9 fördelar med amning för mamman

Bröstmjölk ger alla de näringsämnen som behövs för en korrekt utveckling av barnets kropp. Dessutom genererar processen med själva amningen fördelar både för barnet och för mamman.
9 fördelar med amning för mamman

Senaste uppdateringen: 13 mars, 2022

Amning är positivt både för barnet och för mamman. Det pratas ofta om alla fördelar med amning för barn, men hur är det med mamman? Naturligtvis finns det fördelar, inte bara fysiskt utan även känslomässigt. Upptäck fördelarna som amningen kan ge dig i den här artikeln.

Många mammor bestämmer sig för att amma på grund av hur positivt det är för deras små att dricka bröstmjölk. Men vissa ser på amningen som en uppoffring endast motiverad med att det är bra för barnets hälsa.

Den bästa metoden för att livnära ditt barn

Vad många inte vet är att det inte bara är bra för barnet, utan också för mammorna. Om vi blev medvetna om hur bra amning är för vår hälsa så skulle många av oss kanske inte uppleva det som så besvärligt. Och vi skulle inte bli lika avskräckta inför svårigheterna under denna period.

För låt oss vara ärliga, det är inte lätt. Som med allt tar det tid och lärande, men när vi väl bemästrar det är det givande och hälsosamt för oss båda. Glöm därför inte att fördelarna med amning är många och kraftfulla.

Nedan kommer vi att analysera en rad hälsofördelar med amning.

Ett par som beundrar sin bebis när han ammar.

Fördelar med amning för mamman

1. Naturligt hjälpmedel för att gå ner i vikt efter förlossningen

Efter förlossningen hjälper amningen dig att gå ner i vikt. Amning förbrukar mellan 430 och 520 kalorier per dag, vilket naturligtvis även gör dig hungrigare, men med bra kost och en hälsosam livsstil gör den ökade energikonsumtionen det enklare att styra vikten.

2. Amningen påskyndar sammandragningen av livmodern

När ditt barn ammar stiger dina oxytocinnivåer. Detta hjälper livmodern att dra ihop sig och minskar blödningar efter förlossningen. Detta gör att kvinnans kropp snabbare återgår till det normala.

3. Minskar risken för vissa typer av cancer

Det finns vetenskapliga bevis som tyder på att om en kvinna ammar så minskar risken för att utveckla bröstcancer med 4,5 % varje år du ammar. Sannolikheten att utveckla äggstockscancer minskar också med 28 % per år vid kontinuerlig amning. Det visar en studie publicerad i Journal of Human Lactation.

4. Den preventiva effekten

Medan du ammar skjuts ägglossningen upp under en period. Det är därför det är effektivt för att förebygga graviditeter under de första 6 månaderna efter en förlossning: Tid som används av kroppen för att återhämta sig från graviditeten.

Denna förmån är väldigt påtagbar om ditt barn ammar varannan timme. När matningen sker mer sällan, eller om barnet börjar konsumera mindre mjölk, bör du använda andra preventivmedel.

5. Hjälper mot förlossningsdepression

Amning, som vi har sagt tidigare, är relaterad till frisättningen av hormonet oxytocin. Detta hormon är relaterat till uppkomsten av positiva känslor: kärlek, lycka, anknytning, med mera. Detta gör dig mindre benägen att drabbas av förlossningsdepression, enligt forskning publicerad i Latin American Journal of Nursing.

6. Bröstmjölk är billigare än mjölkersättning

Om du bestämmer dig för att amma kommer du också att spara pengar, eftersom modersmjölksersättning är ganska så dyrt. Amning kan alltså spara pengar för familjeekonomin, beroende på vad du väljer att konsumera för att ersätta energiförlusten såklart.

Ett barn som ammar.

7. Minskar risken för osteoporos

På lång sikt ökar amningen en kvinnas kalciumdepåer. Även om ämnesomsättningen ökar vid amning, ökar också kalciumabsorptionen. Detta minskar i slutändan risken för benfrakturer.

8. Hjälper sömnen och främjar vila

Vid amning frisätts hormonet prolaktin som stimulerar mjölkproduktionen. Detta hormon har en avslappnande effekt för både mamma och barn.

9. Ökar mammors självförtroende och känsla av trygghet

Amningen ger ofta mamman en hög nivå av tillfredsställelse eftersom näringen till hennes barn är ett direkt resultat av hennes unika kropp. Denna fysiska och känslomässiga tillfredsställelse som amningen ger till spädbarnet orsakar även betryggande och behagliga känslor hos mamman.

Amning är helt klart fördelaktigt

Du kände kanske inte till alla fördelar med amning för mamman. Men nu vet du lite mer om allt det goda som amningen av ditt barn även kan ge till dig.

Amning är inte bara bra för ditt barns fysiska och känslomässiga hälsa, utan också för mamman. Om förmågan finns och inga absoluta hinder ligger i vägen så är amning helt klart något som bör övervägas.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Unar Munguía M., Torres Mejía G., Colchero MA., Cosío TG., Breastfeeding mode and risk of breast cancer: a dose response meta analysis. J Hum Lact, 2017. 33 (2): 422-434.
  • Vieira E., Caldeira NT., Eugenio DS., Lucca MM., et al., Breastfeeding self efficacy and postpartum depression: a cohort study. Rev Lat Am Enfermagem, 2018.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.