Mastit och probiotika: En effektiv allians

Mastit och probiotika: En effektiv allians

Senaste uppdateringen: 15 april, 2019

I statistiken kan vi se att mastit, eller bröstkörtelinflammation, påverkar 10% av alla ammande kvinnor. Egentligen har detta tillstånd ingen egentlig effekt på barnets hälsa – det orsakar bara obehag och viss oro hos mamman. Det finns dock en lösning! Upptäck den mycket effektiva alliansen mellan mastit och probiotika.

När en mamma misstänker att hon kan ha mastit, kommer hon att veta att hon behöver medicin och, helt förståeligt, kommer hon att vara oroad över effekterna på hennes bebis. Detta kommer att orsaka ångest och oro.

Den akuta smärtan som mamman med mastit känner när hon ammar sitt barn kan driva henne till förtvivlan. Om läkaren ordinerar läkemedel, vill hon till varje pris förhindra att det påverkar hennes barn.

Människor har ofta trott att den enda lösningen är att sluta amma och börja med att ge bröstmjölksersättning med nappflaska. Men, även om dagens bröstmjölksersättning är mycket bra, är de ingenting jämfört med din egen bröstmjölk. Det är helt onödigt att sluta amma enbart på grund av mastit. I själva verket är det istället nästan det sämsta beslutet för att bota den.

Mastit och probiotika: en helande allians

Mastit är en infektion, vanligtvis bakteriell, som uppträder under amningsperioden. Mikroorganismer kommer in i bröstvävnaden, vanligen genom ett litet sår på bröstet eller direkt från barnets sugande.

De vanliga symptomen uppträder. Bröstet blir inflammerat, huden blir röd och smärtan är väldigt intensiv. Den liknar nålar som sticker i det drabbade området. Det gör ofta att den ammande mamman känner sig lite deprimerad och nere.

Liksom vid de flesta infektioner kan kvinnan behöva ta aktiva steg för att läka den. Det är här förhållandet mellan mastit och probiotika kommer in. Detta är mycket effektivt. Hittills har antibiotika varit det enda verkliga alternativet för behandlingen av mastit.

Det finns emellertid bakterier som är resistenta mot antibiotika. I dessa dagar blir användningen av probiotika allt vanligare, och resultaten är mycket goda i behandlingen av mastit.

Mastit och probiotika: En effektiv allians: kvinna håller händerna för bröstet


Hur interagerar mastit och probiotika?

I sambandet mellan mastit och probiotika finns det några faktorer att överväga:

 • Perspektivet på hur man behandlar mastit håller på att förändras. Istället för att försöka eliminera de mikroorganismer som orsakar infektionen är tanken att stärka andra mikroorganismer som har blivit  försvagade eller har gått förlorade.
 • Vad är probiotika? De är levande mikroorganismer som, när de ges i korrekta doser, förbättrar kroppens hälsa. Dessa är vanligtvis laktobaciller och bifidobakterier.
 • Hur fungerar probiotika i mastit? Bröstmjölk är inte steril. I bröstet finns ett stort antal mikroorganismer som bidrar till att skapa barnets tarmflora. Dessa mikroorganismer är balanserade, men när de råkar i obalans på grund av förändringar, uppträder mastit.
 • Genom probiotika försöker läkare återställa balansen. För att göra detta kommer modern att få de levande mikroorganismer som hon behöver.
 • Varför inte antibiotika? Antibiotika är inte egentligen dåligt i sig, och skadar inte barnet. Det finns dock stammar som orsakar mastit och som är resistenta mot antibiotika. På grund av detta är i vissa fall inte antibiotika effektivt. Vid vissa tillfällen kan läkare att använda antibiotika eller probiotika eller en kombination av dem samtidigt.
 • Hur vet du om tillståndet kräver probiotika? Genom att analysera bröstmjölken, kan läkarna se vilka bakteriestammar som är de främsta orsakerna till infektion, och vilka bakteriestammar som du har för lite av och som bör stärkas. Med hjälp av denna information kommer han att skriva ut rätt probiotika för varje enskilt fall.

Det är helt onödigt att sluta amma på grund av mastit. I själva verket är det istället nästan det sämsta beslutet för att bota den.

Att förebygga med probiotika

Förutom vad vi redan har nämnt kan ytterligare frågor uppstå om mastit, som:

 • Kan vi förhindra mastit genom att ta probiotika? Tagen i korrekt dos och format kan probiotika förhindra mild mastit. De förhindrar kolonisering av stafylokocker och streptokocker, vilka är de vanligaste orsakerna till infektion.
  Mastit och probiotika: En effektiv allians: kvinna ammar spädbarn
 • Hur ska jag ta probiotika? Generellt tas de oralt. På apoteket kan du köpa dem i tablettform eller i pulverform. Det är alltid viktigt att konsultera din läkare om det är klokt att ta probiotika.
 • Vilka andra effekter har probiotika vid amning? Förutom att förhindra eller till och med bota mastit hjälper probiotika till att behandla andra bröstsjukdomar och infektioner som orsakas av mjölk.
 • Påverkar de mjölkens kvalitet? Det är sant att användningen av probiotika orsakar en mindre förändring av bröstmjölkens sammansättning, men det påverkar inte kvinnans eller barnets hälsa alls.

Kort sagt finns det flera problem som kolonier av mikroorganismer i brösten kan orsaka. Mastit är det vanligaste, och vi har förklarat att mastit och probiotika bildar en bra allians tillsammans för att bekämpa detta problem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Lee TS., Song EJ., Nam YD., Lee SY., Probiotics in human health and disease: from nutribiotics to pharmabiotics. J Microbiol, 2018. 56 (11): 773-782.
 • Rainard P., Foucras G., A critical appraisal of probiotis for mastitis control. Front Vet Sci, 2018.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.