Lille prinsen: 6 viktiga livsläxor

Det bästa med litteratur är att upptäcka alla livsläxor berättelserna har att erbjuda. I den här artikeln listar vi några av de bästa från "Lille prinsen."
Lille prinsen: 6 viktiga livsläxor

Senaste uppdateringen: 22 januari, 2020

Lille prinsen publicerades för 76 år sedan och är ett av de litterära verk som inte bara har stått emot tidens tand, utan också har blivit en kär klassiker. Även om romanen betraktas som barnlitteratur kan barn och ungdomar ibland behöva lite hjälp att förstå vad sagan har för budskap.

Därför kommer vi i den här artikeln att titta på några av de viktigaste lärdomarna som finns i Lille prinsen.

Livsläxor i Lille prinsen

1. “Det viktigaste är osynligt för ögonen”

En av de mest anmärkningsvärda och meningsfulla citaten från Lille prinsen är som följer: ”Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen.”

Lille Prinsen med blomma och räv
Med denna mening berättar författaren Antoine de Saint-Exupéry att människors uppträdande inte är det som är viktigt. Snarare måste vi lära känna människors inre jag och anstränga oss för att göra oss av med alla fördomar vi kan ha.

Ett annat skikt av betydelse i detta citat är att de verkligt viktiga sakerna i livet inte kan köpas med pengar. Kärlek, respekt och vänskap. Det är vad som verkligen betyder något i människors liv, inte materiella ting.

2. Upptäck nya saker

Vi bör alla komma bort från vår komfortzon och upptäcka nya sensationer och upplevelser. Om du aldrig lämnar din komfortzon förlorar du dig själv och undviker de saker, både bra och dåliga, som livet har att erbjuda. I slutänden är det den här typen av upplevelser som lär oss livets mest värdefulla läxor.

3. Vikten av vänskap

Ett av bokens kapitel handlar om Lille prinsen och Räven, som bildar en sann vänskap. Genom den tillgivenhet de delar försöker författaren lyfta fram vikten av att ha goda vänner i livet. Av ännu större vikt är hur viktigt det är att odla och upprätthålla vänskaper.

Dessutom vill författaren betona behovet av att ägna tid åt de människor vi verkligen bryr oss om. Detta är det enda sättet att skapa vänskap som verkligen är meningsfull för båda parter.

Fler livsläxor från Lille prinsen

4. Jaga dina drömmar och bli bättre varje dag

Ett av de viktigaste citaten i boken är följande: ”Det är vansinne att hata alla rosor för att du river dig på en tagg. Att ge upp dina drömmar för att en inte förverkligades.”

Det som författaren försöker säga här är att trots de hinder och svårigheter vi står inför i livet får vi inte ge upp. Vi måste fortsätta sträva efter det vi vill ha mest tills vi får det.

Lille Prinsen vattnar blomma

5. Värdet i att känna dig själv är en av de viktigaste lärdomarna i boken

Innan vi kan visa kärlek för andra, och innan vi bedömer människorna omkring oss, måste vi först känna oss själva.

Endast på det här sättet kan vi veta vad vi kan. Förutom att känna till sina gränser är det viktigt att kunna titta ärligt på sig själv innan man kritiserar andra. Det är den här typen av självkännedom som gör att våra sinnen och hjärtan kan samexistera i fred och harmoni med världen.

6. Du lever bara en gång

Det mest genomgående budskapet i Lille prinsen är vikten av att hålla barnet inom sig levande även om man oundvikligen blir äldre. Man stöter på många svårigheter i vuxenlivet. Trots det är det viktigt att kunna ha stunder att njuta av sig själv och bara leva.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.