När kan du lära ditt barn att dricka från en kopp?

Vid ungefär 7 eller 8 månaders ålder kan barn börja sluta använda flaskan och lite i taget börja dricka från en kopp. I början kommer de att behöva hjälp, men de lär sig så småningom att göra det på egen hand.
När kan du lära ditt barn att dricka från en kopp?

Senaste uppdateringen: 07 september, 2019

Bebisar tar sig ständigt an det som för dem är stora utmaningar, som att lära sig gå eller dricka från en kopp. Att lämna amningen och nappflaskan bakom sig och dricka från en kopp är en psykologisk, motorisk och emotionell process, även om det bara varar några minuter om dagen.

Bebisar lär sig att säga adjö till dessa saker som fått dem att känna sig trygga, lugna och glada. Att lägga dem åt sidan är allt annat än lätt för dem.

När kan du lära din bebis att dricka från en kopp?

Vid 6 månaders ålder kan du börja låta din bebis dricka vatten för första gången. Innan dess bör barn bara dricka bröstmjölk eller ersättning. Såvida inte ditt barn är sjukt eller är extremt varmt bör du inte ge ditt barn vatten innan 6 månaders ålder.

Det är vid den här tiden som introduktionen av fast föda börjar. Minska intaget av bröstmjölk och ersättning och börja ge vatten att dricka. Det bästa sättet att göra det är att lära ditt barn att dricka direkt från en kopp eller ett glas istället för att använda en flaska som mellansteg.

Fram till att barnet är 7-8 månader gammalt kommer han säkert inte att ha de motoriska färdigheter eller den utveckling som krävs för att plocka upp glaset, utan du måste hjälpa honom.

Det är en lång resa att lämna bakom sig klumpigheten och beroendet från att ha blivit matad från moderns bröst eller flaskan, och ha sugit på nappen eller till och med ett finger.

Till att börja med rekommenderar vi att du använder plastkoppar med handtag och ett lock med sugpip för att undvika att någonting går i bitar om barnet tappar eller kastar koppen. Leta efter en mugg som är lätt för din bebis att greppa och hålla.

lära sig dricka från en kopp: baby dricker ur kopp

Några tips

Rekommenderade koppar

 • Koppar gjorda med giftfria material. Eftersom glas kan gå sönder är silikon det bästa valet. Det är ett gummimaterial som är smaklöst och luktfritt, utan några skadliga ämnen och det tål hög värme.
 • Välj en kopp med attraktiva färger och mönster för att locka till sig ditt barns uppmärksamhet och nyfikenhet.
 • Välj en kopp med ett mjukt munstycke eller pip, även denna av silikon.
 • Hitta en kopp med ett droppfritt lock (för att undvika spill) och handtag för att hålla tag i.

Övergången från nappflaska till kopp

Alla barn är olika. De utvecklas alla i egen takt och följer sin egen väg. Deras finmotoriska färdigheter varierar från barn till barn, även om de är i samma ålder.

Du behöver inte oroa dig om ditt barn har problem med att använda en kopp. De flesta barn kan dricka själva när de fyller ett år, men det gäller förstås inte alla.

I början är det normalt att de spiller och blir våta, trots pipen. Ditt barn kommer att utveckla mer skicklighet ju mer han eller hon tränar, och till slut kommer han eller hon att kunna dricka utan att spilla en droppe.

Glaset för “stora barn”

Vid omkring två års ålder bör ditt barn veta hur man dricker från en vanlig kopp, utan en pip. Även det här är en gradvis övergång som du måste låta ta sin tid.

Slutliga rekommendationer

 • Ha tålamod och respektera alltid ditt barns utveckling och takt.
 • Blöt pipen på koppen med lite bröstmjölk och ge till din bebis så att han eller hon associerar smaken och lukten med att amma. Det hjälper honom eller henne att våga dricka från koppen.
 • Variera det som finns i koppen. Förutom vatten kan du prova naturlig fruktjuice och till och med bröstmjölk.
 • Inspektera noga de antidroppskydd som pipmuggarna har. Om barnet suger men ingenting kommer ut frustrerar det såklart honom eller henne. Se också till att koppen inte har gått sönder eller har smådelar som kan lossna.
 • Låt ditt barn härma dig när du dricker. Det mest effektiva sättet att lära sig något nytt är genom att imitera.
 • Använd inte en kopp med lock för länge. När barnet kan hålla i koppen själv kan han eller hon försöka dricka utan lock.
 • Se till att koppen och locket alltid är helt rena. Små mängder vätska kan fastna i skarvar och vrår och leda till bakteriell tillväxt och mögel.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • UNICEF. (2014). Guía de pautas de crianza de niños y niñas entre 0 a 5 años. Para agentes formadores de familia. [En línea] Disponible en: https://www.unicef.org/paraguay/spanish/unicef-guiaagentesformadores.pdf
 • The Hidden Dangers of Baby Bottles, Pacifiers and Sippy Cups. Time Magazine. 2012. [En línea]. Disponible en: healthland.time.com/2012/05/14/the-hidden-dangers-of-baby-bottles-pacifiers-and-sippy-cups/

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.