Råd till de som blir föräldrar för första gången

Råd till de som blir föräldrar för första gången
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2019

När man blir föräldrar för första gången kan man stöta på en hel del utmaningar. Därför har vi sammanställt en lista med användbara tips som kan hjälpa. 

Att vara förälder är en av de svåraste uppgifterna som finns, speciellt när det gäller det första barnet. Det finns mycket man blir tvungen att lära sig hantera.

Sakta men säkert, allteftersom det växer, kommer dock barnet att lära oss mycket på vägen. Det är en otrolig upplevelse som får oss att växa som människor och som även leder till många förändringar i våra liv.

När vi blir föräldrar för första gången och har våra tvivel, kan vi gå direkt till internet och prata med andra föräldrar som har mer erfarenhet.

Deras råd kan hjälpa oss att skingra viss av vår oro. De kan  dela med sig av kunskap som hjälper oss att bli bättre förberedda.

Hur vet du när ett barn är hungrigt? När vill det ha sin napp ?

Det är bara två av de aspekter som inte är lätta att identifiera, men med lite erfarenhet kommer du att få koll på det.

Våra första tips till de som blir föräldrar för första gången

  1. Bebisar har väldigt små magar, därför bör vi ge dem en liten mängd mjölk. Pediatriker rekommenderar att amning bör utövas fritt, dvs när barnet själv ber om det. Det enda undantaget till den här regeln är vid sjukdom.

    Det finns också barn som somnar när de ammar. När detta händer kan du flytta bröstvårtan lite för att kanske få dem att fortsätta.

lyckliga föräldrar

2. Om du bestämmer dig för att inte amma din bebis måste barnet lära sig att bli matat med flaska. Flaskan bör helst ges till barnet av samma person varje gång, åtminstone inledningsvis.

Detta eftersom olika människor kan ge flaskan på olika sätt, vilket gör det svårt för barnet att anpassa sig. Oroa dig inte om det gråter efter att ha blivit matat, det kanske bara är nyfiket på sin miljö. Det kan också ha gaser i magen.

3. När barnet är mätt bör du lägga ned det på rygg . Det här är den säkraste ställningen för det när det ligger. Denna ställning kan också hjälpa till att lindra problem med gaser.

Den här positionen bör även användas i spjälsängen eftersom det hjälper till att förhindra plötslig spädbarnsdöd.

4. Det är svårt att undvika mjölkfläckar i det här skedet, och de har en tendens att lukta illa.  För att bli av med dessa fläckar kan du blanda vatten och jäst (en tesked i en 2 ½ dl vatten).

Detta kommer hjälpa till att avlägsna både fläckar och dålig lukt. Ett annat bra sätt att bli av med fläckar är att använda citronsaft.

5. Ett annat utmärkt tips för de som fått barn för första gången är att vara medvetna om sitt barns vikt. Under de 5 första månaderna dubblar barnen sin vikt fram till slutet av sitt första år.

Ytterligare tips till de som blir föräldrar för första gången

De kan till och med tredubbla sin vikt under det första året. Du måste inte väga ditt barn varje dag. Om du ser att de är aktiva, växer och är glada så betyder det att det äter bra.

6. Om barnet fortfarande är väldigt litet kan det bli skrämt om du närmar dig för snabbt. För att närma sig bör man först upprätta ögonkontakt och få dess uppmärksamhet.

När du fått det kan du tala till det och närma dig sakta men säkert. Då kan du lägga händerna under huvudet och deras överkropp för att lyfta upp det försiktigt. Det är sant att de är bräckliga, så det är viktigt att hålla dem ordentligt.

när du blir mor för första gången

7. Det är mycket att tänka på när man fått barn för första gången. Något av det viktigaste är att byta barnets blöja ofta för att förhindra att det uppstår irritationer.

Även om blöjor är gjorda för att hålla dem torra så kan värmen som de leder till orsaka irritationer i området. När du byter blöja måste du vara mycket uppmärksam på barnets rörelser.

Byt inte blöja någonstans där det kan ramla ned. Du måste du naturligtvis försäkra dig om att blöjan är ren och torr innan du sätter på den.

8. Om du har tvillingar är det normalt att de gråter mer än andra barn eftersom de måste vänta på sin tur. Du kan placera ett barn på varje bröst samtidigt och efter det kan du byta på dem. De bör ammas när de ber om mat.

9. Under de första veckorna kan du bada dem i ett handfat eller i ett speciellt badkar för bebisar. Tvätta dem först med varmt vatten och neutral tvål. Babypuder rekommenderas inte eftersom barnet kan andas in det av misstag.

10. Vad gäller navelsträngen behöver du inte sätta på ett speciellt bandage medan det läker. När du har badat barnet är det dock viktigt att torka navelområdet ordentligt.

Du kan rengöra området med en fuktig handduk och varmt vatten och sedan torka av det. Kontakta ditt barns läkare om du upptäcker blödning.

Avslutande tips

11. Ett annat bra tips när ni blivit föräldrar för första gången handlar om barnets kläder. Undvik att använda för mycket kläder på barnet, det kan bli för varmt.

Vi älskar naturligtvis alla att klä upp våra barn, men vi bör inte låta det leda till att de mår dåligt. Kläder efter väder .

12. När det gäller att bära barnet måste föräldrarna vara väldigt uppmärksamma på barnets huvudposition. Huvudet ska hållas med ett fast, säkert men försiktigt grepp. De blir rädda om huvudet rör sig bakåt.

13. En bebis naglar växer väldigt snabbt. Det är bäst att klippa dess naglar när den sover. Använd en speciell nagelklippare med rundade kanter.

Kom ihåg att deras naglar är mycket känsligare än vuxnas, så du måste trimma dem väldigt försiktigt.

14. När barnet gråter, försök att uppmärksamma det så snart som möjligt. Ju mindre barnet är desto snabbare bör vi reagera. Denna typ av uppmärksamhet har ingenting att göra med att “skämma bort” det.

Det handlar om att ditt barn ska känna att du alltid finns där för det.

15. Vissa barn mycket eller under lång tid och orsakas vanligtvis av kolik.  I dessa situationer ska du inte tappa fattningen eller stressa för mycket, det är en fas och kommer att passera även om det kan kännas jobbigt.

Om du hyser några tvivel, vilka som helst,  tveka inte att be en pediatriker eller en annan mer erfaren förälder om råd. Att bli föräldrar för första gången är inte lätt för någon.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.