och vikt. Detta är grundläggande

Resa med din bebis

Det finns några viktiga saker som du behöver tänka på när du ska ut och resa med din bebis i bilen. Att skydda ditt barns kropp samtidigt som du försäkrar dig om att din bebis behov är väl omhändertagna är absolut nödvändigt.

Kom ihåg att du aldrig bör slarva med säkerheten även om ni bara ska på en väldigt kort bilresa. Du behöver se till dessa säkerhetsåtgärder vid varje tillfälle.

 • Res inte med ditt barn i knät. De spelar ingen roll att du ser andra göra det. Detta är inte ett säkert sätt att resa med barn i bilen.
 • Var noga med att välja rätt barnbilstol. Bilstolen för din nyfödde ska vara designad för spädbarn och barn som väger upp till 10-13 kilo. Dvs. bilstolar som tillhör kategorin Grupp 0+, vilka är specifikt designade för de yngsta barnen. Dessa säten har vanligtvis en sele med plastspännen.
 • Sätt alltid fast din barnstol vänd bakåt i bilen. Så att bilens airbag inte kväver barnet vid en eventuell olycka.
  Säkerhet i bilen med nyfödd
 • Ha inte ytterkläder på barnet när det sitter i bilstolen. Använd istället värmesystem för att reglera temperaturen i bilen.
 • Titta inte på ditt barn medan du kör eftersom det kan distrahera dig från vägen. Titta till din bebis när du har parkerat eller har stannat vid ett trafikljus. Om möjligt, undvik att resa med din bebis när ni är ensamma i bilen.
 • Det är också viktigt att du känner dig trygg i bilen. Använd modern teknik som hjälper dig att känna dig säker vid ratten. Till exempel en GPS som ser till att du enkelt tar dig till din destination.
 • Se till att du har din bebisväska i närheten och att allt din bebis behöver finns med. Detta bör inkludera våtservetter, blöjor, filtar, rena kläder etc.

Använd teknologi i bilen för en säkrare bilupplevelse

Att använda teknologi kan hjälpa dig att känna dig säkrare när du kör. Ju säkrare du känner dig, desto lugnare kommer du vara medan du kör med din bebis i bilen.

Men hur kan teknologi hjälpa mig att göra min resa säkrare? Det finns teknologi som kan göra ditt liv enklare. Till exempel:

 • Geolokalisering. Denna teknologi ger dig möjligheten att markera ett specifikt område och få en avisering när bilen rör sig in i och ut ifrån detta område. Du kan också söka på farliga områden som du vill undvika. Detta hjälper dig och din familj att hålla er ifrån oönskade områden.
 • GPS. En GPS gör att du vet din bils exakta position på en karta. Du kan se denna karta på en skärm i bilen, din smartphone, eller en dator i bilen. Om du hamnar i en nödsituation kan du använda informationen på din GPS-skärm för att tillhandahålla exakt information gällande din position. Detta är till hjälp om du till exempel behöver be om bärgningshjälp.
 • Hjälp-knapp. Vissa bilar har en S.O.S.-knapp som sätter dig i direkt kontakt med räddningstjänster när du aktiverar den. GPS-teknologi hjälper dem att se positionen på ditt fordon. Utbildad personal utvärderar din situation från ett kontrollcenter och skickar hjälp om så behövs.
 • Kollisionsvarning. Vid en eventuell bilolycka, skickas en avisering till en larmcentral. En ambulans skickas genast till din exakta plats.
Bilbarnstol för nyfödd bebis

En enkel introduktion till trafiksäkerhet är viktig för att hålla nyfödda barn och andra familjemedlemmar i säkerhet på vägen. Naturligtvis hoppas vi att du aldrig ska behöva ha användning för någon slags nödassistans.

Se till att hålla din familj så säker som möjligt genom att tillämpa yttersta försiktighet inte bara i bilen men också bakom ratten.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.