Fyra sätt att göra baljväxter tilltalande för barn

Om du har det svårt att få dina barn att äta baljväxter, oroa dig inte! Här kommer några tips som hjälper dig att göra baljväxter tilltalande för barn.
Fyra sätt att göra baljväxter tilltalande för barn

Senaste uppdateringen: 31 juli, 2020

Det är en väldigt användbar färdighet för föräldrar att veta hur man ska göra baljväxter tilltalande för barn. I den här artikeln kommer vi att ge dig några tips.

Det är ingen hemlighet att baljväxter ger otaliga hälsofördelar tack vare alla underbara näringsämnen, fiber och antioxidanter de innehåller. Faktum är att de är en av huvudingredienserna i Medelhavsdieten eftersom de är rika på:

  • Järn
  • Vitaminer
  • Kolhydrater
  • Fiber
  • Protein

Baljväxter är mycket nyttiga och bra för att ge dina barn den energi och de näringsämnen de behöver. Du kan också tillaga dem på så många olika sätt! Det är upp till dig om du vill äta dem färska, torkade, kokta eller stekta.

Ur näringssynpunkt är färska baljväxter det bästa, men kulinariskt sett är torkade baljväxter de mest användbara.

Man rekommenderar att föräldrar börjar inkludera baljväxter i sina barns kost efter att de är 10 månader gamla. Efter det första året kan barn äta alla slags baljväxter, två eller tre gånger i veckan.

När dina barn upptäcker vilken mat de faktiskt gillar blir det desto svårare att introducera nya livsmedel i deras kost. Baljväxter, trots att de är så nyttiga och näringsrika, tilltalar inte alltid barn. Här är några rekommendationer som kan hjälpa dig att övertala dem:

Fyra sätt att göra baljväxter tilltalande för barn

baljväxter tilltalande för barn: torra bönor

1. Baljväxter i soppa

Soppor är ofta mycket populära bland barn. Du kan sakta men säkert börja tillsätta baljväxter till barnens soppor och se vad de tycker om dem.

När linser och ärter är kokta, och kanske lite mosade, är det mycket lättare att blanda ner dem i soppor, grytor och även i såser. De tillför mer smak, ger en tjockare konsistens och berikar maträtten tack vare alla sina näringsämnen.

2. Som ett tillbehör

Kikärtshummus är ett välkänt tillbehör som de flesta gillar. Du kan använda det med oliver, kronärtskocka, stekt röd paprika eller morötter. Det är perfekt att breda ut på rostat bröd.

Andra såser kan tillagas med andra bönor och örter förutom hummus. I Latinamerika är en puré på svarta och röda bönor omtyckt. De serverar den här purén som ett tillbehör tillsammans med huvudrätter som burritos och enchiladas.

3. Gör baljväxter tilltalande för barn i pastarätter

En klassisk italiensk maträtt som heter “Pasta e Fagioli” är ett enkelt pastarecept som innehåller vita bönor. Italiensk mat i allmänhet kan också hjälpa barn att börja älska baljväxter.

Ett annat bra exempel är pasta med pestosås. De kommer särskilt att älska den om du strör parmesanost på toppen!

Slutligen kan du lägga till baljväxter i pastasallader, vilket är ett riktigt roligt sätt för barn att experimentera med nya smaker och konsistenser.

4.  I köttbullar eller hamburgare

Köttbullar är mycket populära bland barn. Du kan ersätta allt eller en del av köttet med linser, torkade bönor eller en kombination av båda om du vill.

Ett annat alternativ för att införa baljväxter i dina barns kost är libanesisk falafel. De är i grunden ganska enkla små bullar tillverkade av kikärter, som du antingen kan steka eller ugnsbaka – plus att de är riktigt goda!

Du kan också tillsätta baljväxter i olika såser eller ha dem på burgare. Till exempel, istället för att göra en hamburgare med en köttburgare gör du en hemlagad hamburgare av linser eller svarta bönor. Vi är säkra på att dina barn kommer att gilla det!

baljväxter tilltalande för barn: skål med gryta

Några fler tips

Var uppmärksam på konsistensen

Många barn kan inte med den klibbiga konsistensen som vissa bönor har. Du får en bättre konsistens om du använder torra bönor istället för konserverade. Det är också en bra idé att lägga dem i blöt kvällen innan du lagar dem.

Låt dina barn delta i matlagningen

När barnen är involverade i tillagningen av sina egna måltider blir de mer intresserade av och positivt inställda till att smaka det slutliga resultatet. Att handla mat tillsammans med dina barn får dem att känna sig inkluderade och de kommer att ge dig sin åsikt om maten de vill äta.

Använd din fantasi

Vi uppmuntrar dig att vara kreativ och använda din fantasi för att få dina barn att äta mer baljväxter. När allt kommer omkring är du deras förälder, och du vet bättre än någon annan vad de gillar och inte.

Slutligen handlar det om att göra presentationen av rätterna roligare och attraktivare, så att dina barn känner sig lockade att äta dem. Var inte rädd för att stimulera alla dina barns sinnen så att de känner mer för att prova nya livsmedel.

De är möjligt att de kommer att avvisa dem på en gång eftersom de är vana vid maten de redan känner till. Det viktiga är dock att inte ge upp. Förr eller senare kommer dina barn att börja njuta av att utforska nya smaker och livsmedel.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Emmanuel A., Mattace Raso F., Neri MC., Petersen KU., et al., Constipation in older people: a consensus statement. Int J Clin Pract, 2017.
  • Landi F., Calvani R., Tosato M., Martone AM., et al., Protein intake and muscle health in old age: from biological plausibility to clinical evidence. Nutreints, 2016.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.