Lär barn att använda teknik på ett ansvarsfullt sätt

Barn lever idag i en mycket digitaliserad miljö. Med hänsyn till detta måste du lära dina barn att använda teknik på ett ansvarsfullt och hälsosamt sätt.
Lär barn att använda teknik på ett ansvarsfullt sätt
Natalia Cobos Serrano

Skriven och verifierad av socialpedagogen Natalia Cobos Serrano.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Tekniken utgör idag utan tvekan en stor del av våra liv, och detta kommer med sina fördelar och nackdelar. När samhället i stort blir mer och mer tekniskt uppstår frågor och oro över hur barn ska använda teknik på ett ansvarsfullt sätt. Hur kan det påverka deras liv och hälsa?

En bieffekt av att använda teknik ohälsosamt är att den kan skapa fysiska och kognitiva problem, både hos vuxna och barn. Till exempel kan för mycket skärmtid ge dig huvudvärk och ryggont, torra ögon och ångest.

Tekniken är dock vägen framåt, så du kan inte hålla dina barn borta från den helt och hållet. Som förälder är det viktigt att förstå att dina barn kommer att behöva använda teknik under hela sina liv. Så, föräldrar måste lära sig att vägleda sina barn till att använda teknik på ett ansvarsfullt och hälsosamt sätt.

”Teknik är bara ett verktyg. För att få barn att arbeta tillsammans och motivera dem är läraren det viktigaste. ”

– Bill Gates –

Lärare i klassrum


Tips för att hjälpa barn att använda teknik på ett ansvarsfullt sätt

  • Förhandla och acceptera gränser

Även om det är den vuxna som behöver bestämma för små barn är det i vissa fall mer effektivt att förhandla med sina barn och komma överens om begränsningar när man använder teknik. Fortsätt göra detta när barnen blir äldre. Till exempel kan några av dessa gränser vara hur mycket skärmtid de har eller vilken typ av innehåll de ser.

  • Avsätt tid då ni inte använder teknik

Familjer bör försöka ägna lite tid utan skärmar eller tekniska prylar. Om det är nödvändigt, sätt ett schema där alla familjemedlemmar går med på att spendera en dag utan teknik och bara njuta av familjetid tillsammans. Interaktion ansikte mot ansikte kan också stärka familjebanden.

Pappa läser godnattsaga för sitt barn
  • Använd 20-20-20-regeln

Amerikanska optikerföreningen varnar föräldrar för att barn kan uppleva samma symptom som vuxna när de använder datorer, eftersom barn också använder tekniska enheter varje dag. Till exempel ger ögontrötthet, Computer Vision Syndrome, flera visuella problem.

Ett sätt att hantera syndrom som dessa, som kan påverka din syn, är att använda 20-20-20-regeln. Denna regel består i att titta bort från skärmen var 20:e minut, i 20 sekunder, och titta på ett objekt 20 fot (6 meter) bort.

  • Föräldrakontroll

Barn med obegränsad tillgång till Internet exponeras för alla typer av innehåll. I sådana fall är föräldrakontroller din vän. De hjälper dig att skydda dina barn från ohälsosamt och riskabelt innehåll.

“Om vi ​​fortsätter att utveckla vår teknik utan visdom eller försiktighet kan vår tjänare visa sig vara vår bödel.”

– Omar N. Bradley –

Familj läser tidningar


Nyckeln är att vara en bra förebild

Mobila enheter får mycket uppmärksamhet bland barn och tonåringar, men också bland vuxna. Vanligtvis kontrollerar föräldrar också ständigt sina telefoner eller spenderar en stor del av sin tid vid sina datorer eller surfplattor.

Om du vill lära dina barn hur man använder teknik hälsosamt och ansvarsfullt måste du först ändra ditt beteende. Med andra ord måste du lära dig att använda teknik på ett hälsosamt och ansvarsfullt sätt själv, så att du då kan vara en bra förebild för dina barn.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.