Varför är det bra för barn att ha tråkigt?

Det är bra för barn att ha tråkigt då och då. Det lär dem att hantera sina känslor, utveckla avgörande livskunskaper och mycket mer.
Varför är det bra för barn att ha tråkigt?
Elena Sanz Martín

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 16 juni, 2023

Om du är mamma har du säkert flera gånger hört dina barn klaga på att de har tråkigt. Oavsett om det är för att de utför en otillfredsställande uppgift, eller för att de inte har något att göra, kommer de till dig för att få hjälp och lösningar på detta obehagliga tillstånd. Normalt gör vi vuxna allt för att erbjuda dem förslag, som för övrigt inte lyckas underhålla eller tillfredsställa dem länge, men tänk om vi skulle istället artigt skulle informera dem om att det är bra för barn att ha tråkigt?

Vi pratar inte bara om att acceptera detta tillstånd som en del av livet, en som vi helt enkelt måste tolerera. Tvärtom, vi föreslår att du upptäcker fördelarna med tristess och förstår hur det är avgörande för barn för att utveckla olika färdigheter. Dessutom kommer de att kunna bygga en målmedveten vardag.

Varför är det bra för barn att ha tråkigt?

Tristess är ett internt tillstånd som kännetecknas av frånvaron av intresse, nöje eller underhållning. Den har en negativ valens, genom att den upplevs som en obehaglig känsla som är gemensam för alla människor. Både vuxna och barn blir uttråkade vid olika tidpunkter. Men de senare, kanske i större utsträckning för att de fortfarande saknar en rad självregleringsstrategier.

Trots den naturliga och vardagliga karaktären hos denna känsla är sanningen att det är svårt för föräldrar att hantera ögonblicket när deras barn upplever det. Och som sagt, vårt förslag är att göra precis tvärtom: Försök inte fixa dina barns tristess, utan låt dem hellre känna den. Faktum är att, långt ifrån vad vi vanligtvis tror, så kan denna känsla vara positiv, nödvändig och fördelaktig av olika anledningar.

Ett uttråkat barn som ligger på en soffrygg.
Många gånger känner föräldrar ansvar för den tristess som deras små upplever och försöker eliminera den genom att erbjuda alla typer av lösningar, aktiviteter och förslag.

De lär sig att tolerera obehag

Vi får inte glömma att barndomen är ett stadium av förberedelse för livet och att det oundvikligen kommer att innebära komplicerade ögonblick. Det är därför, även om vi vill att våra barn ska vara så lyckliga som möjligt, det är avgörande att lära dem hur de ska hantera dessa negativa känslor. Och för att göra det måste de uppleva dem.

Om du, istället för att frenetiskt leta efter sätt att underhålla dina barn, låter dem känna detta tillstånd, då ger du dem möjligheten att lära sig att tolerera frustration. Dessutom hjälper du dem att förstå att allt inte alltid sker enligt ens önskemål och att detta är okej. På sätt och vis höjer detta deras tröskel för obehag och gör dem bättre kapabla att hantera andra liknande situationer.

Det är till exempel vanligt att när barn är uttråkade tillåter eller föreslår vuxna att de använder skärmar av olika slag. Men i det långa loppet gör detta att de blir än mer uttråkade eftersom det ökar mängden stimulans de behöver för att må bra.

Förbättrad självkännedom

När ett barn har tråkigt, när den inte får den stimulans den letar efter utifrån, då är dess enda alternativ att titta inåt, och det är verkligen positivt. Bristen på underhållning ger just detta utrymme och tid för introspektion, det vill säga att lära känna och förstå sig själv bättre.

Därmed kan barnen förstå vad de känner, vad de behöver och vad de gillar och ogillar, så att de kommer i kontakt med sina känslor, intressen och önskningar. Och detta är något som inte skulle uppnås om de ständigt var engagerade i spel, lekar, uppgifter och aktiviteter som andra föreslagit.

Ett uttråkat barn som stirrar på en telefonskärm.
Ställda inför tristess tränar barn färdigheter som planering, organisation och problemlösning – upplevelsen blir mycket mer komplett.

Ökad kreativitet och initiativförmåga

Samtidigt har det visat sig att tristess är mycket fördelaktigt när det gäller att förstärka kreativitet och fantasi. Till exempel fann en studie publicerad i Creativity Research Journal att människor är mer kreativa efter att ha utfört tråkiga uppgifter. På samma sätt fann forskning från Australian National University att tristess hjälper människor att öka sin kognitiva produktivitet och generera nya idéer.

Därmed motiverar frånvaron av underhållning barn att låta sin fantasi flöda och uppmuntrar dem att söka nya mål att engagera sig i. På så sätt utvecklar de större initiativförmåga och självständighet. Dessutom genererar de egna projekt och genomför dem för att lindra det där obehaget som fungerar som en drivkraft.

Låt barn bli uttråkade så att de kan leva med syfte

I slutändan är det fördelaktigt att låta barn bli uttråkade eftersom det hjälper dem att leva med mening. Detta uppnås genom att sammanföra alla ovanstående element. Å ena sidan förstår de vilka de är, vad de vill ha och vad de behöver; och å andra sidan får de motivationen att arbeta mot sina egna mål.

Slutligen är tristess en känsla som fungerar som vägledning genom att indikera att den nuvarande situationen inte längre är stimulerande och att det är dags att gå i nya riktningar. Detta kan översättas till att hitta en mer underhållande studieteknik, uppfinna en ny lek eller söka sällskap med ett syskon för en gemensam aktivitet. Oavsett vilket behov som upptäcks så sätts strategier på plats för att lösa det.

Denna uppsättning problemlösningsförmågor utvecklas dock endast om tristess och det obehag det medför till en början tillåts. För ett barn som får en omedelbar lösning av sina föräldrar har inte möjlighet att genomföra hela denna process. Därför, istället för att bota dina barns tristess; bekräfta deras handlingskraft och följ med dem när de lär sig av detta kraftfulla tillstånd.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.