Allt du behöver veta om Real Food-rörelsen

Oavsett om du har hört talas om "Real Food"-rörelsen eller inte berättar vi allt du behöver veta i dagens artikel.
Allt du behöver veta om Real Food-rörelsen

Senaste uppdateringen: 05 december, 2019

På senare år har termen “Real Food” spridit sig över hela världen, särskilt på sociala medier. Varje dag väljer fler och fler att följa den här dieten, baserad på just vad namnet säger: real food – riktig mat.

De som följer denna filosofi kallar sig för “realfooders.” Så vad handlar den här nya trenden om?

Vad är Real Food-rörelsen?

Enligt skaparen av Real Food-rörelsen, Carlos Rios, består realfooding av att ha en livsstil baserad på att äta riktig mat snarare än ultrabearbetade livsmedel i form av hel- och halvfabrikat.

Därför är det mycket mer än en ny trend. Snarare handlar det om att gå tillbaka till de livsmedel vi ätit i flera århundraden. Det är att gå tillbaka till mormors nötköttgryta och en kost som består av färska råvaror. Det handlar om att välja bort livsmedel med oändliga ingredienslistor och tillsatser som inte ger några fördelar för hälsan.

Vid första anblicken kan det tyckas som om rörelsen uppmuntrar oss att välja bort allt som går att köpa i matbutiken. Naturligtvis är det där vi hittar det största urvalet av bearbetade livsmedel. “Real Food”-rörelsen har emellertid en betydande undantagskategori.

"Real Food"-rörelsen: skål med mat

Livsmedlen i denna kategori har genomgått någon form av bearbetning, antingen industriell eller för hand. Livsmedlens hälsoegenskaper är emellertid antingen ofarliga eller till och med gynnsamma.

Bearbetningen har som enda mål att få maten att hålla längre och vara säkrare och lättare att äta. Den kan vara mekanisk, fysikalisk eller kemisk.

Nedan finns en lista över hälsosamma bearbetade livsmedel som vi alla kan äta i större eller mindre utsträckning:

 • Extra jungfruolivolja
 • Pastöriserad mjölk
 • Fermenterade mejeriprodukter (yoghurt eller kefir)
 • Konserverade baljväxter som bönor och kikärtor
 • Fisk- och skaldjurskonserver
 • Fullkornspasta
 • Fullkornsbröd
 • Frysta grönsaker

Varför gå med i Real Food-rörelsen?

Anledningarna att välja en Real Food-livsstil kan vara många och varierande. En av tre huvudfaktorer som driver många till denna förändring är bättre hälsa.

Under de senaste decennierna har vi bevittnat en oroväckande ökning av fetma och övervikt över hela världen, och denna trend visar inte några tecken på att den kommer att brytas. Det gäller både barn och vuxna. Dessutom ökar också förekomsten av sjukdomar relaterade till övervikt, som typ 2-diabetes, högt blodtryck, högt kolesterolvärde, etc.

Situationen blir bara värre och värre, och det blir också våra dåliga matvanor.. För att bekämpa denna epidemi måste något förändras. En förändring som börjar med att vi anammar en hälsosammare livsstil och goda matvanor.

Till att börja med måste vi börja äta riktiga och hälsosamma livsmedel, som frukt, grönsaker, bladgrönsaker, baljväxter, nötter, frön, magert kött, fisk, ägg och mejeriprodukter. Dessutom måste vi träna varje dag.

Genom att göra dessa förändringar kan vi i längden upprätthålla vårt fysiska och psykologiska välbefinnande.

Kan vi alla äta Real Food?

Om du har ställt dig själv den här frågan är svaret ett rungande JA! Vi kan och bör alla välja bort extremt bearbetade livsmedel och istället äta “riktig” mat. Alla i ditt hem, från de minsta till de äldsta, kan dra nytta av denna livsstilsförändring.

För barn är fördelarna med “Real Food”-rörelsen större och effektivare på lång sikt. Det är under våra första år som vi utvecklar de matvanor som etableras och påverkar oss i framtiden.

Real Food-rörelsen och barn

Det finns ingen bättre tid att etablera goda matvanor än när barnen fortfarande är små.

"Real Food"-rörelsen: skål med mat
Emellertid är det inte alltid lätt att införa dessa vanor hos barn. Det är därför vi vill ta tillfället i akt att ge dig några tips:
 1. Laga färgglada och varierade måltider. Med lite fantasi kan du överraska dina barn och erbjuda dem oemotståndliga sunda maträtter.
 2. Undvik alla hel- och halvfabrikat (förutom undantagen ovan). Om allt du har hemma är nyttig mat är det vad du kommer sträcka dig efter när du känner dig hungrig. Men om du har skräpmat i skåpen, även om de bara är för speciella tillfällen, kommer du antagligen äta dem oftare än du borde.
 3. Föregå med gott exempel. Barn lär sig genom att imitera. Så det finns inget bättre för dem än att se sina förebilder äta och njuta av hälsosamma livsmedel.
 4. Låt dina barn vara med. Ta med dem när du ska handla och låt dem hjälpa dig att laga olika maträtter. Det är ett utmärkt sätt för dem att bekanta sig med hälsosamma livsmedel och känna sig delaktiga i matlagningen, något som gör det roligare att senare äta maten.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.