Frukt för 6 månader gamla bebisar

Införandet av frukt i barnets kost är avgörande. Fortsätt läsa följande artikel för att upptäcka frukt för 6 månader gamla bebisar.
Frukt för 6 månader gamla bebisar
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionisten Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

När ett barn når 6 månaders ålder kan kompletterande matning påbörjas. På så sätt täcks det ökade näringsbehovet och kroppen vänjer sig vid en mer varierad kost. Men alla livsmedel kan inte introduceras direkt. Därför vill vi här berätta om vilken frukt som är bäst för 6 månader gamla bebisar.

Först och främst är det viktigt att betona att införandet av frukt och grönsaker i spädbarnsdieten är avgörande. Inte bara på grund av deras näringsinnehåll utan också för att under de första stadierna av livet etableras framtida matvanor. Införandet av frukt och grönsaker i detta skede kommer att öka preferensen för dem i senare skeden.

Frukt för 6 månader gamla bebisar: Vilka frukter kan de äta?

Nedan berättar vi vilken frukt 6 månader gamla bebisar kan äta utan att det utgör någon hälsorisk.

Banan

Denna frukt är en av de bästa källorna till kalium. Dessutom har dess kolhydrater ett lågt glykemiskt index, så det ger kvalitetsenergi. Dessutom har den organoleptiska egenskaper som tillåter god acceptans av barn. Den kan erbjudas mosad eller hel så att din bebis kan experimentera med den.

En mamma som erbjuder banan till sitt barn.
Banan ger kvalitetsenergi och accepteras ofta välvilligt av bebisar. Den kan också erbjudas i bitar, hel eller mosad.

Päron

Päron är kända för sitt C-vitamininnehåll. Detta näringsämne har visat sig vara väsentligt för ett gott immunförsvar. Om optimala nivåer inte uppnås i kroppen, är små barn mer benägna att uppleva infektioner, särskilt lunginfektioner. Dessutom fungerar detta vitamin också som en kraftfull antioxidant.

Äpple

Tack vare äpplen garanteras ett korrekt fiberintag. Denna frukt innehåller ett ämne som kallas pektin, och detta element kan förbättra matsmältningshälsan genom en positiv effekt på tarmfloran. Det visar forskning publicerad i tidskriften Experimental & Molecular Medicine .

Att erbjuda det till ditt barn är väldigt enkelt. Ett alternativ är att förbereda kompott eller äppelmos, även om du också kan ge ditt barn medelstora bitar som har tvättats så att de kan experimentera med dem. Det finns olika sorter, var och en med olika sötma. Det är bäst att försöka tills du hittar den de gillar mest.

Apelsiner

Apelsiner och mandariner är välkända för sin riklighet på C-vitamin. Det är vanligt att man använder deras juice, även om det är mycket bättre att konsumera dem hela. På så sätt förloras inte fibrerna, vilka är viktiga element för att förhindra att fruktosen får en betydande inverkan på blodsockernivåerna.

Kiwi

En annan bra frukt att erbjuda 6 månader gamla bebisar är kiwi. Den har också en hög mängd C-vitamin. Dessutom har den antioxidanter som är nödvändiga för att förhindra bildandet av fria radikaler och deras efterföljande ansamling i kroppens vävnader. På så sätt förebyggs många komplexa sjukdomar på medellång sikt.

En bebis som biter i en vattenmelonskiva.
Vattenmelon har ett högt vätskeinnehåll, så det bidrar till god återfuktning hos spädbarn.

Melon

Frukter med högt vätskeinnehåll är avgörande för att säkerställa en god vätskebalans. Dessutom är honungsmeloner och vattenmeloner alla mycket välsmakande, så bebisar accepterar dem oftast välvilligt. Det är bäst att klippa små trianglar och erbjuda dem till barnen så att de kan experimentera med dem. Det är dock viktigt att undvika frön inuti.

Persika

Persikor är kända för sin höga koncentration av vitaminer och antioxidanter. Men de är mer benägna att orsaka allergier än någon av de andra frukterna som nämns ovan. Länge bads föräldrar vänta till efter det första året med att lägga till dem i kosten, men nuförtiden rekommenderar experter att inkludera dem tidigt. På så sätt kan autoimmuna reaktioner förhindras.

Inkludera denna frukt för 6 månader gamla bebisar

Som du har sett finns det många olika frukter som kan inkluderas i små barns kost. Dessa livsmedel anses vara fördelaktiga för den allmänna hälsan. Dessutom kommer fibrerna de innehåller att bidra till att förbättra matsmältningssystemets funktion genom en positiv inverkan på tarmfloran.

Det finns olika sätt att introducera dessa produkter i de barnens kost, och det är bäst att variera. Du kan till exempel förbereda puréer, sallader och smoothies, men du bör också erbjuda råa bitar för att tillåta manipulation. På så sätt kommer barnet att anpassa sig till dessa produkters konsistens och dess smak för dessa livsmedel kommer att öka.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Carr, A. C., & Maggini, S. (2017). Vitamin C and Immune Function. Nutrients9(11), 1211. https://doi.org/10.3390/nu9111211
  • Beukema, M., Faas, M. M., & de Vos, P. (2020). The effects of different dietary fiber pectin structures on the gastrointestinal immune barrier: impact via gut microbiota and direct effects on immune cells. Experimental & molecular medicine52(9), 1364–1376. https://doi.org/10.1038/s12276-020-0449-2

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.