7 fördelar med shiatsumassage för spädbarn

Känner du till fördelarna med shiatsumassage för spädbarn? Vi berättar hur denna massageform ger mer än bara en starkare anknytning barn och föräldrar emellan.
7 fördelar med shiatsumassage för spädbarn
Marcela Alejandra Caffulli

Granskad och godkänd av barnläkaren Marcela Alejandra Caffulli.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Kanske känner du inte till alla fördelarna med något så enkelt som en massage? Det är därför vi i den här artikeln vill prata om fördelarna med shiatsumassage för spädbarn.

Dessutom ger dig några grundläggande tips och tricks för att du ska kunna njuta av denna underbara process. Det är en utmärkt praxis för att stärka bandet mellan föräldrar och barn. Låt oss börja!

Shiatsumassage för spädbarn

Shiatsu är en typ av massage som har sitt ursprung inom Östasiatisk hälsovård. Massagen är baserad på uppfattningen att kroppen har 12 meridianer eller punkter där all energi som är kopplad till olika delar av kroppen konvergerar. I denna mening är det en metod för akupressur som kan hjälpa små barn i en mängd olika aspekter, förutom att förstärka bandet mellan barn och förälder.

Denna massage har använts i århundraden med mjukhet och mildhet och man kan njuta av varje ögonblick. Tidigare generationer har använt den som ett instrument för fysiskt och psykiskt välbefinnande för sina små.

Några övervägandet innan man börjar

Boken Baby Shiatsu: Gentle Touch to Help your Baby Thrive av psykoterapeuten Karin Kalbantner-Wernick och journalisten Tina Haase förklarar, i fyra delar, varje typ av rörelse samt dess effekter på våra små. Dessutom bjuder de på sånger och ramsor som skapar den perfekta stämningen medan du utför massagen.

I enlighet med deras råd är det första du ska göra att observera din lilla. Om du ser att bebisen är trött, håglös, febrig eller vet att den nyligen har fått en vaccination är det bäst att inte försöka. Det är möjligt att vissa barn inte känner sig bekväma med denna praxis, och det är viktigt att vänta tills de är lugna och väl predisponerade.

När bebisen är redo, sätt på den bekväma kläder (helst ett bomullslinne) och hitta en lugn plats i huset. Värm händerna till rätt temperatur så att ditt barn inte avvisar din beröring. Använd inte doftljus eller oljor av något slag. När allt detta är klart, placera händerna på området och tryck försiktigt för att omdirigera energin.

En bebis får massage.

7 fördelar med shiatsumassage för spädbarn

Fördelarna med shiatsumassage för spädbarn varierar, vilket har upptäckts av forskning utförd vid University of Trujillo. Här presenterar vi några som tycks särskilt intressanta. Hur fungerar massage på små barn och hur kan det hjälpa dem i deras utveckling?

1. Hjälper bebisar att känna sig lugna

Precis som är fallet med vuxna så hjälper massagen till för att barnen ska slappna av och känna ro. Lugnet de får med den här övningen är perfekt för att lindra ångest, men det är också ett bra alternativ för att stimulera deras centrala nervsystem. Därmed hjälper shiatsumassage också till med att förbättra koncentrationen, och den är ett idealiskt verktyg för att bekämpa nervösa störningar eller hyperaktivitet genom att hjälpa till att minska stress.

För att uppnå barnet ska finna ro och slappna av i musklerna, följ stegen nedan:

  • Lägg först försiktigt ditt barn på magen och massera långsamt ryggen med båda händerna.
  • Försök att börja från axlarna, med långsamma och mjuka rörelser mot höfterna.
  • Tänk också på att dina händer ska vara väldigt nära och lite överlappande varandra.

2. Främjar balans och beröring

Med massage kommer utvecklingen av sinnena, nervanslutningar och därmed psykomotoriska färdigheter att förbättras. Det är därför det är ett perfekt alternativ för att förbättra balansen och utveckla känseln, två mycket användbara aspekter när barnet vill börja sitta, krypa eller till och med gå.

