Hur du undviker stress när du är på besök med din bebis

Om du inte förbereder dig innan du gör besök med din bebis kan du bli stressad. Missa inte tipsen vi delar med oss av här för att undvika att det blir kaos!
Hur du undviker stress när du är på besök med din bebis
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Vissa barn gillar att besöka nya platser, medan andra föredrar välbekanta miljöer. När du är på besök hos någon med din bebis kanske du inte gillar tanken på att din bebis ska krypa överallt och gripa tag i allt runt omkring sig. Det är viktigt att du lär dig att besöka människor med din bebis utan att stressa upp dig själv.

Hur du undviker stress när du är på besök med din bebis

Kanske har din värd inte något emot att din bebis utforskar deras hem. Trots allt gillar barn att upptäcka och utforska nya saker var de än är. Som förälder måste du alltid hålla ett öga på ditt barn så att han eller hon inte har sönder någonting eller skadar sig själv på något sätt.

Det är troligt att värdens hus inte kommer att vara barnsäkert. Därför är det viktigt att komma ihåg att det kan finnas riskzoner, som trappor, elkontakter och uttag, kemikalier eller vassa bordshörn.

Vi kommer därför att dela med oss av några tips som kan vara till stor nytta när du är på besök med din bebis. Allt för att du ska kunna undvika onödig stress.

besök med din bebis: man med baby i knät

Ta med leksaker

Det bästa du kan göra är att ta med en påse leksaker för att hålla ditt barn upptaget. Du kan köpa nya eller ta med deras favoriter. Undvik att ta med bullriga, högljudda leksaker som kan störa andra. Välj leksaker som kommer att hålla ditt barns uppmärksamhet en längre stund.

Ta med dig allt som du kan komma att behöva

Fundera på vad som brukar underhålla din lilla utforskare när du är hemma eller i bilen och ta med dig dem. Det kan vara en filt, ett mjukt gosedjur eller någon leksak ditt barn verkligen gillar.

Din lilla kommer att njuta mer av besöket eftersom han eller hon kommer att ha saker med sig som han eller hon gillar och känner sig trygg med. Det kommer att ge ditt barn tröst och trygghet.

Var på din vakt och tänk på säkerheten

Som sagt är det svårt att besöka någon med ett barn som bara vill röra på sig, särskilt om du är i ett hem som inte är barnsäkrat. Om du inte konstant vill följa efter ditt barn runt hela huset, ta med dig några saker som kan göra det mer säker. Till exempel är petskydd till elkontakter och en hopfällbar barngrind för trappan bra att ta med.

När du anländer, ta en tur i hemmet och utvärdera utrymmet. Fråga dina värdar om de kan stoppa undan farliga kemikalier, mediciner eller ömtåliga vaser under ert besök. Kom ihåg att även om du barnsäkrar hemmet till viss del måste du hålla ett öga på ditt barn under hela besöket.

Mat när du är på besök med din bebis

Om din bebis redan äter fast föda kan du ta med dig lite av den mat som han eller hon verkligen gillar. Du kan ta med så mycket mat som du tycker är nödvändigt för att mätta ditt barns hunger. Om du fortfarande ammar ditt barn och han eller hon är hungrig, mata ditt barn med en gång. Vänta inte med att mata barnet tills du kommer hem.

besök med din bebis: baby i söt mössa och med nappflaska

Du kan ta hänsyn till andras känslor, men det betyder inte att du ska behöva gömma dig för att amma ditt barn. Ändå kan dina ansträngningar att vara diskret hjälpa andra att känna sig mer bekväma medan du ammar ditt barn. Dessutom har många barn lättare att koncentrera sig på att äta om det är lite lugnare runt omkring dem.

Ta med ett underlägg att byta blöja på när du är på besök med din bebis

På det här sättet skyddar du alla områden när du måste byta på ditt barn. Om du inte har något underlägg, eller har glömt det, be värden om en handduk. Fråga din vän eller familjemedlem var de föredrar att du byter på din bebis, eller föreslå en plats, som på en säng. Be om plastpåsar för att kasta smutsiga blöjor i soptunnan eller ta med hem för att slänga.

Tupplurar och vila under besök

Om din lilla gillar att sova i en spjälsäng är ett bra alternativ att ta med en bärbar spjälsäng till värdens hus, särskilt om du planerar att tillbringa hela dagen där. Ett annat alternativ är att din bebis kan sova i din famn eller i sin vagn. Hur som helst, lämna inte ditt barn ensamt.

En utmärkt lösning är att ta med din bilbarnstol in i värdens hem och spänna fast din bebis säkert i den. Ändå är det, som alltid, bäst för dig att försöka hitta den lösning som bäst passar just dig och din bebis i det sammanhang ni befinner er i.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.