Planera dina barns måltider väl: 4 tips
Välplanerade måltider är avgörande för att små barn ska växa och utvecklas korrekt. Det är oerhört viktigt att de får i sig den mängd näringsämnen de behöver för att nå ett tillstånd av jämvikt i sin inre miljö. Annars kan kroniska och komplexa sjukdomar bli en plåga genom årens lopp. Fortsätt läsa för att lära dig fyra tips som hjälper dig att planera dina barns måltider.
Innan vi börjar är det viktigt att notera att under de första stadierna av livet måste föräldrarna begränsa vissa livsmedelstyper för att undvika komplikationer. Detta gäller till exempel honung under det första levnadsåret (på grund av risken för spädbarnsbotulism), salt, rått kött och socker så långt som möjligt.
Knep för att planera ditt barns måltider väl
Här kommer vi att visa dig en rad knep för att planera ditt barns måltider ordentligt. Om du har ytterligare frågor kan du alltid rådfråga en dietist. På så sätt får du en meny anpassad till varje enskild omständighet.
1. Skapa ett schema över måltiderna
Det bästa sättet att organisera ditt barns måltider är att skapa ett veckoschema med alla måltider samt uppnå en bra fördelning av näringsämnen dem emellan. Var framförallt uppmärksam på mängden protein din lilla konsumerar. Proteiner är de viktigaste elementen i utvecklingen av vävnader, så barnens behov ökar vid denna tid under livet.
Dessutom är det viktigt att inkludera kvalitetsfetter och grönsaker i tillräckliga mängder. De sistnämnda livsmedlen ger en god mängd viktiga mikronäringsämnen, såsom vitaminer och mineraler. Tack vare dem optimeras ett antal olika processer, såsom transporten av syre genom blodet.
2. Laga mer mat
Ta för vana att laga lite mer mat än ni ska äta. På så sätt kan du alltid frysa in lite av det och när du har ont om tid kan du använda resterna för att snabbt slänga ihop en hälsosam rätt till ditt barn.
3. Använd barnmat
På snabbköpet finns det ett brett utbud av barnmat som passar de små. Det är bra att först undersöka märkningen, men i allmänhet utgörs de av bearbetade livsmedel som dock innehåller kvalitetsantioxidanter. Dessa element neutraliserar bildandet av fria radikaler och deras efterföljande ansamling i kroppens vävnader. Tack vare denna effekt minskar risken att bli sjuk på medellång sikt, enligt en studie publicerad i European Journal of Medicinal Chemistry.
Observera att ett bra alternativ är att förbereda hemgjorda puréer och sedan frysa in dem. På så sätt kan alla ingredienser väljas med precision och förekomsten av konstgjorda tillsatser eller enkla sockerarter undviks. Båda föreningarna kan orsaka förändringar i den inre miljön och villkora organismens goda funktion.
4. Köp kvalitetsprodukter på Internet
Nuförtiden finns det många webbportaler som erbjuder baby- och barnmat av utmärkt kvalitet. Inte bara barnmat och puréer utan även soppor och många andra olika preparat. Dessa produkter är beredda med färska och naturliga ingredienser som lyckas ge en betydande mängd viktiga näringsämnen. För personer som har ont om tid är detta ett bra alternativ eftersom det passar i deras dagliga rutiner.
Planera babymåltider väl
Som du har sett finns det olika knep som du kan anamma för att planera barnmåltider korrekt. Detta är avgörande för att säkerställa att de växer ordentligt och utan större fysiologiska förändringar. Naturligtvis, om det finns någon underliggande sjukdom kan det vara nödvändigt att anpassa menyerna för att underlätta hanteringen av densamma.
Slutligen, glöm inte att kosthållningen är en av de hälsosamma vanorna som barn behöver lära sig, men det är inte den enda som avgör hur kroppen fungerar korrekt. Från de tidiga stadierna av livet är det viktigt att barn vänjer sig vid att sova ett optimalt antal timmar varje natt. Dessutom är regelbunden motion av yttersta vikt.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Richter, M., Baerlocher, K., Bauer, J. M., Elmadfa, I., Heseker, H., Leschik-Bonnet, E., Stangl, G., Volkert, D., Stehle, P., & on behalf of the German Nutrition Society (DGE) (2019). Revised Reference Values for the Intake of Protein. Annals of nutrition & metabolism, 74(3), 242–250. https://doi.org/10.1159/000499374
- Neha, K., Haider, M. R., Pathak, A., & Yar, M. S. (2019). Medicinal prospects of antioxidants: A review. European journal of medicinal chemistry, 178, 687–704. https://doi.org/10.1016/j.ejmech.2019.06.010