Hur kan du hjälpa ditt barn med sensorisk överbelastning?

Sensorisk överbelastning är en intensiv upplevelse, eftersom hjärnan "invaderas" av så många stimuli att den inte vet hur den ska reagera.
Hur kan du hjälpa ditt barn med sensorisk överbelastning?
Maria Fátima Seppi Vinuales

Skriven och verifierad av psykologen Maria Fátima Seppi Vinuales.

Senaste uppdateringen: 28 april, 2024

Ljus, ljud, röster, meddelanden från mobilappar, dofter och texturer. I våra dagliga liv utsätts vi människor för alla dessa upplevelser samtidigt. Det kan verka “normalt”, och de flesta är vana vid det. Men denna sensoriska överbelastning eller överstimulering går inte obemärkt förbi av våra hjärnor och det påverkar vår hälsa.

Ibland kan det kännas svårt att kontrollera, som om vi befann oss i en explosion. Här är vad sensorisk överbelastning är och strategier för att hantera det.

Vad är sensorisk överbelastning?

Våra sinnen är ansvariga för att fånga upp signaler eller stimuli från omgivningen genom receptorer som finns i vår kropp. Dessa överför budskapet till hjärnan som analyserar och tolkar informationen så att vi kan förstå upplevelsen.

Sensorisk överbelastning avser ett överskott av information från ett eller flera sinnen. Det upplevs som en “invasion”, eftersom flera meddelanden försöker locka vår uppmärksamhet på samma gång. Detta fenomen förekommer oftare hos personer som har någon sensorisk bearbetningsstörning eller svårighet.

Generellt sett är uppfattningen av överbelastning vanligare hos personer med uppmärksamhetsstörning (ADHD) och autismspektrumstörningar (ASD). Men de kan också förekomma i andra fall. Till exempel hos personer med fibromyalgi och högkänsliga individer (HSP).

Det talas också om sensorisk överbelastning under de första åren av moderskapet. Mödrar som tillbringar mycket tid med att ta hand om sina barn, som utsätts för ljud, spel, ljus, kontakt med mera, rapporterar ofta om denna överbelastning, som läggs till stress och trötthet.

Under denna känsla rapporterar nyblivna mammor svårigheter i bland annat beslutsfattande, koncentration och känslomässig hantering.

När kan man uppleva sensorisk överbelastning?

  • I en situation av extrem trötthet. Varje stimulans kan uppfattas som mer betydande eller överväldigande.
  • I ett rum där det finns många stimuli samtidigt. Det kan associeras med ett enda sinne (till exempel många ljus som rör sig samtidigt) eller så kan det vara stimuli som uppfattas av flera sinnen (ljus, människor i närheten och mycket höga ljud). Utan tvekan är sammanhanget något som har ett stort inflytande på sinnenas “mättnad”, vilket förklaras i en artikel publicerad i The American Journal of Occupational Therapy.
En pojke som håller för öronen.

Några av de symtom som kan uppstå vid sensorisk överbelastning

  • Irritabilitet
  • Undvikande av ögonkontakt
  • Förändringar i aktivitetsnivåer: Hyperaktivitet eller hypoaktivitet
  • Rastlöshet och nervositet
  • Obehag av bland annat buller och beröring

Som en konsekvens kan ditt barn känna oro, ångest och stress. Det kan också göra att barnet vill isolera sig, eftersom det känner att situationen ligger utanför dess kontroll och därför helst vill vara ensamma.

Enligt Bellefeuille (2006) är sensoriska bearbetningsstörningar ofta inte väl diagnostiserade eftersom tecknen på dessa är subtila och ofta sammanfaller med andra svårigheter eller störningar.

Du kanske är intresserad av: Vad innebär basal stimulering?

Rekommendationer om ditt barn upplever sensorisk överbelastning

Följande är några tips att tänka på när du hanterar sensorisk överbelastning.

Lär ditt barn att identifiera varningssignalerna

På så sätt kan hen lära sig att dra sig undan inför vissa situationer. I de fall där det är omöjligt att undvika situationen och du vet att den kommer att innebära intensiva stimuli, kan du förklara för hen vad ni kommer att uppleva när de kommer till en viss plats. På så sätt hjälper du ditt barn att förbereda sig.

