Mina barn vill inte studera: Vad ska jag göra?

Dina barn vill inte studera? Kanske kan du, istället för att skälla på dem, ta reda på anledningen till att de inte vill det. Du kanske även kan ta reda på vad som kan motivera dem.
Mina barn vill inte studera: Vad ska jag göra?
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 02 augusti, 2019

Mina barn vill inte studera, vad ska jag göra? Det är en otroligt vanlig fråga bland föräldrar över hela världen. Det är mycket vanligt att barn inte vill studera och det kan bero på flera olika faktorer.

Det kan vara på grund av pressen som finns från hemmet eller av att han eller hon blir illa behandlad av sina klasskamrater i skolan. Eller så kan de helt enkelt gå igenom en upprorisk fas.

Fortsätt läsa för att ta reda på sätt du kan hjälpa till att motivera dina barn att vilja lära sig och studera.

Mina barn vill inte studera: Vad ska jag göra?

Förutom de ovan nämnda faktorerna kan de dåliga förebilder och vanor som de ser på tv också påverka dina barn. Till exempel kan vissa offentliga figurer skryta med att det är meningslöst att studera eftersom de lyckades utan att behöva göra det.

Det här är då du måste göra en ansträngning för att ta reda på anledningen till att dina barn inte vill studera. Och med svaren som dina barn ger bör du kunna erbjuda hjälpen de behöver.

barn vill inte studera: tjurig pojke vid läxbok

Det är självklart inte lätt att kommunicera med barn som går genom en upprorisk fas som puberteten eller trotsåldern, så du måste ha tålamod.

Några tips om dina barn inte vill studera

Lyssna!

Håll dig lugn och lyssna på dina barn. Bli inte avskräckt, förlora inte hoppet och bli inte arg eller rädd om de inte vill prata. När dina barn väl är redo att berätta, avbryt dem inte så att de känner sig besvärade och inte kan uttrycka sig inför dig.

När de ser hur förstående du är kommer de sannolikt vara villiga att ta emot hjälp från dig för att ta itu med sina problem.

Låt dem göra andra aktiviteter

Barn, både småbarn och ungdomar, behöver ha fritid och inte bara fokusera på skolan. Om du hindrar dem från att delta i aktiviteter (lyssna på musik, spela sporter eller dansa), särskilt utan goda skäl, kommer de att göra uppror mot dig genom att inte studera.

Istället för att ha attityden att det är “skolan och ingenting annat” som gäller så måste du ge dem tid och utrymme att delta i andra aktiviteter. Delta gärna i dessa aktiviteter med dem. Då kommer dina barn se att allt måste ha en balans i livet.

Var förstående

Var inte passiv. Rätta dina barn vid behov, men utan att vara hård och sträng. Om du är flexibel kommer du att vinna ditt barns förtroende.

De ska känna sig trygga att berätta allt som händer i deras liv. De kommer att kunna anförtro sig till dig med känsliga saker. Det ger er möjlighet att komma fram till lösningar tillsammans.

flicka håller upp handflata mot mamma som pekar

Hjälp dem att se sin framtid

Tillsammans kan ni två analysera konsekvenserna av att besluta sig för att inte studera. Visa dem fördelarna och nackdelarna. Dra nytta av den här tiden och fråga dem om deras framtida mål. Vad de vill göra när de blir självständiga eller vilken typ av karriär de vill ha när de är stora.

Det hjälper dem bättre att förstå vad de måste göra för att uppnå dessa mål. Kanske kan ni undersöka den önskade karriären för att uppmuntra dem att fokusera mer på sina studier.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.