Hur man stimulerar visuell utveckling hos barn

Hur man stimulerar visuell utveckling hos barn
Ana Couñago

Skriven och verifierad av psykologen Ana Couñago.

Senaste uppdateringen: 07 november, 2018

Att gömma favoritleksaken när ni leker tillsammans är ett bra sätt att bidra till visuell utveckling hos barn. Även om du lämnar bara en liten del av leksaken synlig så kommer din bebis att kunna hitta den.

För små barn är allt en ny upplevelse. Att stimulera visuell utveckling hos barn är en vacker uppgift som öppnar ögonen för ett liv fullt av upplevelser och glädje.

Hos nyfödda är lukt och känsel de mest utvecklade sinnena. Synen är dock begränsad och ditt barns visuella utveckling har bara börjat. Ditt barn kan uppfatta världen runt om sig. Men det har svårt att fokusera på ett enskilt objekt i sitt synfält.

Fram till två års ålder kan stimuleringen av ditt barns syn vara en spännande utmaning. Färger är dina bästa vänner.

Ditt barn har bara börjat upptäcka världen utanför din livmoder. Att erövra den världen blir lättare om du stimulerar dess syn från en tidig ålder. Ju yngre ålder, desto större är möjligheten att se snabba framsteg i visuell utveckling hos barn.

När en bebis börjar kunna skilja på former ökar dess visuella uppfattning. Detta kommer att vara grundläggande när barnet börjar skolan. Föräldrarna bör stimulera barnets förmåga att känna igen objekt och dagliga situationer med ökande hastighet.

Tidig visuell utveckling hos barn

Den första, och bästa, visuella stimulansen för ett barn är dess mors ansikte. En bebis blir aldrig trött på att utbyta blickar med sin mamma.

Placera dig själv på ungefär 30 centimeters avstånd från ditt barns ansikte. Under de första månaderna av livet, är det på detta avstånd som det har kapacitet att fokusera på dina ansiktsdrag.

Samtidigt kommer det njuta av de ömma och larviga saker du säger till det när du tittar in i dess ögon. Denna enkla aktivitet är en trevlig upplevelse för små barn och kommer att motivera dem att alltid söka efter mamma.

Bebis tittar upp

Röster, blickar och anknytningen mellan mor och barn

En nyfödd kopplar sin mors ansikte med hennes röst, hennes beröring, hennes famn med trygghet och med att stilla hungern.

Experter föreslår att du håller ögonkontakt med din bebis när den ammar, badar och när du leker med den. När en bebis tittar på sin mamma och berör henne, då stärks det emotionella bandet.

Att kunna fokusera sin syn på ett fast objekt är en milstolpe i visuell utveckling hos barn som de uppnår efter 6 veckor i livet. De kan följa rörliga föremål med sina ögon, uppfatta ljus, skuggor, kontraster och former.

Bebisskallror som är röda, eller som har kontrasterande färger, hjälper till att stimulera din 3 månader gamla bebis. De fångar ditt barns uppmärksamhet och hjälper det att koppla samman synen med ljudet.

Dessutom motiverar du ditt barn att leta efter ljudkällan. När du skakar skallran och flyttar på den, följer din lilla den med ögonen.

Vid denna ålder föredrar spädbarn föremål i olika storlekar och med utarbetade mönster.

Du kan också stimulera ditt barns syn med ljus, som det kommer att försöka följa. Du kan också observera att ljuset får ditt barns pupiller att dra ihop sig, och det är ett tecken på att allt är okej.

Att låta ditt barn stirra på sina händer och upptäcka hur de rör sig är otroligt viktigt. Snart kommer det att försöka gripa efter föremål och börja bli medveten om sin egen kropp. Detta är början på öga-hand-koordinationen.

Bebisleksaker

Leksaker och gosedjur

Håll ett gosedjur i var hand och rör dem framför dig medan du pratar med din bebis. Variera med att röra ett gosedjur i taget. Detta kommer att locka till sig ditt barns uppmärksamhet till det djur som rör sig.

Det kommer också att stimulera ditt barns syn och påbörja processen att lära sig konversera.

Klart färgade leksaker i olika former som hänger ner är ett bra sätt att stimulera ditt barns syn på. De hjälper ditt barn att träna koordinationen eftersom det kommer att titta på leksakerna och försöka nå dem.

En annan stor vän i uppgiften att stimulera ditt barn visuellt är att servera färgglad mat som ditt barn själv kan äta med fingrarna. När ditt barn för maten till sin mun, kommer det vidareutveckla sin öga-hand-koordination och öka integrationen av de 5 sinnena.

Fotografier och andra aktiviteter

Att titta på era familjefoton är en utmärkt visuell övning för ditt barns visuella utveckling. Vid 8 månaders ålder kan din lilla inte bara känna igen ansikten, utan också minnas sina närmaste.

Att ta med ditt barn till parken eller stranden så att det kan observera olika landskap är också en positiv aktivitet. Du kan också visa specifika föremål, som blad, stenar, bilar eller djur.

Detta ökar ditt barns visuella kapacitet. Om du pratar med din bebis om vad den ser, kommer du att stimulera andra förmågor samtidigt.

Lite i taget börjar ditt barn kunna känna igen och skilja på olika saker. Det kommer att söka efter dem med sina ögon och bli mer medveten om världen runt sig.

Barnet kommer att fokusera sin syn på mindre och mindre detaljer och kommer att börja få begrepp om djup. Det kommer också att utveckla förmågan att följa snabbare rörliga objekt.

När man fortsätter att stimulera visuell utveckling hos barn, kommer de att kunna skilja mellan objekt som är nära och långt borta.

All denna kunskap hjälper din lilla att hantera nya situationer. En annan framgång i den vackra erfarenheten av att lära sig leva.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.