5 tips för att välja pyjamas för bebisar

Det är dags att sova, men har du gjort du rätt val? Missa inte de ultimata tipsen för att välja pyjamas för bebisar.
5 tips för att välja pyjamas för bebisar
Marcela Alejandra Caffulli

Granskad och godkänd av barnläkaren Marcela Alejandra Caffulli.

Senaste uppdateringen: 28 februari, 2023

Ibland kan det vara svårt att veta vad som är en bra pyjamas för bebisar, men svaret är enkelt: Den som ger spädbarnen högsta möjliga komfortnivå och kan hålla dem säkra medan de får en god natts sömn. Av denna anledning inbjuder vi dig till att upptäcka följande tips för att välja de bästa nattkläderna för din bebis.

Idag finns det ett brett utbud av alternativ i butikerna, med olika tyger, mönster och tryck. Men vi ska hjälpa dig att göra rätt val för att undvika förvirring. Om du vill hitta validerad information av god kvalitet, läs då vidare.

De bästa tipsen för att välja pyjamas för bebisar som kommer att göra ditt liv enklare

Det finns fem saker att tänka på när du väljer pyjamas för bebisar. Nedan kommer vi att presentera och analysera dem i detalj.

1. Komfort, först och främst

Som du kan föreställa dig är detta den första regeln att följa när du väljer en produkt för ditt barn. Om barnet inte är bekvämt kommer det att vara mycket svårt att få en vilsam sömn, och därmed kommer dess humör att förändras radikalt när du försöker sätta på nattkläderna. Samtidigt kommer det att vakna trött, kinkigt och inte ha samma lust att leka. Av alla dessa skäl är det viktigt att se till att den lilla kungen eller drottningen i huset är varm och så säker som möjligt på natten. Därför rekommenderar vi att du väljer en pyjamas som täcker fötterna och undviker strumpor eller tossor. Dessa, som du kanske redan vet, är några av ditt barns största fiender vid sänggåendet.

2. Vikten av att välja ett bra tyg

En bebis som sover i en spjälsäng.
Satsa på löst sittande, lätta kläder som håller ditt barn skyddat och ger maximal komfort.

Den andra punkten är att välja ett tyg som är mjukt och väldigt lätt. Försök också att se till att det är allergivänligt för att undvika reaktioner och, om du är osäker, kontakta din betrodda hudläkare.

I detta avseende, vilket visades av forskning publicerad 2016 vid Universidad Técnica de Ambato (Ecuador), är bomull det bästa materialet för nyfödda. Detta tyg behandlar spädbarns hud så skonsamt som möjligt och är också perfekt för att hålla dem varma och skyddade.

3. Bra andningsförmåga, ett av de bästa tipsen för att välja pyjamas för bebisar

Även om det är sant att pyjamasen ska vara varm, betyder det inte att den måste tynga ner barnen. Faktum är att det är troligt att om barnen är överklädda kommer de att få en dålig natt, svettas och till och med riskera att bli förkylda.

För att undvika allt detta, välj ett tyg som tillåter god andningsförmåga samtidigt som det håller dem varma.

4. Välj enkelhet

Öppningar och knappar som är lätta att fästa kommer att se till att både du och ditt barn förblir lugna. Förutom att det är bekvämt kommer det att göra det lättare att byta blöja på bebisen utan att behöva klä av den helt och riskera att den blir kall.

Dessutom är en pyjamas för bebisar som har tryckknappar eller öppningar i grenen ett bra alternativ för att byta blöja utan att väcka dem.

5. Att kunna röra sig betyder mer lycka

Det är också viktigt att din lilla kan röra sig fritt och inte känna sig pressad av dekorationer, knapp eller tillbehör. För att uppnå detta är det viktigt att tyget är av bra kvalitet och att det inte är för tungt eller överväldigande.

Tänk också på att det är viktigt att respektera ditt barns längd och ålder när du väljer klädesplagg. Kom ihåg att bebisar växer snabbt och att du kanske snart måste byta till en större storlek så att de inte blir för trånga eller obekväma.

En bebis klädd i blå bomullspyjamas.
Ditt barns komfort vid sänggåendet är en avgörande faktor för god vila.

Hitta det bästa alternativet med hjälp av dessa tips för att välja pyjamas för bebisar

Vi hoppas att våra tips hjälper dig när du letar efter den perfekta pyjamasen till din lille. Vilken förälder vill inte det bästa för sin bebis?

Detta är utan tvekan nycklar som varje förälder bör ta hänsyn till och inte förbise. För, som experterna på Nemours KidsHealth med rätta förklarar, är spädbarns sömn inte fullt utvecklad. Därför är det viktigt att hjälpa dem korrekt i den naturliga utvecklingen och på bästa möjliga sätt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.