Vad gör jag om min bebis vaknar under natten
“Min bebis vaknar om natten”, så börjar det dagliga klagandet hos nyblivna mödrar med mörka ringar under ögonen. Bebisen påverkar hela familjens sömnrutiner. Den nya familjemedlemmen representerar inte bara stora förändringar i hemmet utan också stora utmaningar för föräldrarna.
Självklart vaknar alla bebisar och små barn med viss frekvens under natten för att tillfredsställa sina behov. Det är viktigt att förstå att det här är fullt normalt. Problemet är att efter att barnet vaknat är det väldigt svårt att få det att somna om igen.
Varje gång barn vaknar så förändras deras sömncykel. Detta händer cirka 5-7 gånger per natt. Vad som komplicerar detta är svårigheten barnen har att somna om.
Vad kan du göra ifall din bebis eller ditt barn vaknar om natten? Nåväl, fortsätt att läsa för i den här avslöjande artikeln från Att vara mamma, kommer du att finna lösningen på ditt problem. Du kommer att förstå att det är mycket enklare än du trott.
De som säger att de sover som ett barn — har förmodligen inget hemma.
-Okänd-
Trick för när din bebis vaknar under natten
Din bebis vaknar under natten. Du kollar hennes blöja, hennes temperatur, låter henne amma, sjunger för henne och gör allt du kan för att få henne att somna om. Det inträffar dock inte. Du blir frustrerad, du förstår inte vad du gör för fel och kan även fundera över om du är en dålig mamma.
Där har du helt fel. Generellt sett beror hennes oförmåga att återgå till vilan att hon vaknar upp i en annan miljö än där hon somnade. Omständigheterna har drastiskt förändrats.
Till exempel: om hon somnade medan hon ammade kommer hon att behöva ammas igen. Om ljuset har släckts efter det att hon somnade kan det skrämma henne. Detta är små förändringar som otvivelaktigt gör stor skillnad.
Det finns andra trick för de gångerna din bebis vaknar under natten och det verkar omöjligt att få honom att somna om. Håll i minnet att tillståndet som är mest gynnsamt för din bebis sömn är en känsla av säkerhet.
Att sköta om honom när han gråter, ge honom all din kärlek, gosa med honom, kramas, smekas och pussa honom oupphörligt under dagen är väldigt viktigt. Likaså att sjunga, berätta historier och även etablera ögonkontakt är av livsavgörande betydelse när det kommer till att skapa sömnrutiner.
Hur du introducerar en sömnrutin
Vaknar ditt barn under natten och saknar en etablerad sömnrutin? Om du inte har skapat en ännu så är detta den rätta tidpunkten att göra det. Som ett första steg är ett övergångsobjekt en bra teknik för gott resultat: en snuttefilt eller ett gosedjur som kommer att förmedla bekvämlighet och säkerhet när mamma inte finns i närheten.
Det andra tipset är att både barn och föräldrar måste förstå att sovrummet måste associeras med sömn, inte bestraffning. Så, för att undvika detta, är det på sin plats att använda utvändiga element som barnet associerar med vila och sömn.
Utöva en speciell ritual innan läggdags. Det vanligaste och mest effektiva är: bad, saga, sova. Detta, hur löjligt det än verkar förmedlar trygghet till barnet. Detta är det absolut viktigaste när det kommer till att somna. Det stärker också bandet mellan barnet och dess förälder eller andra vuxna.
I den hypotetiska situationen att det tar tid för barnet att somna, dröj kvar och tala till det med mjuk och avslappnad röst så att det lugnar sig. Det är essentiellt att lugna ditt barn utan att ta upp det ur dess säng så att budskapet blir “jag kan räkna med mamma men jag måste sova själv”.
Det har aldrig funnits ett så bedårande barn att dess mamma inte vill lägga det.
-Anonym-
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- RODRÍGUEZ, A. S., & GARCÍA, B. R. (2005). Hábitos de sueño en la revisión del niño sano. Bol pediatr, 45, 17-22. http://www.sccalp.org/boletin/191/BolPediatr2005_45_017-022.pdf
- Pin Arboledas, G., & Lluch Rosello, A. (2011). El sueño en el primer año de vida:¿ cómo lo enfocamos?. Pediatría Atención Primaria, 13, 101-111. http://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S1139-76322011000400011&script=sci_arttext&tlng=en
- Jové, R. (2006). Dormir sin lágrimas: dejarle llorar no es la solución. La esfera de los libros. https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=GqjHAgAAQBAJ&oi=fnd&pg=PA163&dq=dormir+sin+lágrimas&ots=U322CjAGmV&sig=VlHXLTlw3hvJOPDB__rOHXfZwMU
- González, C. (2012). Bésame mucho: cómo criar a tus hijos con amor. Temas de hoy.