Ge barnet några strategier för att finna sinnesfrid

Om ditt barn till exempel känner sig överväldigad kan ni försöka gå bortfrån platsen. Du kan också visa hur man gör andningsövningar. I vissa fall kan det också vara bra att föreslå att ni ska göra en aktivitet. Till exempel att färglägga mandalas.

Hitta en lugn plats hemma, där ditt barn kan koppla av när det behövs

Försök att anpassa vissa utrymmen i hemmet, med mjukt ljus, omgivande ljud och mjuka färger. På så sätt kan ditt barn känna sig tillfreds och mindre “exponerad” för miljön. Tillsammans kan ni också göra er av med vissa föremål som är “för mycket” i barnrummet. Minimalism kan hjälpa mycket, eftersom detta skapar en lugnare plats med lite eller inga stimuli.

Samtidigt rekommenderas också kontakt med naturen. Du kan med fördel varna skolan för denna svårighet så att den inte blir ett hinder för lärande. På så sätt kan lärarna samarbeta och hitta strategier för att undvika att utsätta ditt barn för överstimulering.

Välj tillsammans med ditt barn en enda stimulans att koncentrera sig på

I en mycket invasiv miljö kan du föreslå att ditt barn använder hörlurar och lyssnar på musik. På så sätt blir det lättare för barnet att fokusera på ett enda ljud istället för att bli överkänslig för andra stimuli runtom.

Schemalägg “mikrostunder” med tystnad under dagen

Det kan till exempel vara små pauser på 5 minuter. Det viktiga är att ditt barn under olika tider på dygnet kan “stänga av” allt som händer runt omkring och ge sig själv utrymme för tystnad.

Tänk på att alla dessa rekommendationer för att bekämpa sensorisk överbelastning också kan tillämpas på personer som känner sig utmattade och överbelastade. De är inte endast för personer med sensoriska bearbetningssvårigheter.

En tjej som utför avslappningsövningar.

Schemalägg pauser under dagen

Idag lever många små barn ett “heltidsliv”. De går från skolan till fotbollsträningen, från fotbollsträningen till en språklektion, sedan besöker de sina morföräldrar och så vidare. Det är viktigt att inte planera alltför många aktiviteter och låta barnen få lite fritid under vilken de inte är skyldiga att följa direktiv eller skyldigheter.

Undvik eller begränsa användningen av föremål som orsakar sensorisk överbelastning

Till exempel en leksaksbil som har färgade lampor, rör sig och även gör ljud. Det betyder inte att ditt barn inte kan leka med den, men det kan vara en bättre idé att reservera just denna leksak för endast några minuters lek. Du bör också ta hänsyn till kläder och undvika vissa tyger och texturer.

Du kanske är också intresserad av: Disciplinstrategier för högkänsliga barn

Att undvika sensorisk överbelastning kan vara en utmaning

Även om sensorisk överbelastning är vanligare i de fall som vi nämnt ovan är det värt att sluta fokusera endast på vardagslivets krav och villkor. Vi ska beskriva ett enkelt scenario som kan hjälpa till att belysa denna vanliga situation som vi permanent exponeras för. Föreställ dig följande…

Du lämnar ditt hus i din bil och börjar köra längs en huvudväg. Framför dig har du många fordon att vara uppmärksam på, såväl som en mobilskärm som annonserar dagens bästa erbjudanden på en stormarknad. Du har radion på och när du stannar vid rödljuset stannar en bil med hög musik bredvid dig. I baksätet spelar ditt barn mobilspel…

Detta scenario, även om den kan ha lite mindre stimuli, är den dagliga scenen för tusentals och åter tusentals människor som dessutom lever med sina personliga tankar, bekymmer och känslor. Så hur gör vi då för att koppla bort i en värld som ständigt bjuder in och “tvingar” oss till en svindlande och superstimulerad rytm?

Kanske är det dags att komma på några strategier för att finna lugnet mitt i den sinnesstorm som samhället lever i.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.