Öronhygien: Lär dig varför det är viktigt

Många människor lider av blockerade hörselgångar och hörselproblem. Så frågan är: vad kan man göra för att undvika det? Bör man ägna mer uppmärksamhet åt sin öronhygien?
Öronhygien: Lär dig varför det är viktigt
Nelton Ramos

Skriven och verifierad av läkaren Nelton Ramos.

Senaste uppdateringen: 17 februari, 2020

Har du någonsin haft obehag på grund av ett problem relaterat till din öronhygien, som lock för örat? Även om det inte verkar som det är det otroligt vanligt för de flesta.

Vi bjuder här på några öronhygientips som kan hjälpa dig att undvika dessa och andra liknande situationer.

Varför är öronhygien viktigt?

Inre örat hänvisar till den inre sensoriska kanalen medan auriklet är den yttre delen som är täckt av hårsäckar och körtlar. De producerar en vaxartig olja som kallas för öronvax som sträcker sig till öppningen av örat. Mängden vax som produceras varierar beroende på personens fysiologi.

Öronvaxet fångar upp dammpartiklar som flyter in i örat genom luften. På det här sättet förhindrar det att de når trumhinnan och på så vis skyddar den. Öronvaxet har en förebyggande funktion med andra ord.

Men när öronvax samlas vid ingången till inre örat har det en tendens att blockera den externa hörselkanalen. Det är en av de vanligaste orsakerna till hörselnedsättning, och därför är god öronhygien av stor betydelse. Det är inte bra att låta en för stor mängd öronvax ackumuleras.

Genom att hålla öronen rena kan de utföra sina funktioner relaterade till hörsel och balans. Med rätt försiktighetsåtgärder kan du undvika infektioner och allvarliga problem såsom permanent dövhet.

Så här rengör du öronen på rätt sätt

Utvecklingen av hörselproblem är oroande. Du kan dock undvika dem genom att rengöra dina öron på rätt sätt och bara så mycket som behövs.

I första hand bör du spola örat med saltvatten för att späda ut det ackumulerade öronvaxet och göra det lättare att ta bort. Det kommer ha större effekt om du gör det en timme innan du ska duscha, då det är den bästa tiden att rengöra öronen.

Bomullspinne i ett öra

Efter några minuter, luta huvudet över en handduk för dränera vattnet och det utspädda öronvaxet. Torka sedan den yttre delen av örat med en handduk. På så sätt undviker du förekomsten av svamp.

Du bör upprepa processen varannan dag. Kom ihåg att öronen inte ska vara helt fria från vax.

Vad du bör undvika när du rengör dina öron

Ofta är hörselproblem resultatet av att du rengör dina öron på fel sätt. Till exempel rekommenderar vissa att du använder syreformigt vatten för öronhygienska ändamål.

Det är dock inte särskilt bra. Faktum är att läkare inte rekommenderar det, speciellt för patienter med perforerad trumhinna. Försök att inte använda detta när du ska rengöra dina öron.

Undvik även att använda bomullspinnar för att avlägsna vaxet från dina öron. Istället för att ta bort det trycker detta vaxet inåt. Om öronvaxet når det inre örat kan det orsaka allvarliga skador på trumhinnan.

Stoppa heller inte in några andra föremål såsom ätpinnar, stift eller krokar i örat för att rengöra det eller ta bort vax. Du riskerar att skada strukturerna i ditt inre öra.

”Genom att hålla öronen rena kan de utföra sina funktioner relaterade till hörsel och balans.”

Hur man vet när ens öron behöver rengöras

Om du plötsligt hör sämre eller drabbas av irritation eller klåda behöver du ägna mer uppmärksamhet åt din öronhygien och rengöra dina öron.

Ibland kan öronvaxblockeringen även röra på sig och orsaka smärta. Om du känner obehag även efter att ha rengjort öronen ordentligt hemma bör du uppsöka en läkare.

Barns öra

Nödvändig vård för friska öron

För att dina öron ska hålla sig friska behöver de inte bara rengöras, utan det är samtidigt viktigt att du undviker skador. Detta är särskilt relevant för barn, speciellt om de simmar.

Undvik också att utsätta dina öron för mycket höga ljud. Om du upplever obehag eller smärta bör du inte självmedicinera eller stoppa in något i örat.

Du bör ha din TV och stereo igång på en rimlig volym. Undvik att använda hörlurar för ofta och håll öronen fuktfria. Efter att ha badat, se till att du torkar dem ordentligt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.