Drömfångare: deras ursprung och betydelse

Drömfångare: deras ursprung och betydelse

Senaste uppdateringen: 17 april, 2019

Du har nog hört talas om ett litet objekt som är skapat speciellt för att skydda barn om natten. Vi talar naturligtvis om drömfångare.

Dessa mystiska föremål av mycket gammalt ursprung var speciellt utformade för att skydda barnen mot mardrömmar.

Drömfångare utformades som ett skydd mot onda andar. Mirko Badiale sa en gång: “Vi borde hänga en skylt på varje barn med orden: Var försiktig, drömmar inuti.”

Därför kommer vi idag att prata om vikten av att ta hand om ditt barns sömn genom att använda detta speciella objekt med uråldriga anor.

Drömfångare har börjat bli mycket populära igen. Dessa heliga föremål är gjorda på traditionellt sätt, med färgade trådar, fjädrar, pärlor, pil- eller cederträ och en ring. Tanken var att alltid placera dem nära där spädbarnen sov.

Kändisar som gillar den bohemiska stilen har ökat dess popularitet genom att använda drömfångare i sina hem.

Hilary Duff, den populära sångerskan, skådespelerskan, modedesignern, modellen och även mamman till en liten pojke som heter Luca, har gått med i trenden. Hon hängde upp en vacker, jättelik drömfångare i sonens sovrum innan han föddes. Oavsett om det var som dekoration eller av en spirituell anledning, var det en mycket trevlig gest.

Ursprunget till drömfångare

För indianer har drömfångare mer än en betydelse. Ojibwa-folket tror att de symboliserar solens rörelse. För Lakota är de skyddande cirklar som representerar livets cykler.

Det finns andra folk som Siouxer som tolkar deras “magi” på ett annat sätt. De tror att dåliga saker och onda drömmar blir fångade i drömfångarens nät.

De goda drömmarna glider enligt dem ner längs fjädrarna och de inre pärlorna och reser in i barnens sinnen.

Under 60- och 70-talet blev de populära som souvenirer. De blev till och med ett element för kulturell identifiering för olika nordamerikanska ursprungsbefolkningar.

drömfångare


Legenden

När världen var ung, berättar legenden, hade människorna fortfarande kvar kontakten med gudarna. En av de stammar som brukade ha regelbunden kommunikation med den andliga världen var Lakota-stammen.

En morgon fick stamens andliga ledare en vision från Iktomi, visdomsläraren. Han uppträdde i form av en spindel, han talade på ett heligt språk som endast Lakota kunde förstå.

Medan Iktomi talade samlade han ihop fjädrar, hår, färgade pärlor och andra skatter. Han berättade för honom om livets cykler och betydelsen av barndomen.

Iktomi förklarade att vår barndom bestämmer hur vårt vuxna liv utvecklas. Han sa att starka band, goda kunskaper och solida rötter måste vävas in i deras liv under denna period.

Titta på min skapelse och häng den nu vid dina barns vagga från och med nu fortsatte den spindelformade läraren.

Livet går i cykler, en del är dåliga, och andra är bra. Om vi ​​fastnar i en negativ cirkel upplever vi stor smärta. Vi måste därför stänga dessa cirklar ordentligt och, med visdom, påbörja mer positiva, ljusare och vackrare.

Lyssna, gammle man, sa han medan han gjorde det heliga föremålet. Detta nätverk bildar en perfekt cirkel, men det finns ett hål i det. Allt kommer att passera här, men bara ädla och goda saker kommer att stanna. När gryningen kommer, kommer de onda sakerna att brinna med den första strålen av ljus. Det kommer att försvinna för alltid.

Iktomi gav så drömfångaren till den gamla ledaren och sade till honom att göra fler, och att varje barn skulle sova med en över sitt huvud. Han bad honom också att sprida detta råd bland hans folk och andra stammar.

Drömfångare och barn

Idag hänger ofta drömfångare vid husens ingångar. De placeras vanligtvis också i närheten av fönster.

Många kvinnor tror att de symboliserar “trösklar” för olika passager. Passager från den medvetna världen till den omedvetna, gränserna mellan vårt hem och omvärlden. Andra anser att de är symboler för skydd.

Det finns även de som tror att drömfångare är ett sätt att motivera oss att drömma stort. Att följa våra drömmar och få dem att bli sanna i våra liv. Denna speciella inställning är extremt inspirerande.

två flickor sitter vid ett bord med ordet "DREAM" på och en drömfångare hänger ovanför dem

För att hedra traditionen kan du placera dem vid sidan av ditt barns spjälsäng eller säng. Men dock inte direkt över hans huvud. Det är alltid bäst att placera dem på väggen på ett säkert avstånd. Vi bör se till att de är placerade på ett sådant sätt att de inte kan falla ner eller så att barnet kan nå den.

Till slut har vi ytterligare en idé för dig. Varför inte göra din egen drömfångare tillsammans med dina barn? Det har blivit mycket populärt att göra detta på barnkalas och andra typer av sammankomster.

Det skulle vara väldigt trevligt för dina barn att ha ett av dessa föremål som ni gjort tillsammans, eller som du har tillverkat om de inte är gamla nog. Detta skulle göra drömfångaren än mer fascinerande och speciell.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.