5 tips för att kunna njuta av ditt barns tonårsperiod

5 tips för att kunna njuta av ditt barns tonårsperiod
Marisol Rendón Manrique

Skriven och verifierad av förskolepedagogen Marisol Rendón Manrique.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Att njuta av ditt barns tonårsperiod är inte en omöjlighet, även om många föräldrar tror att det är det. Du kan hantera alla din tonårings fysiska och beteendemässiga förändringar på ett vänligt och mjukt sätt om du förbereder dig inför dem.

Det stämmer, du måste förbereda dig inför den här viktiga fasen som ditt barn går igenom.

Under ditt barns tonårsperiod började många saker som du känner till hos ditt barn att förändras. De börjar se världen på ett annat sätt och ibland reagerar de på det okända med motvilja och fientlighet.

Det finns dock vissa åtgärder som du kan vidta för att få ut det mesta av denna fas av ditt barns liv.

Ditt barns tonårsperiod representerar en inre känslomässig omvälvning. En kamp mellan den eviga mänskliga önskan att hålla fast vid det förflutna och den lika starka önskan att gå framåt mot framtiden.

Louise J. Kaplan

glad familj på strand

5 tips för att kunna njuta av ditt barns tonårsperiod

Kom ihåg att du är den vuxna. Som pappa eller mamma är det din plikt att hjälpa ditt barn att bli självständig. Visst är det lättare att vara en kompis eller vän, men det är inte vad de egentligen behöver.

Tonåringar behöver din vägledning, din rådgivning, dina läxor och din vänskap.

Hur kan du njuta av ditt barns tonårsperiod?

1. Håll dig lugn när du stöter på svåra situationer

Inget problem kan lösas på lämpligt sätt när det är stress som dominerar situationen. Den bästa för dig och din tonåring att göra är att ta ett steg tillbaka, ta ett djupt andetag och sedan prata. Som vuxen måste du agera rationellt och lugnt.

2. Prata mindre och lyssna mer

Alla vill bli respektfullt hörda, särskilt ungdomar. Var den typ av förälder som alltid är villig att lyssna och ge bara de nödvändiga råden.

Det betyder inte att ni måste vara överens om allt, du behöver bara lyssna på din tonåring utan att avbryta dem. Använd din erfarenhet för att hjälpa dem att lösa sina problem och konflikter.

3. Respektera deras gränser

En av de största utmaningarna som tonårsföräldrar står inför är att respekterar gränserna. När barn blir äldre växer deras behov av självständighet och integritet också.

För att de ska kunna utveckla sin förmåga att fatta beslut och göra avvägningar, kommer de att behöva många möjligheter att lära sig av och de måste få göra sina egna misstag.

familj på brygga i skymningen


4. Planera familjeaktiviteter som är roliga för alla

En cykeltur, gå ut och äta, ge er ut på en vandring eller laga mat ihop är alla idealiska saker att göra tillsammans för att koppla av ihop.

Ha regler som begränsar användningen av mobiltelefoner och datorer under familjetiden om dessa inte är absolut nödvändiga. Tid med familjen är en ovärderlig skatt.

5. Erkänn dina misstag

Som förälder vill du alltid vara en god förebild, men ett bra exempel är inte någon som bara försöker vara “perfekt” – det handlar också om att se sina egna misstag. Du är mänsklig och du har rätt att ha fel och också en skyldighet att be om ursäkt.

Visa dina barn att du är precis som de är, och att du befinner dig i en ständig inlärningsprocess. Visa dem att du kan hjälpa dem ta sig igenom sina upplevelser.

Några idéer att använda sig av under ditt barns tonårsperiod

  • Försök att ha ett bra förhållande med deras vänner. Lär känna din tonårings vänner och låt dem besöka ert hem. På det här sättet vet du vem de umgås med och ni får ytterligare något att prata om.
  • Dela hobbys och intressen med dem. Det kan vara konst, sport, teknik eller en aktivitet som motiverar dem. Det är en perfekt ursäkt att tillbringa tid med din tonåring.
  • Fråga dem hur deras dag har varit och berätta för dem om din. Små detaljer kan göra stor skillnad, öppna dörren för att släppa in tillit och för att kunna föra en dialog.
  • Gå aldrig och lägg dig utan att säga godnatt. Ta en liten stund innan du lägger dig och ta reda på om det finns något som de behöver prata om.
  • Berätta anekdoter och saker de gjorde när de var yngre för hela familjen. Familjehistorier kan få dem att känna sig mer inkluderade och viktiga som en del av er familj.
  • Se till att hela familjen kommer samman när det är dags att äta.

Som du kan se är det de små detaljerna som kan göra skillnad när det gäller att klara av ditt barns tonårsperiod.

Även om det kommer finnas konfrontationer, behöver ditt hus inte bli ett slagfält. Använd dig av dialog, lagarbete, disciplin och förståelse för att kunna njuta av den här tiden.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ceballos, G. C. (2013). Tus hijos adolescentes (Vol. 35). Palabra.
  • Rosado, Y. (2013). ¡ Renuncio! Tengo un hijo adolescente,¡ y no sé qué hacer!: Guía para que tú y tus hijos disfruten de su adolescencia. Aguilar.
  • De La Niñez, C. (2008). Adolescencia. Plan de Pro-tección Integral a la niñez y adolescencia del cantón Cuenca, 2010. http://www.cpccs.gob.ec/wp-content/uploads/2016/02/1545641.pdf
  • Berger, K. S. (2007). Psicología del Desarrollo. Infancia y adolescencia. Ed. Médica Panamericana.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.