Vad ska man tänka på innan man ger ett husdjur till sina barn?

Att ge ett husdjur till sina barn i present är ett bra alternativ, men du måste ta hänsyn till en rad faktorer för att allt ska gå bra.
Vad ska man tänka på innan man ger ett husdjur till sina barn?
Marcela Alejandra Caffulli

Skriven och verifierad av barnläkaren Marcela Alejandra Caffulli.

Senaste uppdateringen: 09 november, 2022

Djur står ofta högst upp på listan över presenter som barn ber sina föräldrar om. Men att ge en gåva som denna är inte ett beslut som kan tas lätt på. Det finns en rad aspekter att tänka på innan du ger ett husdjur till dina barn, och vi ska berätta vilka de är.

Att ge ett husdjur i present kan vara en utmärkt idé, för vilket barn älskar inte att ha en egen lurvig vän? I allmänhet lutar små barn åt hundar eller katter. Dessa blir deras bästa vänner att leka med, gå en promenad med och underhålla sig tillsammans. Du bör dock tänka på det stora ansvar som följer med ett husdjur, det inte är ett föremål, utan en levande varelse som behöver vård och omsorg.

Överväganden att ta hänsyn till innan man ger ett husdjur till sina barn

Innan du köper ett husdjur i en butik, hos en kennel, eller adopterar ett i en stiftelse eller organisation som räddar djur, ta dig tiden att verkligen analysera för- och nackdelarna för att fatta det bästa beslutet. Här är några överväganden att tänka på.

1. Ett husdjur behöver tid och uppmärksamhet

En av de första sakerna att tänka på när man ger ett husdjur till sina barn är att det behöver vård, tid och uppmärksamhet. Detta ansvar bör inte bara falla på barnen utan även på de vuxna. Det är uppenbart att barn inte har förmågan eller mognaden att ta hand om ett djur på egen hand (även om de kanske tror att de har det när de ber om ett), du får göra det själv eller dela uppgifterna med resten av familjen.

Du måste mata det, bada det, leka med det, ta det på en promenad och träna det, bland annat. På samma sätt bör du fråga dig själv om du har de långsiktiga ekonomiska resurserna för att köpa mat, ta det till veterinären, förse det med mediciner, vacciner eller leksaker så att det kan roa sig själv, och om du är beredd att täcka medicinska utgifter av akut natur.

2. Vilken typ av husdjur är lämplig att ge bort i present?

Barn föredrar vanligtvis hundar eller katter, men det finns också andra typer av djur som de kanske gillar, som en hamster, kanin, fisk, sköldpadda eller fågel. Välj vilken typ av husdjur de ska få och leta efter en vänlig ras om det är en hund eller en katt. På så sätt kan barnen leka och ha kul, och du får sinnesfrid.

Bland de bästa hundraserna för hem med barn hittar vi labrador retriever, beagle, S:t Bernard, Schnauzer och Collie, som alla är tillgivna, lekfulla och lätta att träna. Om dina barn föredrar en katt är de mest sällskapliga katterna maine coon, perser, turkisk angora, siames och Himalaya.

En grå långhårig katt med blå ögon.
Himalayakatten är en av de mest sällskapliga kattdjuren och kan vara en bra följeslagare för dina barn.

3. Vid vilken ålder kan man ge ett husdjur till sina barn?

Ålder är en mycket viktig faktor när man letar efter ett husdjur till sina barn. I det här fallet är det bäst att ge en hund eller katt när dina barn är mellan fem och sex år gamla. Vid den här åldern är de tillräckligt gamla för att förstå att husdjuret är en levande varelse och inte en leksak, och de kommer att kunna delta i dess omvårdnad.

Husdjur som kräver mindre uppmärksamhet är idealiska för yngre barn, som hamstrar, sköldpaddor och vissa typer av fiskar, eftersom de inte kräver mycket tid eller ansträngning. Kom dock ihåg att dessa djur är mycket ömtåliga, så du bör alltid övervaka dina barn runt dem.

4. Ta hänsyn till ditt hem innan du ger ett husdjur till barn

Om du planerar att ta in husdjuret till huset eller lägenheten där du bor, se till att det finns tillräckligt med utrymme för barnens nya vän. Du måste tillhandahålla en bekväm plats att sova på, skydda den från regn eller sol och hitta plats att springa och leka .

Om det är ett stort djur behöver det mycket mer utrymme. Fundera också på vem som kan ta hand om den när du är borta eller var du ska lämna den om du tar semester.

Och självklart, om du hyr måste du se till att du får ha husdjur överhuvudtaget.

5. Hushållsallergier

När du tar in ett husdjur i ditt hem, uppmärksamma allergierna hos människorna som bor där. Om någon är allergisk mot katter är det naturligtvis bäst att inte ta in en i ditt hem. Välj ett annat djur som inte kommer att orsaka problem för någon av medlemmarna i din familj.

En flicka som nyser nära en golden retriever.
Innan du väljer ett nytt husdjur bör du överväga om någon kan få en allergisk reaktion.

6. Anta en ny livsstil

När du ger ett husdjur till dina barn bör du tänka på att din och familjemedlemmarnas livsstil kommer att förändras.

Det är bäst att beslutet att ta in ett husdjur i hemmet sker med samförstånd. Alla ska gå med på att ta del av vården av djuret och uttrycka sin vilja att leva med det och få det att känna sig bekvämt och tryggt.

7. Förberedelse av djuret

Om du har bestämt dig för att ge en hundvalp eller kattunge till dina barn, se till att den är vaccinerad och avmaskad. Innan du tar hem den tar du med den till veterinären för att ta reda på om den har någon sjukdom samt fråga veterinären om djurets vaccinationsschema så att du kan följa det strikt. Detta kommer att säkerställa både djurets hälsa och din familjs hälsa.

Lär dina barn en känsla av ansvar

Att ha ett husdjur hemma lär barnen en känsla av ansvar, respekt och kärlek till djur. Samtidigt utvecklar barnen sin kommunikationsförmåga när de lär sig att umgås, bli empatiska och uttrycka sina känslor.

Efter att ha tagit hänsyn till alla dessa överväganden, bestäm vilken typ av djur och ras som passar ditt hem bäst och välkomna den nya medlemmen. Att ha ett husdjur kommer att skapa många fördelar för barnen och hela familjen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.