Intressanta fakta om baljväxter som du antagligen inte känner till

Visste du att ärtor egentligen inte är grönsaker? Vi delar med oss av intressanta fakta om baljväxter i den här artikeln!
Intressanta fakta om baljväxter som du antagligen inte känner till
Silvia Zaragoza

Skriven och verifierad av nutritionisten Silvia Zaragoza.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Baljväxter är livsmedel av vegetabiliskt ursprung med låg miljöpåverkan och låga ekonomiska kostnader. Dessutom rekommenderar näringsexperter att vi äter dem i alla åldrar och minst tre gånger i veckan på grund av deras höga näringsinnehåll. Därför kommer vi i den här artikeln att avslöja fem intressanta fakta om baljväxter för att uppmuntra dig att inkludera dem i familjens kost.

Intressanta fakta om baljväxter som du antagligen inte känner till

1. De har en internationell dag

2016 valde FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) den 10 februari för att fira baljväxtens dag. Målet är att främja konsumtionen av baljväxter eftersom vi knappt täcker konsumtionsrekommendationerna och nedgången har varit betydande sedan 1980-talet.

Dessutom vill dagen öka medvetenheten om de många näringsämnen som baljväxter innehåller, till exempel protein, fiber, kolhydrater, magnesium, kalium och kalcium. Dessutom använder man dem över hela världen och de kan förberedas på tusen olika sätt.

2. De innehåller proteiner med högt biologiskt värde

Det här innebär att baljväxter ger kroppen viktiga näringsämnen. I det här fallet pratar vi om de essentiella aminosyrorna som utgör proteinkedjor. Även om de flesta baljväxter inte innehåller metionin och cystein finns det undantag, som kikärter, bönor och soja. Istället måste resten av baljväxterna kombineras, tillsammans eller separat, med spannmål som till exempel ris och hirs.

Det innebär att det är onödigt att äta baljväxter ihop med kött, fisk eller ägg i samma måltid. Faktum är att experter säger att många av oss för tillfället har ett överdrivet proteinintag. Därför är det en mycket låg risk för dig att ha eller utveckla ett proteinunderskott.

3. Ärtor är baljväxter trots att de är gröna

Mendels lagar: ärtplantor

Jo, detta är sant. Även om ärtor innehåller samma näringsämnen som grönsaker, och oavsett vad som står på förpackningen till frusna ärtor, är de baljväxter. Det som gör skillnaden mellan ett livsmedel och ett annat är var de kommer ifrån i naturen.

I det avseendet är baljväxter växter som har frön lagrade i fröskidor som man kallar baljor och från vilka de har fått sitt namn. Man äter fröna och emellanåt även baljorna. Grönsaker är den ätliga delen av gröna växter. Det är fortfarande bra att erbjuda dina barn en skål med ärtor till lunch eller middag, men de får inte ta grönsakernas plats.

4. Jordnötter är också baljväxter!

Det här kanske överraskar dig mest, eftersom de flesta aldrig ens har tänkt tanken. Jordnötter är inte nötter utan, precis som ärtor, frön och växer i en stängd balja.

Dessutom växer och pollineras jordnötternas blommor först ovan jord, och böjer sig sedan ner mot marken så att frukten växer ner i jorden där den mognar. Det är därifrån den har fått förledet jord- i sitt namn, jordnöt.

5. Baljväxter är bra för tarmfloran trots att de ibland orsakar obehag

Slutligen är baljväxter rika på jäsbara fibrer. Med andra ord matar de tarmbakterier och främjar assimilering av näringsämnen och ett fungerande immunförsvar. De kan också bidra till att minska risken för förstoppning, fetma och koloncancer, bland andra sjukdomar.

På grund av det kan vi säga att det är bra att inkludera dem i din dagliga kost. De innehåller emellertid galaktaner, som kan ge upphov till gaser i magen och uppblåsthet, vilket ibland kan orsaka obehag.

Om det händer dig ofta rekommenderar vi att du väljer skalade baljväxter (t.ex. röda linser). Var noga med att blötlägga dem i minst 24 timmar och mosa dem gärna innan du äter dem. Du kan även tillsätta spiskummin eller anis i kokvattnet för att lugna magen.

Som du har sett av dessa fakta om baljväxter är det en god idé att inkludera baljväxter i familjens kost. Tyvärr är de inte alltid uppskattade för alla sina goda egenskaper. Om du inte gillar dem kan du också prova att använda dem på nya sätt i din matlagning, som i sallader, på smörgåsar, i grytor, stir-fries och i soppor – möjligheterna är oändliga.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Naciones Unidas. Día Mundial de las Legumbres. Naciones. [Consultado el 3 de marzo de 2020] Disponible en: https://www.un.org/es/observances/world-pulses-day
  • FEN (Fundación Española de Nutrición) y AECOSAN (Agencia Española de Consumo, Seguridad Alimentaria y Nutrición). Informe sobre legumbres, nutrición y salud.
  • Lucía Martínez Argüelles. Vegetarianos con ciencia. España, 1ªEd 2016. Ed. Arcopress.
  • Boletín Oficial del Estado. Decreto 2484/1967, de 21 de septiembre, por el que se aprueba el texto del Código Alimentario Español.
  • Cañellas, X; Sanchís, J; Aguado, X y Redondo, L. (2017). Alimentación prebiótica: para una microbiota intestinal sana. 1ªed. España: plataforma actual.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.