Dags att välja spjälsäng? Detta bör du tänka på!

Dags att välja spjälsäng? Detta bör du tänka på!
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det finns föräldrar som väljer att samsova medan andra föredrar att deras barn sover själva i spjälsäng. Vad du än väljer, är det viktigt att känna till några grundläggande fakta när du ska välja spjälsäng.

För att välja spjälsäng måste du ta hänsyn till familjens behov och sömnpreferenser

En spjälsäng är en säng som är speciellt utformad för spädbarn. Den används i genomsnitt 24 månader. Med detta sagt är rätt tid för ett barn att flytta från en spjälsäng till en säng väldigt individuell.

Ett säkert tecken på att barn är redo att ta nästa steg är när de är för stora för spjälsängen eller när de kan klättra över kanten och ta sig ut ur den med liten ansträngning.

Det finns en del riktigt stora spjälsängar att köpa och det finns också spjälsängar som är utvecklade för att följa barnets tillväxt. De senare kan växa med ditt barn fram till 5 till 7 år. Det beror självklart på vilken spjälsäng du köper.

Kvinna klappar bebis i spjälsäng

När ska ni köpa ert barns spjälsäng?

De flesta föräldrar ser till att välja spjälsäng och köpa den redan under graviditeten, ofta strax före starten av tredje trimestern.

Föräldrar väntar vanligtvis på att få reda på om barnet är en flicka eller pojke för att köpa speciella tillbehör till barnsängen. Om ni planerar att skaffa fler barn är det bäst att välja en neutral design som fungerar bra för både pojkar och flickor när ni köper en spjälsäng.

Helst bör ni köpa spjälsängen i god tid. Vissa företag tar lång tid på sig att leverera spjälsängen till ert hem. Därför, om ni vill undvika att behöva stressa i sista minuten, är det bäst att få spjälsängen installerad så snart som möjligt.

Typer av spjälsängar

Det är viktigt att tänka på vilken spjälsäng du vill ha till din bebis. Som du kommer att se finns det många olika storlekar, modeller och material ute i butikerna.

Det finns också minisängar och spjälsängar som växer med ditt barn. Om du föredrar att ditt barn ska sova i en spjälsäng, välj den typ som bäst passar dina behov.

En höj- och sänkbar madrass gör att du enkelt kan plocka upp ditt barn om han eller hon behöver dig på natten. Du kan också sänka madrassen när ditt barn börjar röra på sig mer.

Barn i spjälsäng

Även om du vill samsova är det bra om ditt barn har sitt eget utrymme att sova på vid behov. Det finns speciella spjälsängar som kan monteras direkt vid föräldrarnas säng så att de kan samsova säkert. Det är ett annat bra alternativ.

Säkerheten kommer först när du ska välja spjälsäng

Fördelen med att köpa en ny spjälsäng till det barnet är att alla nya spjälsängar måste uppfylla de minimikrav för säkerhet som fastställts i lagen.

Spjälsängen och madrassen måste testas utförligt för att se till att barnet är säkert när ni sover. Det är därför det är bra att köpa en ny spjälsäng.

Om du å andra sidan inte vill köpa en ny spjälsäng till din bebis eftersom du fick en från en vän eller en släkting, bör du se till att spjälsängen uppfyller grundläggande säkerhetsföreskrifter.

Om spjälsängen är ommålad till exempel, bör du se till att färgen inte är giftig. Se också till att färgen inte flagar av och att alla skruvar är på plats.

Att spara pengar gällande saker som rör barnets säkerhet är inte värt det. Det finns många spjälsängar för en ringa penning som gör att du kan sova lugnt och veta att ditt barn är säkert.

Egenskaper du bör tänka på

Bortsett från säkerhetsaspekten bör du även välja spjälsäng beroende på hur användbar den är och på dina preferenser. Om du gör ett bra val så kommer ditt barn att anpassa sig till sin sovplats på smidigast möjliga sätt.

Innan du köper en spjälsäng, ställ dig själv följande frågor:

  • Vill du att spjälsängen ska ha hjul?
  • Vill du ha en spjälsäng för samsovning, en som växer med ditt barn eller standardmodellen?
  • Om du vill ha en höj- och sänkbar madrass, hur många nivåer ska den ha?
  • Har du en tydlig budget för ditt barns spjälsäng?

Om du lyckas svara på alla dessa frågor så vet du vad du vill ha. Nu kan du ge dig ut och välja den bästa spjälsängen för din bebis. Lycka till!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.