6 amningskläder du behöver

6 amningskläder du behöver

Senaste uppdateringen: 16 juni, 2019

Om du ammar din bebis ska du veta att finns det plagg och tillbehör som underlättar. I den här artikeln kommer vi att berätta om några amningskläder du kan behöva.

När du ska amma är det viktigt att veta vilka kläder du ska ha på dig för att det ska gå så smidigt som möjligt. Oavsett om du precis har börjat eller önskar mer flexibilitet ger vi dig här en lista över bra amningskläder.

Du behöver inte köpa speciella kläder för att amma bekvämt. En blus med knappar som du kan knäppa upp snabbt fungerar också bra. Men du kanske vill köpa vissa kläder gjorda speciellt för amning. Det finns många varianter och stilar att välja mellan.

När du väljer amningskläder, försök hålla dig till mönster och mörka färger. Det hjälper dig att dölja oväntade mjölkläckage bättre än ljusa färger.

Du kanske också vill använda amningsinlägg i din behå för att absorbera mjölk från läckande bröst. Dessutom hindrar de dina kläder från att få fläckar.

6 amningskläder

Det finns kläder som underlättar för dig att amma din bebis:

1. Amningsbehå

Dina hårt arbetande bröst förtjänar en bra amningsbehå. Du kan använda en vanlig behå och bara lirka ut bröstet eller ta av den vid amningen. Eller så du kan använda en amningsbehå, som är mycket bekvämare och ger snabbare tillgång.

De har knäppen eller speciella krokar som gör att du kan vika undan en del av tyget. En bra amningsbehå är bekväm, får dig att må bra och ger dig det nödvändiga stödet till dina bröst när de är fulla av mjölk.

mamma ammar baby


2. V-ringade tröjor och blusar

Om du letar efter en skön och bekväm topp kan du inte gå fel med en v-ringad tröja eller blus. Om du väljer en tröja med en lägre urringning kan du enkelt dra ner den för att amma din bebis.

Oroar du dig för att sträcka ut urringningen för mycket, välj en som är gjord med polyester eller lycra. Dessa tyger erbjuder mer flexibilitet.

3. Maggördel

En maggördel, eller stödbälte, är ett annat alternativ. Den hjälper dig att göra övergången mellan olika byxor smidigare. Den täcker också din kropp där det annars tenderar att glipa när vi går mellan storlekar.

Du kanske också föredrar att lyfta upp din tröja när du ammar, men vill inte vara för exponerad. Du kan använda en maggördel som ett extra klädlager för din mage. På så sätt behöver du inte använda flera tröjor.

“När du väljer amningskläder, försök hålla dig till mönster och mörka färger. De hjälper dig att dölja oväntade mjölkläckage mycket bättre än ljusa färger.”

4. Tvådelade klänningar

Tvådelade klänningar kan göra ditt liv lite enklare medan du ammar. Du kan också bära ärmlösa klänningar med öppningar under armarna. Du kan använda dem för att amma din bebis genom dessa öppningar.

Dessutom har vissa klänningar korsade eller elastiska kragar som underlättar amning.

5. Nattkläder för amning

Du kanske föredrar att köpa något specifikt för att lättare kunna amma på natten. Det finns speciella pyjamasar och nattlinnen som underlättar amning under natten. Tanken är att sova i något bekvämt som också ger lätt tillgång till dina bröst.

mamma i amningsbehå håller baby


6. Sjalar

Om du vill kunna skyla dig lite mer är sjalar en bra idé. Vi rekommenderar att du alltid väljer breda sjalar av tunt tyg så att du inte överväldigas när du hanterar den.

Avslutningsvis, kom ihåg att du kan hitta massor av blusar, tröjor, klänningar, skjortor och nattkläder för mammor som ammar. Vi rekommenderar att du använder lösare behåar och blusar. Trycket från tighta kläder kan vara obekvämt och skada dina bröstvårtor.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.