Vegansk kost för spädbarn: vad du bör veta

Har du funderat på en vegansk kost för spädbarn? Vi kommer att informera mer om varför det är en dålig idé, med negativ påverkan på ditt barns hälsa.
Vegansk kost för spädbarn: vad du bör veta

Senaste uppdateringen: 28 september, 2021

Vegansk kost för spädbarn är något som experter inte rekommenderar. Det betyder att din strategi inte kan vara livskraftig eftersom du behöver inkludera ett antal tillägg som inte är veganska. Som sådant är det inte ett bra alternativ när det gäller att säkerställa optimal tillväxt hos det lilla barnet.

En av principerna för hälsosam kost är variation och därför är det bäst att bredda matspektrumet så mycket som möjligt. Särskilt under de första stadierna i livet, där näringsunderskott allvarligt kan påverka hälsotillståndet.

Hur går jag tillväga med en vegansk kost för spädbarn?

Ordet "vegan" skrivet med grönsaker.

Trots att de flesta experter inte rekommenderar det väljer en del föräldrar att följa denna matvana. Därför är professionellt ingripande avgörande för att följa en vegansk kost som är så näringsmässigt komplett som möjligt.

Upp till 6 månaders liv täcker bröstmjölken alla barns behov av protein. Men efter det måste föräldrar inkludera livsmedel som innehåller proteiner i kosten, särskilt när de väljer att sluta amma.

Enligt en studie publicerad i Annals of Nutrition & Metabolism måste föräldrar erbjuda ett stort utbud av protein under de första stadierna i livet för att barnet ska kunna växa och utvecklas ordentligt.

Dessa näringsämnen finns i kött och animaliska derivat (som mejeri), men också i grönsaker och spannmål om än inte av samma goda kvalitet. Proteintillskott är ett alternativ när det gäller att uppnå ett tillräckligt intag när det gäller att erbjuda vegetariskt (icke-veganskt).

En viktig aspekt när man planerar en vegansk kost för en bebis är att säkerställa en mängd olika växtbaserade livsmedel. I linje med detta är det viktigt att spannmål, baljväxter och rotfrukter dyker upp ofta.

Det är mycket viktigt för föräldrar att veta att denna typ av kost har att göra med en ökad risk för låg vikt hos spädbarn, jämfört med dem som får en fullständig (allätande) kost. Resultaten av studierna som alltid inte helt avgörande, stor försiktighet och tolerans har visats speciellt mot resultat som tyder på en negativ påverkan av vegansk kost, vilket en färsk granskning indikerar. Men helt klart pekar det mot att en strikt vegansk kost inte motsvarar en fullvärdig allomfattande kosthållning.

Andra näringsbrister som har att göra med den vegansk kost för spädbarn

Proteinintag är inte den enda kritiska aspekten av den veganska kosten för spädbarn, eftersom brister i järn, vitamin B12, kalcium och D -vitamin också kan uppstå. Dessutom kan denna typ av kost äventyra intaget av zink. Det beror på svårigheterna att inkludera nötter i kosten för de små.

Vitamin B12 kompletteras vanligtvis med farmakologiska preparat, eftersom den enda källan till näringsämnet är livsmedel av animaliskt ursprung. Underlåtenhet att lägga till det i kosten innebär att barnet riskerar att drabbas av megaloblastisk anemi på medellång sikt, vilket forskning i Nestle Nutrition Institute Workshop Series avslöjar .

När du överväger en vegansk kost för spädbarn är det bäst att göra några biokemiska analyser av blodet för att veta dess hälsotillstånd. Många gånger är det svårt att känna igen symtomen på näringsbrister och, om detta tillstånd kvarstår, riskerar barnet att uppleva problem i sin hälsa och utveckling.

När låga nivåer av ett väsentligt näringsämne detekteras i blodet, kommer det att vara nödvändigt att tillgripa tillskott och omorganisation av kostmönstret. Av denna anledning är det viktigt att genomföra noggrann kontroll för att undvika kroniska sjukdomar.

Experter avskräcker vegansk kost för spädbarn

En mängd olika växt- och djurbaserade livsmedel.

Hos vuxna kan den veganska kosten erbjuda vissa fördelar. Det är dock inte lämplig typ av kost för ett växande barn.

Icke-allätande dieter, inklusive vegankost, rekommenderas inte alls under barndomen. Detta beror på att de potentiella fördelarna inte överväger riskerna, som är mycket mer än vad folk inser.

Under de första stadierna i livet är det bäst att satsa på en bra näringsutbildning, där konsumtionen av färsk mat är prioriterad framför industriella ultraförädlade livsmedel. Uppskjut också tillvägagångssättet med en restriktiv kost till vuxen ålder.

De näringsbrister som uppstår under barndomen påverkar på ett allvarligt sätt barnets framtida hälsa. Av denna anledning är det viktigt att säkerställa ett tillräckligt intag av alla typer av näringsämnen i barndomen och tonåren.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.