När bör du ändra storlek på blöjan för din bebis?
Du vet säkert att det finns många alternativ på marknaden då det kommer till blöjor; ett antal olika storlekar och design, alla med sina olika fördelar. Men du kanske inte vet när du bör byta storlek på blöjan. I den här artikeln ger vi dig några ledtrådar så att du kan identifiera det perfekta ögonblicket.
Tips om när du ska byta storlek på blöjan
De främsta blöjmärkena på marknaden kommer i alla möjliga former och storlekar. Det finns till och med små blöjor för tidigt födda barn, eller större för dem som tar längre tid på sig att gå på toaletten på egen hand. De flesta använder barnets vikt för att bestämma storleken, men dessa standarder kan variera beroende på tillverkare.
Många gånger är det inte lätt att hitta rätt storlek. Därför ger vi dig några tips om när du bör byta storlek på blöjan:
1. Små storlekar är endast för de första dagarna
Du kommer att bli förvånad över hur snabbt ditt barn växer. Även från det att ditt barn föds tills du lämnar sjukhuset kommer du att se förändringar hos ditt barn. Detta är helt normalt under de första veckorna. För att ge dig en uppfattning är ett sex månader gammalt barn dubbelt så stort som när det föddes.
Därför är det bäst att köpa ett litet antal små blöjor, eftersom de kommer att användas endast under en kort period. Och det även om du spenderar mer än fem av dem om dagen. Det är också vanligt att den första blöjan du sätter på barnet inte är en av liten storlek, speciellt om det vägde mer än 3,5 kg vid födseln.
2. Det uppstår läckor
Ett av de främsta tecknen på att det är dags att byta storlek på blöjan är att den inte håller inne ditt barns avföring eller urin ordentligt. När det svämmar över en gång kan det bero på att den lille har kissat eller bajsat mycket, men om det sker kontinuerligt betyder det att de behöver en större storlek. Det beror inte på bristande absorption, utan på passformen.
3. Var uppmärksam på tillverkarens instruktioner
I de flesta fall har blöjor standardstorlekar, men det betyder inte att det inte är finns skillnader mellan de olika varumärkena. Informationen på förpackningen gör att du kan veta vilken storlek som är lämplig för ditt barn enligt dess vikt.
Som du då ser överlappar storlekarna varandra i vikt. Därför måste du prova vilken som passar din bebis bäst. Ett tips: Om din bebis till exempel väger 8 kilo, men är ganska kraftig, då är det bättre att köpa storleken från 7 till 12 kilo, istället för storleken från 5 till 8 kilo, så att den passar bekvämare.
“När det svämmar över en gång kan det bero på att din lilla har kissat eller bajsat mycket, men om det händer kontinuerligt betyder det att hon behöver en större storlek. Det beror inte på bristande absorption utan på passformen.”
4. Resår och stängningar: en perfekt passform
Ett annat sätt att avgöra när det är dags att byta storlek på blöjan är genom att titta på hur åtsittande den är. De elastiska områdena på benen ska inte lämna märken på huden, om de gör det, köp en större storlek.
I midjan ska blöjan vara tillräckligt bekväm för att inte klämma den lille när han har ätit klart och låta honom röra sig fritt. Ta också en titt på stängningarna: om de är för långt ifrån varandra när de är stängda eller inte når höjden av barnets navel, då måste du förmodligen flytta upp till en större storlek.
5. Tecken på bebisens kropp som visar att det är dags att byta storlek på blöjan
Det här är ett annat sätt att veta när det är dags att byta storlek på blöjan. Röda fläckar på ben eller höfter, eller svårläkta blöjeksem, kan förebyggas eller minskas med en lösare blöja.
Om din bebis redan är lite äldre – runt två år gammal – kanske den själv kan berätta för dig att den inte är bekväma i sin blöja. Till exempel, om den försöker ta av den, om den flyttar den eller om dess rörelser är för begränsade, då kan du behöva överväga att köpa dem i en större storlek.
Om du har tvivel angående placeringen av blöjan, hur ofta du ska byta den eller vilken storlek som är bäst för ditt barn, då är det bästa du kan göra att prata med barnavårdscentralen. De sakkunniga där kommer att kunna guida dig och rekommendera märken eller storlekar efter ditt barns behov.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Hernández, A. M. F. (2021). Prevención de la dermatitis irritativa del área del pañal en el niño en la consulta de Enfermería de Pediatría. Enfermería, 26(08). Disponible en: https://revistamedica.com/prevencion-dermatitis-irritativa-pediatria/