Dessutom förbättrar detta muskeltoningen och blodflödet.

3. Stärker förtroenderelationen

Eftersom shiatsumassage kan läras in hemma i en bekväm miljö kommer milda smekningar i kombination med dessa faktorer att ge barnet en känsla av avkoppling som lockar dem att värdera detta ögonblick med dig.

Detta förstärker känslan av trygghet och främjar förtroendet mellan föräldrar och deras barn.

4. Lindrar vissa andningsproblem

Även om det inte är en definitiv lösning så är sanningen att shiatsumassage också är en teknik som kan hjälpa till att lindra vissa andningsproblem relaterade till allergier eller astma (även förkylningar).

Eftersom det är en massage som främjar avslappning hos barnen så är det möjligt att reglera deras andning när de lugnar ner sig. Kom ihåg att detta verktyg inte ersätter medicinsk behandling och bör diskuteras i förväg med en betrodd barnläkare.

5. Agerar mot sömnproblem, vilket är en av de mest användbara fördelarna med shiatsumassage för spädbarn

Det är bevisat att denna typ av massage hjälper barnen att kunna sova fler timmar utan avbrott. Det rekommenderas särskilt för spädbarn som lider av svåra och smärtsamma tandsprickning.

En glad bebis

6. Hjälper matsmältningen

Om du har att göra med förstoppning och smärtsamma magkramper, lägg barnet på rygg, ta ett ben och lyft upp det. Massera sedan med den andra handens fingrar från skinkorna till fotleden upp till fem gånger och upprepa med det andra benet, från rumpan till fotleden.

Om du vill att magen slappnar av samt stimulera aptiten, försök att lägga barnet med ansiktet nedåt och ta ena fotleden med handen, lyft benet och massera försiktigt framsidan med början från ljumsken och mot fotleden.

Om du vill lindra dålig matsmältning, sträck ut barnet med ansiktet uppåt och massera buken i tio minuter, gör små cirklar medurs.

7. Bidrar till att lindra nästäppa

Forskning publicerad i XVIII Congress of the Cuban Nursing Society 2019 bekräftar att massagen är effektiv när nyfödda har nästäppa. Det kan hjälpa till att lindra symptomen på obehag.

För att frigöra en täppt näsa då den lille är förkyld föreslår vi att du utför dessa tre steg:

  • Till att börja med placerar du tummarna på pannan, precis ovanför näsan, och trycker försiktigt mot pannan.
  • Dra sedan fingrarna längs näsans sidor.
  • Fortsätt i samma rörelse utåt (längs kindbenen och öronen). Gör detta upp till tre eller fyra gånger.

Shiatsusessioner i grupp eller individuellt

Ett shiatsupass varar mellan 20-30 minuter (beroende på barnets vilja) och kan ske individuellt eller i grupp (med flera barn upp till 5 år). Detta är ett bra sätt att göra det här ögonblicket roligare tillsammans med andra mammor.

Även om den kan utövas från födseln, så rekommenderas den särskilt strax innan barnet börjar gå eller krypa. Men kom ihåg att om du har några tvivel, tveka då inte att rådfråga din barnläkare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Kalbantner-Wernicke, K. (2014). Shiatsu para bebes. Urano.
  • Pérez, G., Palacios, S., Calas, Á., & Ferrer, F. (s. f.). Efectividad del masaje como tratamiento de la obstrucción nasal en recién nacidos Effectiveness of massage as a treatment for nasal obstruction in newborns. Recuperado 27 de diciembre de 2021, de Sld.cu website: http://www.enfermeria2019.sld.cu/index.php/enfermeria/2019/paper/viewFile/318/107
  • Sánchez Sánchez, M. J. (2019). Los masajes y el desarrollo integral de los infantes de 0 a 12 meses de edad, año 2018. Recuperado de https://dspace.unitru.edu.pe/handle/UNITRU/13788
  • Zenz, G., & Wagner, E. (1996). Masaje Para Bebes y Niños Pequeños (5.a ed.). Edaf Antillas.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.