8 fantastiska leksaker för nyfödda

De bästa leksakerna för nyfödda är de som låter dem börja interagera med sin miljö. De lär dem också om former och texturer. Naturligtvis måste de vara säkra och ofarliga.
8 fantastiska leksaker för nyfödda
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 21 oktober, 2022

När vi ska köpa leksaker för nyfödda bör vi välja sådana som är lämpliga för deras ålder och fångar deras uppmärksamhet. Det är logiskt att familj och vänner vill ge nyfödda de bästa möjliga leksakerna i present. I den här artikeln har vi samlat ihop vi några bra alternativ.

För att välja de bästa leksakerna för nyfödda måste du ta hänsyn till vissa saker. Till exempel behöver du veta vad så små barn kan uppfatta och vad de vill ha under de första månaderna.

Först och främst har nyfödda fortfarande inte kontroll över sina finmotoriska rörelser. Det betyder att de bara kan greppa stora saker med hela handen.

Å andra sidan bör funktionella leksaker för nyfödda ha klara, kontrasterande färger och gärna göra ljud. De kan till exempel skallra eller ha trevliga melodier.

Vad ska du leta efter i leksaker för nyfödda

Hur uppfattar nyfödda världen? Trots att de lär sig genom sina sinnen är det fortfarande oklart vad de ser runt omkring dem. Därför kan de bara fästa sin uppmärksamhet på föremål som är mindre än två meter bort.

Barn kommer att lägga märke till leksaker bättre om de har klara och kontrasterande färger. Bebisar älskar också mjuka ljud och ljus och fin musik.

leksaker för nyfödda: baby under mobil

1. Sensoriska leksaker

De kallas “sensoriska leksaker” eftersom nyfödda kan utforska dem med sina fem sinnen. I allmänhet ger de ljud ifrån sig när de skakar dem eller lyser upp de när de rör vid dem.

Detta hjälper barnet att bli bekant med hur orsak och verkan hör ihop. De lär sig också att de kan manipulera objekt i sin omgivning.

2. Hängande mobiler

Detta är en riktig klassiker för nyföddas spjälsängar. Dessa hängande leksaker kan ha olika former och färger som kommer att hålla barnets uppmärksamhet.

Experter säger att barn brukar titta mer åt höger. Därför är det en bra idé att placera mobiler på den sidan.

Det är viktigt att se till att det är säkert installerade. Var noga med att följa alla instruktionerna i instruktionsmanualen steg för steg.

3. Mjuka djur är älskade som leksaker för nyfödda

Medan det inte är nödvändigt att fylla barnets rum med hundratals mjuka djur. Några få räcker långt.

Några mjuka djur kommer med inbyggda ljud- och ljusfunktioner. Du kan aktivera dessa på olika tider på dagen, även vid sänggåendet som en del av er sovrutin.

Nyfödda har fortfarande inte kontroll över sina finmotoriska rörelser. Det betyder att de bara kan greppa stora saker med hela handen.

4. Bitringar och bitleksaker

Även om nyfödda kan vara för unga för att få tänder, kommer de snabbt att vara användbara och underhållande. Bitringar är användbara när de första tänderna spricker fram mellan fyra och sex månaders ålder.

På marknaden finns det många typer av bitleksaker. De av silikon är de vanligast förekommande. I andra fall är de en del av en större leksak.

5. En filt eller matta att leka på

Efter tre månaders ålder kan dessa lekmattor eller “babygym” vara roliga för nyfödda. De är gummimattor med massor av ljusa färger. Det finns också oftast flera hängande leksaker.

Tanken är att barn ska ta tag i staplarna och utforska leksakerna. Dessutom kan de träna sina muskler i hela kroppen. De rekommenderas för spädbarn i åldern tre månader och uppåt.

6. Mjuka, okrossbara speglar

Dessa speglar går inte i kras. Tvärtom är de mjuka och böjbara så att de är säkra för nyfödda.

Innan tre månaders ålder är de fascinerade att se sin spegelbild i spegeln. Senare inser de att de är de själva. Det är vanligt att barnen ler och jollrar med en spegel i sina händer.

7. Skallror – verkligt klassiska leksaker för nyfödda

Det här är en leksak som alla nyfödda borde ha. Skallror stimulerar orsak-verkan förhållandet, förutom att de hjälper till att träna upp deras motoriska färdigheter. De mjuka rasslandet av skallran, dess färger och olika texturer gör alla nyfödda glada.

baby med leksaksstrumpor

8. Mjuka böcker

Dessa kan vara gjorda av tyg eller plast. Dessa leksaker för nyfödda introducerar dem för böckernas värld under deras första månader. En möjlig aktivitet är att sitta med din bebis och titta på bilderna i boken.

Kort sagt, för nyfödda är världen en fantastiskt spännande plats att upptäcka. Leksaker som på ett säkert sätt stimulerar sinnena är de bästa alternativen för nyfödda.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.