3 tips för att förhindra att ditt barn går upp mer i vikt än vad som rekommenderas

För att barnet inte ska gå upp mer i vikt än vad som rekommenderas bör en rad grundläggande tips beaktas. Amning är nyckeln.
3 tips för att förhindra att ditt barn går upp mer i vikt än vad som rekommenderas
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionisten Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 30 december, 2022

Att se till att ditt barn inte går upp mer i vikt än vad som rekommenderas är viktigt för att undvika metabola sjukdomar i framtiden. Annars kan barnet utveckla ett inflammationstillstånd som kan påverka dess hälsa negativt. För att göra detta är det viktigt att erbjuda en varierad kost som har tillräckligt med energi, men utan att gå till överdrift. Balans är nyckeln i det här fallet.

Innan vi börjar bör det noteras att under de första sex månaderna bör amning vara den exklusiva matningsmetoden. Modersmjölk är den bästa födan för din bebis eftersom den har alla näringsämnen den behöver, och i tillräckliga mängder. Efter sex månader är det dock bra att även komplettera med andra produkter.

Tips för att barnet inte ska gå upp mer i vikt än vad som rekommenderas

Här ger vi dig en rad tips för att ditt barn inte ska gå upp mer i vikt än vad som rekommenderas. På så sätt kan du säkerställa att barnet bibehåller ett optimalt hälsotillstånd.

1. Undvik tillsatt socker

Livsmedel med tillsatta sockerarter är det sämsta alternativet för spädbarn eftersom de påverkar metabolismens funktion negativt. På samma sätt kan de få en inverkan på nivåerna av inflammation och även på vad små barn föredrar att äta.

En hög konsumtion av denna typ av produkter under livets första skeden är relaterad till en större risk att utveckla övervikt i framtiden. Detta enligt forskning publicerad i Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition. Tillsatt socker är dock inte detsamma som socker som finns naturligt i maten. Till exempel bör sockret i frukt eller mjölk normalt inte ses som ett problem.

En bebis som äter fingermat medan han sitter vid bordet.
Att låta barn hantera mat hjälper dem att bli bekanta med dess organoleptiska egenskaper. Det ska dock i alla fall alltid ske under uppsikt av en vuxen.

2. Erbjud mat som barnet kan hantera

Metoden som kallas bebisledd avvänjning kan vara positiv för små barn för att vänja sig vid matens organoleptiska egenskaper och för att undvika motvilja i framtiden. Den kommer också att hjälpa till att hålla dem på rätt vikt eftersom det blir svårare för dem att äta för mycket. När allt kommer omkring kommer det att ta lite tid för dem att hantera maten och äta den senare.

Enligt en studie publicerad i tidskriften Current Nutrition Reports är det en säker metod för barn och har flera fördelar. Det måste dock utföras med vuxen tillsyn för att undvika kvävningsrisker. Tänk också på att mycket små eller svårhanterliga bitar inte bör erbjudas.

3. Överge inte amningen förrän som tidigaste efter de första tolv månaderna

Exklusiv amning är viktigt tills barnet är sex månader gammalt. Men experter rekommenderar att du erbjuder så mycket bröstmjölk som möjligt åtminstone under hela det första levnadsåret, eftersom detta ger fördelar som tydligt har bevisats. På så sätt leder det inte bara till en överlägsen förstärkning av immunförsvaret, utan också till en minskning av förekomsten av många andra metabola sjukdomar.

Vi kan till och med bekräfta att amning har en positiv effekt på mikroflorans sammansättning, vilket hjälper de efterföljande matsmältningsprocesserna. Även om kompletterande matning har inletts är det inte tillrådligt att försumma att amma på begäran för de små. Amningen ger en utmärkt tillgång på näringsämnen som säkerställer att alla dagliga behov uppfylls.

Om det inte går att erbjuda tillräckligt med bröstmjölk bör en välformulerad ersättningsprodukt sökas. Många av dem på marknaden har låga doser av omega-3 och ett överdrivet utbud av enkla och fria sockerarter. Detta är inte bra för vikthållning.

En kvinna som sitter i sängen och ammar sitt barn.
Bröstmjölk bör vara den exklusiva maten för spädbarn upp till sex månaders ålder. Därefter bör det fortsätta till minst tolv månaders ålder, även om du bör komplettera deras kost med andra livsmedel för att uppfylla alla krav.

Följ detta råd så att ditt barn inte går upp mer i vikt än vad som rekommenderas

Som du har sett är råden så att bebisar inte går upp mer i vikt än vad som rekommenderas mycket enkla att följa. Det är bara nödvändigt att säkerställa närvaron av naturliga livsmedel i den kompletterande kosten för att uppnå ett optimalt näringsintag. Det är också viktigt att amma under de första tolv månaderna av livet. Detta är den bästa kombinationen för att säkerställa god framtida hälsa.

Tänk på att det finns en serie matintroduktionstabeller som kan användas för att veta exakt när du ska börja erbjuda olika livsmedel. Vissa av dem bör inte konsumeras före det första året, eftersom de kan orsaka allergier, eller kan leda till kvävning.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Fidler Mis N, Braegger C, Bronsky J, et al. Sugar in Infants, Children and Adolescents: A Position Paper of the European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition Committee on Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2017;65(6):681-696. doi:10.1097/MPG.0000000000001733
  • Brown A, Jones SW, Rowan H. Baby-Led Weaning: The Evidence to Date. Curr Nutr Rep. 2017;6(2):148-156. doi:10.1007/s13668-017-0201-2

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.