6 smarta tips för att tvätta babykläder

I den här artikeln ska vi titta på de bästa sätten att tvätta babykläder. Syftet med dessa tips är att ta hand om ditt spädbarns känsliga hud.
6 smarta tips för att tvätta babykläder

Senaste uppdateringen: 15 januari, 2019

När det kommer till att tvätta babykläder, är det bäst att vara på den säkra sidan och läsa på om de bästa råden.

Spädbarn har känslig hud som kan reagera illa på tvättmedel som innehåller färgämnen, parfymer, dofter eller andra kemikalier. Vissa små kan få en allergisk reaktion av vissa tvättmedel.

Om du är orolig för det och vill ta hand om ditt barns hud på bästa sätt, finns det mer att tänka på.

Om du köper massproducerade barnkläder, särskilt billiga sådana, kan du utsätta din lilla för potentiellt skadliga kemikalier. Dessa kan leda till allergiska reaktioner eller dermatit, s.k. böjveckseksem.

6 tips för att tvätta babykläder

Nedan hittar du sex tips som kan vara bra att ha i åtanke när du tvättar babykläder:

1. Tvätta kläderna innan du använder dem

Det första tipset är mycket viktigt. Du måste alltid tvätta nya barnkläder innan du klär ditt barn i dem.

Om du inte köper kläder av ekologisk bomull, kan ditt barns nya kläder innehålla spår av skadliga kemikalier, och en tvätt hjälper till att bli av med dem.

Att tvätta babykläder före första användningen hjälper till att skydda ditt barns känsliga hud och undvika obehag.

Andra föremål som kommer att vara i direkt kontakt med ditt barns hud, såsom lakan eller filtar, ska också tvättas före användning.

2. Använd ett neutralt tvättmedel som är rekommenderat för spädbarn

Vi rekommenderar att du använder ett milt, miljövänligt tvättmedel. På detta sätt kan du vara säker på att inte förorena ditt barns kläder med onödiga syntetiska tillsatser.

De flesta större tvättmedelstillverkare har en produktlinje speciellt för spädbarn, som i allmänhet är märkt som lämplig för känslig hud.

Den produkt du använder ska vara fri från färgämnen, parfym eller doft. Detta minskar risken för en allergisk reaktion.

Spädbarn sover


3. Håll dig borta från sköljmedel

Undvik sköljmedel när du tvättar barnkläder. Det är alltid en bra idé att begränsa antalet potentiellt irriterande kemikalier som ditt barn utsätts för.

Antalet fall av böjveckseksem har ökat på senare år, och det bästa sättet att minska risken är att hålla sig borta från alla produkter som inte är nödvändiga.

Barnkläder och andra föremål som kommer att vara i direkt kontakt med ditt barns hud, såsom lakan eller filtar, ska också tvättas före användning.

4. Läs alltid på etiketten

Detta kan tyckas uppenbart, men det är viktigt att vara uppmärksam på etiketten när du tvättar barnkläder. Förutom tvättinstruktionerna, bör du också följa instruktionerna för att torka plagget utan att skada det.

Som med alla andra kläder, kommer etiketten att berätta hur man tar hand om barnets kläder på bästa sätt.

5. Tvätta tygblöjorna separat

Tygblöjor är bra både för miljö och för din lilla, men kan göra tvätten till ett lite mer komplicerat företag. För att undvika spridning av bakterier, förvarar du våta och smutsiga tygblöjor separat från annan tvätt. Blanda dem inte heller med andra kläder i tvättmaskinen.

I allmänhet kommer en tvätt i kallt vatten följt av en het tvättcykel att räcka för att få jobbet gjort. Om blöjorna fortfarande är smutsiga, tvätta dem igen. Blöjorna blir mjukare om de torkas i torktumlare, men det är miljövänligare att låta dem lufttorka.

Barnkläder och en nalle hänger på tvättlina


6. Sortera ditt barns kläder

Ett sista tips för att tvätta bebiskläder är att du separerar ljusa och mörka färger från varandra. Att hålla flamskyddade kläder separata hjälper till att bevara den speciella beläggningen som gör dessa plagg resistenta mot eld.

Om det behövs, sortera kläder som måste tvättas vid lägre temperatur eller i en mild tvättcykel i en separat tvättkorg.

I allmänhet blir babykläder inte särskilt smutsiga. Du kan handtvätta eller använda en tvättmaskin. Om du inte har miljövänligt tvättmedel, går det bra med någon produkt som är utvecklad för känslig hud.

Vi hoppas att denna lista med 6 tips för att tvätta babykläder kommer att vara användbar. Håll dem i åtanke för att göra din nästa tvätt lite enklare!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.