6 faktorer som påverkar barns längd

6 faktorer som påverkar barns längd

Senaste uppdateringen: 21 oktober, 2018

Många mammor och pappor oroar sig över vilka faktorer som påverkar barns längd. Vi bevakar konstant deras tillväxt och ser till att de äter rätt mat. Föräldrar tror faktiskt ofta att en bra kost är det enda som påverkar deras barns längd.

Men så är inte fallet. Det finns många faktorer som influerar längden, inklusive genetik såväl som flera miljömässiga omständigheter som är mindre välkända.

Faktorer som influerar längd

Genetik

Detta är en faktor som de flesta föräldrar känner till. Genetik kommer direkt influera hur långt ett barn blir. Det är faktiskt en av de starkaste faktorerna, så om alla i familjen är långa kommer barnet förmodligen också bli det. Längd är verkligen något som ligger i generna.

Kön

Flickor är generellt ett par decimeter kortare än pojkar. Det finns även andra faktorer som spelar roll: pojkar har vanligtvis större huvuden, till exempel. Detta kan givetvis variera från barn till barn beroende på genetik och…

Miljömässiga omständigheter

Omständigheter i vår geografiska omgivning kan också influera barns längd. Skandinaviska personer är till exempel ofta långa. I områden på hög höjd tenderar folk istället att vara kortare.

Endast 6% av världens befolkning lever ovanför 1500 meter över havet.

Näringsintag är viktigt

En bra kost

Andra välkända faktorer som influerar längd är kopplade till vår kost. Från och med när barnet är i livmodern tills det blir vuxet kommer näringsintag spela en viktig roll i tillväxten.

När vi talar om en bra kost så menar vi att  äta hälsosamt och få alla vitaminer som kroppen behöver. Det handlar inte bara om kvantitet, utan också kvalitet.

Att äta väldigt stora portioner kan visserligen hjälpa barn att växa, men inte på längden, utan på bredden. Att få i sig rätt balans av livsmedel är viktigare för hälsosam tillväxt.

Även om genetik är en av nyckelfaktorerna som påverkar barns längd, är kosten också mycket viktig. Vi kan se detta i områden med höga nivåer av näringsbrist, där barnen ofta inte får den näring deras kroppar behöver. Detta medför konsekvenser senare i livet eftersom deras kroppar inte utvecklas som de ska.

Se till att ditt barn följer en bra kost för att få alla näringsämnen och vitaminer det behöver. Om det inte gör det så är det dags att börja nu.

Att inte få tillräckligt med sömn

Sömn är otroligt viktigt för människor, och än viktigare för barn. Det mänskliga tillväxthormonet, även känt som GH eller somatotropin, är mer aktivt på natten, även om det dessutom släpps ut var 3:e till 5:e timme under dagen.

Sport

Fysisk aktivitet stimulerar produktionen av benceller, vilka hjälper barn att få starka, friska ben. Sporter såsom basket kan hjälpa barn att växa sig längre och hålla sig i bra form.

Familj utför yoga

Studier visar att genetik är mer inflytelserik än kost för barns längd

Enligt studier bestäms barns längd till 80% av deras gener. Den kvarvarande delen beror på faktorer såsom näringsintag och omgivning, även om fler studier krävs för att slå fast exakt vilken roll de spelar.

Den första genen för längd upptäcktes under 2007, men forskarna tror att tusentals gener och DNA kan vara kopplade till längd.

En annan, senare studie som utfördes vid fler än 300 medicinska inrättningar har identifierat fler än 400 gener som kan influera längd hos människor. Detta har mer än fördubblat mängden gener som man tidigare trodde kontrollerade längd.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.