Hur man gör hemlagad tomatsås

Hemlagad tomatsås är ett utmärkt tillbehör till många rätter på grund av en underbar smak och ett gott näringsvärde.
Hur man gör hemlagad tomatsås
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionisten Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 18 december, 2022

Hemgjord tomatsås är lätt att laga och är ett utmärkt komplement till barnens vardagskost. Såsen har en mängd hälsofördelar och tjänar till att uppfylla rekommendationen som lyder att minst fem portioner frukt och grönsaker bör konsumeras varje dag.

Här lär vi dig hur du förbereder såsen på kort tid, men ändå så att du kan njuta av den till fullo. Innan vi börjar vill vi nämna att många industriellt bearbetade tomatsåser innehåller en stor mängd tillsatser och tillsatta sockerarter. Dessa produkter kan vara rent skadliga om de konsumeras ofta och i stora mängder.

Recept för hemlagad tomatsås

En gryta med hemgjord tomatsås omgiven av färska ingredienser.
Tomater innehåller en hög andel av fytokemikalier och är en lättillgänglig källa till vitamin C, vilket gör dem till idealisk mat för barn som del av en balanserad och varierad kost.

Ingredienser

 • 4,5 kilo mogna tomater
 • 1 stor morot
 • 6 vitlöksklyftor
 • Basilika eller persiljeblad

Instruktioner

 1. Värm ugnen till 200 grader Celsius. Tvätta tomaterna i kallt vatten och skär vardera i fyra delar. Ställ åt sidan för senare bruk.
 2. Skala samt tvätta moroten och hacka den fint.
 3. Lägg allt i en ugnsform tillsammans med vitlöksklyftor och basilika efter smak.
 4. Rör om och stek i ugnen i en och en halv timme.
 5. När blandningen torkat och tomaterna är tillräckligt kokta kan du ta ut ugnsformen och lägga allt innehåll i en bunke som är lämplig för en stavmixer.
 6. Mixa väl till en slät konsistens. Om en lättare konsistens är eftertraktat är det alltid möjligt att tillsätta lite vatten.
 7. Fördela till sist såsen i små burkar och lägg i frysen om du vill att det håller länge

Varför lagar man det här receptet?

Tomater ger många fördelar för barn när de ingår i en varierad och balanserad kost. Det är ett livsmedel som innehåller en hög dos av fytokemikalier med antioxidantkapacitet. Dessa element kan hjälpa till att förhindra utvecklingen av komplexa sjukdomar, såsom hjärt-kärlsjukdomar. Det visar en studie publicerad i tidskriften Atherosclerosis.

Dessutom är denna mat en källa till vitamin C. Vi pratar om ett näringsämne som kan stimulera immunförsvaret, vilket framgår av en studie publicerad i Nutrients. Att hålla nivåerna inom adekvata intervall minskar förekomsten av infektionssjukdomar och hjälper till att bättre kontrollera symptomen om de utvecklas.

Ett barn som rör en kastrull med tomatsås på spisen.
Att förbereda tomatsås är väldigt enkelt, det är ett perfekt recept för dina barn att hjälpa till.

Förbered hemlagad tomatsås

Som du har sett är det väldigt enkelt att tillaga hemgjord tomatsås med bara 4 eller 5 ingredienser. Resultatet är utmärkt att kombinera med bland annat kött-, fisk-, grönsaks- eller pastarätter. Dessutom kan den tillhandahålla en betydande mängd viktiga näringsämnen och fytokemikalier med antioxidanter. Båda är nödvändiga för att upprätthålla ett gott hälsotillstånd.

Kom ihåg att det också är möjligt att förvara tomatsås utanför frysen, men i det fallet måste en rad hygieniska processer följas i förväg. Det är viktigt att dela upp dem i ordentligt steriliserade glasburkar och sedan tillaga dem med bain-marie för att skapa ett vakuum. Vid denna tidpunkt kan den förvaras i några månader på en sval, torr plats, borta från solljus. Men tänk på att det är viktigt att se till att du hör ett snäpp när du öppnar dem för konsumtion.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Cheng HM, Koutsidis G, Lodge JK, Ashor A, Siervo M, Lara J. Tomato and lycopene supplementation and cardiovascular risk factors: A systematic review and meta-analysis. Atherosclerosis. 2017;257:100-108. doi:10.1016/j.atherosclerosis.2017.01.009
 • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.