Disciplinstrategier för högkänsliga barn

Högkänsliga barn känner saker djupare än andra. Därför kan det vara en utmaning att disciplinera dem. I den här artikeln tittar vi på några disciplinstrategier för högkänsliga barn.
Disciplinstrategier för högkänsliga barn
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Att disciplinera barn har aldrig varit lätt, men för föräldrar till högkänsliga barn kan det vara särskilt utmanande. Det är viktigt för föräldrar att vara medvetna om några bra disciplinstrategier för högkänsliga barn.

Att vara förälder är ett av de mest givande jobben på planeten och alla som har haft förmånen att vara förälder är i sanning en lycklig person. Men det är inte alltid lätt. Det är ofta så att de mest givande jobben kräver hårdast arbete.

Det är genom detta hårda arbete som vi kan växa och mogna som föräldrar och individer. Ibland belönas vi med upplevelser som slår oss med häpnad, träffar oss direkt i hjärtat och försäkrar oss om att vi mår bra!

Att fostra högkänsliga eller mycket känslomässiga barn kan dock vara en stor utmaning för föräldrar, och det är vad vi ska titta på idag.

Egenskaper som utmärker högkänsliga barn

Ett högkänsligt barn är ett barn som är mycket medvetet och reagerar snabbt på situationer. Det känner saker djupare jämfört med andra. Dessa barn är vanligtvis oerhört empatiska och uppmärksamma på sin miljö och omgivning och hur de tar sig fram genom livet.

disciplinstrategier för högkänsliga barn: mamma och dotter på fält

När ett högkänsligt barn blir frustrerad över något det gör måste du försöka försäkra det om att det är okej att känna så. Uppmuntra barnet och säg att det kan försöka igen när det mår lite bättre. Detta skulle förmodligen inte fungera lika bra för ett barn som inte är lika känsligt.

Nu när du har förstått några av ett högkänsligt barns beteendemönster kanske du undrar hur vi som föräldrar kan undervisa och disciplinera dessa barn? Vi diskuterar detta mer detaljerat nedan.

Disciplinstrategier för högkänsliga barn

För det första bör det noteras att högkänslighet inte är ett funktionshinder eller syndrom utan ett personlighetsdrag. Att vara högkänslig är i själva verket ett underbart personlighetsdrag, när ett barn och föräldrarna förstår hur de ska hantera saker bättre och ta hand om dessa djupa känslor och tankar.

Gå inte i försvar

Som föräldrar måste vi vara medvetna om våra egna känslor. Våra barn är sina egna individer med sina egna tankar, känslor och reaktioner, så de kan ofta bli arga över de val vi gör. Oroa dig inte, det här är normalt.

Så som föräldrar måste vi vara medvetna om denna individualitet och bekräfta deras känslor. Därför är det viktigt att inte gå i försvar och låta våra egna känslor ta över.

Visa empati

När ditt barn är upprört och argt är det viktigt att visa empati och förståelse med ord för att lugna ner henne. Det här är mycket bättre än att bara gå iväg och ignorera barnet. Om du vänder dig bort från ditt barn är risken stor att du förmedlar budskapet att hon inte är accepterad. Vi måste med värme erkänna hur vårt barn känner och ge henne en chans att uttrycka sina känslor.

disciplinstrategier för högkänsliga barn: pojke sitter och håller sig för öronen

Prata med värme och uppriktighet, ”Jag kan se att du är arg på mig, och jag vill verkligen lyssna på dig. Berätta för mig om ilskan du känner.” Om du gör detta med empati kommer du snart att se goda resultat.

Till exempel, med en treåring kan du säga, ”Mamma kan se att du är besviken. Du vill ha mer tid att leka och nu är det dags för ditt bad. Du blev arg på mamma. Det är svårt att sluta när du vill leka mer.”

Genom att vara där för våra barn emotionellt och fysiskt skapar vi starka band med våra barn. Genom att göra det lär de sig att lita på oss, även när de är upprörda, ledsna eller arga.

Disciplinstrategier för högkänsliga barn – Hur du hanterar disciplin

När kommunikationen och det emotionella stödet finns på plats är det viktigt att sätta gränser och gå vidare. Denna uppföljning visar ditt barn att du är konsekvent och att han eller hon kan lita på dig. Vi måste kunna uppriktigt stötta våra barn genom att förmedla att vi vet att de kan hantera sina känslor.

När vi berättar om konsekvenserna av deras handlingar kan vi inte göra detta i ett vakuum. Vi måste förklara saker noggrant. De måste förstå vad de har gjort och vad konsekvenserna är för att kunna lära sig av det.

Du kan också vara en öppen och kommunikativ förälder för dina barn! Du kan berätta för dem att du har det tråkiga jobbet att behöva säga nej då och då. Förklara att det är svårt för dig att säga nej eftersom du vet att de inte gillar det. Och följ upp det genom att förklara att det är ditt jobb att hålla dem säkra och hjälpa dem att lära sig.

Genom att följa alla dessa steg är vi säkra på att din relation med ditt barn bara kommer att bli starkare och starkare.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.