Hur du skapar en bra plats för att hemskola dina barn under karantän

Här berättar vi hur du kan skapa den perfekta platsen för att hemskola dina barn under tiden i karantän.
Hur du skapar en bra plats för att hemskola dina barn under karantän
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 21 december, 2022

Det är osäkert hur länge man kan behöva vara hemma med sina barn under coronakrisen, och när de i så fall kan få gå tillbaka till skolan. Om dina barn sitter i karantän just nu hittar du här några tips för att skapa en bra plats där du kan hemskola dina barn.

Det är viktigt att uppmuntra kreativitet och inlärning inte bara i klassrummet utan även hemma. Och det gäller inte bara just nu, utan också när allt har återgått till det normala och barnen av någon anledning måste göra sitt skolarbete hemma, till exempel under skollov eller bara när de ska göra sina läxor.

Hur du skapar en bra plats för att hemskola dina barn

Genom att skapa en bra inlärningsmiljö hemma för dina barn kan du på ett fantastiskt sätt låta dina barn leka och upptäcka världen omkring dem. Det kan kanske först kännas som en avskräckande uppgift, men att fixa ett bekvämt och inspirerande utrymme för dina barn är enklare än du tror.

Se till att platsen har gott om ljus

Om det är möjligt, försök hitta en plats hemma som får mycket dagsljus under hela dagen. Många studier har visat på fördelarna med dagsljus i olika inlärningsmiljöer. Några exempel på detta är bättre prestationer, bättre välmående och bättre kreativitet. Ju mer naturligt dagsljus, desto mer främjar miljön inlärningen. 

Om du inte kan hitta en bra plats inomhus med tillräckligt dagsljus är det också ett alternativ att hålla till utomhus. Och om det inte heller är möjligt kan du åtminstone försöka hitta en bekväm plats nära ett fönster. 

Tänk på färgerna

Färger kan verkligen ha en djup inverkan på den mänskliga hjärnan. Och även om varje barn är unikt finns det ändå vissa färger som är inspirerande och motiverar till inlärning.

Generellt trivs yngre barn som allra bäst med starka och klara färger. Till exempel är orange en varm och välkomnande färg som kan stärka produktiviteten. Grön är å andra sidan en sval färg som kan ha en lugnande effekt och öka koncentrationsförmågan

Överväg att måla väggar och möbler i en av dessa färger för att motivera dina barn och uppmuntra deras nyfikenhet. Använd din egen kreativitet för att inkludera dessa färger i dekorationerna i dina småttingars inlärningsmiljö. 

Bekväma och tåliga sittplatser

Vi vet alla hur hemskt det kan vara att sitta på en obekväm stol i många, många timmar. Det är precis likadant för barn. Se till att stolarna där du hemskolar dina barn är bekväma och har tillräckligt med stöd för ryggen. 

Dessutom bör du se till att det finns flera alternativa sittplatser, till exempel sittsäckar, golvkuddar eller läshörnor. På det sättet har barnen frihet att röra sig medan de leker, lär sig och utforskar. De kommer att välja den bekvämaste platsen beroende på vilken aktivitet de ska utföra. 

Ett barn sitter i en sittsäck och ser på tv.

Praktiska idéer och erfarenheter av självstyrd inlärning

Idealet är att du kan skapa en plats där du kan hemskola dina barn inte bara med kursmaterial, utan också kreativt. Försök att ge dem tillgång till praktiska aktiviteter som musik, konst, läsande, skrivande, pussel och spel. På det sättet kan de använda sina redan införskaffade kunskaper för nya erfarenheter. 

Uppmuntra dina barn att välja sina egna aktiviteter och själva styra sitt lärande. Genom att göra så hjälper du dem att upptäcka vilka intressen de har och du stärker deras självförtroende, nyfikenhet och självständighet.

Den perfekta inlärningsmiljön är en som låter barnen använda sina kunskaper och erfarenheter i praktiken.

Och slutligen är bra planering nyckeln till framgångEtt välorganiserat utrymme är ett välorganiserat sinne! Den sista touchen är upp till dig! Ju personligare du gör platsen, desto bättre.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.