Välja rätt skötbord: Vad finns det för alternativ?

Är du medveten om hur många skötbord och underlägg det finns? Här går vi igenom de olika alternativen för att hjälpa dig att välja rätt skötbord beroende på just dina behov.
Välja rätt skötbord: Vad finns det för alternativ?

Senaste uppdateringen: 27 augusti, 2019

Är du gravid? Då har du förmodligen en miljon frågor som surrar i huvudet. Några kan vara komplexa, andra relativt lätta – som att välja rätt skötbord. Oroar dig inte, vi hjälper dig!

När din bebis anländer kommer du att behöva byta blöja på honom eller henne flera gånger varje dag. Det är faktiskt ett utmärkt tillfälle att komma närmare varandra. Du kan leka, ge massage, prata med din bebis och visa honom eller henne all din kärlek.

Det enda som egentligen krävs är ett litet underlägg eller en matta där du lägger ditt barn under blöjbytet. Leta efter något som är bekvämt, praktiskt, lätt att tvätta och har utrymme för allt du behöver.

Bekanta dig med dina alternativ

Ett madrasserat underlägg

Det här underlägget är helt enkelt en liten madrass, fodrad i plast och täckt av ett mjukt och tvättbart tyg.

Det är bekvämt och du kan lägga det på vilken yta som helst. Det bästa är att du kan flytta det från en del av huset till en annan, och det tar upp väldigt lite plats.

Ett uppblåsbart underlägg

Det här är perfekt för när du reser med din bebis, eftersom det är gjort av giftfri PVC som du kan blåsa upp eller tömma på luft vid behov.

Du kan täcka det med en liten filt så att plasten inte rör din bebis hud. Det är som sagt bra för när man är ute och reser, men kanske inte så bra eller hållbart för vardagsbruk.

Skötbord

Det här är det mest robusta och kompletta alternativet. Det har lådor, hyllor och tillräckligt med utrymme för att förvara barnkläder och hygienprodukter.

Högst upp på bordet finns en madrass för att byta på. Skötbord förvarar man vanligtvis på en specifik plats i huset, även om det finns modeller som har hjul.

Fördelen med skötbord är att de håller allt på ett ställe. Dock är de inte lika flexibla som ett simpelt underlägg.

Du kan använda ett skötbord som en byrå, förvaring och blöjbytesstation allt på en och samma gång.

Skötbord med badbalja

Det här skötbordet har något lite extra: en badbalja undertill. Det kan förvisso vara praktiskt, men du går miste om förvaringsutrymme.

Det finns modeller som kan fällas ihop, och även modeller där du kan ta ut badbaljan när ditt barn blivit äldre. På så sätt kan du fortfarande använda möbeln när ditt barn börjar bada i ett vanligt badkar.

baby badas

Hopfällbart skötbord

Det här skötbordet går att fälla ihop. Det kan i vissa fall även ha en badbalja, och är perfekt om du har begränsat med utrymme hemma. När du inte använder det kan du förvara det bakom badrumsdörren.

Skötväska

Oavsett vad du väljer att använda hemma är en skötväska ett måste. Det är alltid praktiskt att ha en väska där du kan ha blöjor, tvättlappar, krämer, rena kläder och ett litet underlägg att byta på. Du kan ha den färdigpackad hela tiden för när du ska ut ur huset.

Med alla alternativ som finns kan det verka svårt att välja rätt skötbord eller underlägg. Men faktum är att du kan använda mer än ett alternativ, eftersom dina behov ändras när ditt barn växer. Innan du gör några inköp, överväg vilket alternativ som bäst passar dina behov och din livsstil.

Se alltid till att materialen är av hög kvalitet, giftfria och säkra. Och som alltid när din bebis är högt över golvet måste du hålla ständig koll så att han eller hon inte trillar ner.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Chambergo, D. R. B. (2003). Dermatitis del área del pañal
  • Pérez, E. Z., Fernández, a T., & Zambrano, a Z. (2007). Asociación Española de Pediatría. Dermatitis Del Pañal

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.