Lär dig säga ifrån på ett positivt sätt

Lär dig säga ifrån på ett positivt sätt
Pedro González Núñez

Skriven och verifierad av barnpedagogen Pedro González Núñez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Att lära sig att säga ifrån är en av de svåraste sakerna för nyblivna föräldrar. Att säga nej till barn när de vill ha något är en stor utmaning. Det är också en av de viktigaste upplevelserna i inlärningsprocessen.

Med detta i åtanke ska vi i den här artikeln ta en titt på hur man säger ifrån på ett positivt sätt.

Trick för att säga ifrån på ett positivt sätt

Om du någonsin har funderat på detta, på hur du ska säga ifrån till dina barn på ett positivt sätt, fortsätt läsa. Det finns många olika sätt att uttrycka någonting. Och hur vi formar fraserna är avgörande för resultaten vi får.

Man kan förmedla samma sak på flera sätt. “Jag kan inte leka för jag har saker att göra” eller “Hjälp mig med att bädda sängen och sedan kan vi leka”, är två exempelmeningar. Som du ser är meddelandet i det senare mycket positivare än i det första. Barnet inkluderas istället för att stängas ute.

Ha i åtanke att föräldrar konstant säger nej till barn. Om allt de hör är “nej, nej, nej”, kan vi ge dem ett negativt budskap. Det bör påpekas här att det undermedvetna inte registrerar negationer. Om du säger till ett barn att inte göra något så registrerar barnets hjärna faktiskt motsatsen. Istället för att säga nej kan du använda orden “sluta” eller “stopp”.

Använd alltså ett varierat och balanserat språk. Tala om för dem vad som är möjligt att göra nu och vad som är möjligt att göra senare.

Att säga ifrån utan att vara negativ

Överraskande nog kan du tala om för ditt barn att något inte går att utföra utan att säga “nej”. Som vi redan nämnt är detta faktiskt bra för barnet.

Om vi omformulerar vårt svar kan vi hjälpa barnen att förstå varför någonting inte är tillåtet, eller möjligt.

På så sätt kommer de att lära sig att förstå dynamiken bakom dina regler, vilket gör dem mycket lättare att följa.

Familj

Allt detta kommer till sist att leda till ett mer ansvarsfullt beteende. Dina barn kommer att bli kapabla att förstå konsekvenserna av sina handlingar.

Som ett resultat av detta kan de börja ta egna självständiga beslut och deras självkänsla kommer att växa.

Om du väljer ett positivt språk, kommer du sakta men säkert att se hur dina småttingars förståelse växer. Du kommer att upptäcka och utveckla deras förmågor.

Att säga “nej” hela tiden, å andra sidan, kan leda till att barnen slutar att ge dig uppmärksamhet. Låt detta ord vara tills det är absolut nödvändigt.

Använd det i situationer när barnen kan vara på väg att utsätta sig för fara. Det kan vara när de håller på att gå över vägen utan att hålla dig i handen. Eller när de lutar sig ut genom ett fönster på andra våningen.

Att använda positivt språk med barn

När du ändrar ditt språkbruk innebär det inte att du plötsligt låter dina barn göra precis som de vill.

Faktum är att det har motsatt effekt. Ditt svar är detsamma, men det åtföljs av en förklaring som de kan förstå.

Detta innebär inte att du aldrig ska säga ifrån till dina barn. Det innebär bara att du ser till att dina ord inte förlorar sin mening. 

Det är viktigt för föräldrar att tillämpa disciplin, kräva att barnen följer regler och bygga upp deras karaktär. Att säga ifrån och sätta gränser är en väldigt viktig del av detta.

Du behöver bara inte fixera allt detta vid ett enda ord. Så här kan du hantera det istället:

Fyra tips som hjälper dig på vägen

  • Föreslå andra saker som barnet kan göra. Om ni till exempel inte kan gå till parken just nu kanske ni kan laga mat istället, eller måla eller se på TV. Få ditt barn att glädjas åt något som går att göra just nu. Även om det är något som han eller hon inte bett om.
  • En annan metod är att skjuta upp den önskvärda aktiviteten tills alla sysslor är gjorda. Om ditt barn vill göra någonting som inte är möjligt på en gång, säg till det när det kan göra det. Det är extremt viktigt för din trovärdighet att du håller dina löften.
Säga ifrån på ett positivt sätt
  • Om dina barn är på väg att göra någonting som de inte borde, bör du resonera med dem. Om de till exempel vill slå sin bror eller syster, förklara vad resultatet blir. Låt barnen förstå att deras handlingar får konsekvenser.
  • Diskutera reglerna med dina barn. Det är viktigt att de känner till reglerna så att vet de varför när du blir tvungen att säga ifrån. Tala med dem om reglerna ni har hemma. De kommer att börja förutsätta din reaktion. De kommer också att veta vad som går att förhandla – och vad som inte går. På det här sättet kommer dina barn att lära sig viktiga sociala förmågor. Det kommer de att ha nytta av under resten av livet.

Kom ihåg att säga ifrån till barn på ett positivt sätt inte bara kommer att göra det dagliga livet lättare. Det kommer också att hjälpa dem förstå varför du gör vad du gör. De kommer också att förstå vikten av att lyssna.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.