8 fraser för att stärka viljestyrkan hos barn

Det är bra om vi stärker viljestyrkan hos våra barn snarare än att förstöra den. Vi berättar mer i följande artikel.
8 fraser för att stärka viljestyrkan hos barn
Mara Amor López

Skriven och verifierad av psykologen Mara Amor López.

Senaste uppdateringen: 16 december, 2022

Vad kan vi göra för att stärka viljestyrkan hos barn? Vi har alla inom oss en inre styrka som hjälper oss att uppnå det vi önskar. Vårt uppdrag som föräldrar är att hjälpa våra barn att hitta den styrkan. Till exempel finns det fraser som motiverar dem och hjälper dem att tro på sig själva.

Många tror att det är möjligt att förbättra och utveckla viljestyrka, men ibland ligger problemet i själva föräldraskapet. Föräldrar minskar ibland den drivkraften, då våra barn växer upp måste de lära sig om den. När vi gör saker för dem utan att låta dem försöka övervinna sina hinder, då minskar vi deras viljestyrka.

Av denna anledning är det viktigt att uppmuntra den inre styrkan på ett antal sätt, inklusive fraser och uttryck. På så sätt kommer de små alltid att kunna följa den där impulsen som får dem att sträva efter att få det de vill ha. I följande artikel ger vi dig några idéer om fraser som du kan använda.

8 fraser för att stärka viljestyrkan hos barn

Vad innebär viljestyrka hos barn?

Vi kan definiera viljestyrka som en slags impuls eller energi som finns inom oss. Tack vare denna inre drivkraft kan vi uppnå de mål vi satt upp för oss själva och övervinna alla hinder vi möter på vägen. Denna potential finns inom oss från det ögonblick vi föds.

Självkontroll har mycket att göra med viljestyrkan hos barn eftersom den hjälper oss att rikta våra beteenden mot det vi vill eller önskar. När det kommer till barn är det svårt för dem att använda sin egen viljestyrka, till exempel att borsta tänderna, eftersom de sällan vill. Detta handlar snarare om förvärvet av en vana eller en rutin.

Det viktiga är att vi föräldrar fokuserar på positiva beteenden för att hjälpa våra barn att främja den viljestyrkan. Det är ytterst viktigt för dem att se att vi litar på dem och låter dem göra saker själva. Vi måste låta dem försöka. Även om de misslyckas får vi aldrig ta ifrån dem deras vilja att göra något – även om vi måste vara med dem och stötta och vägleda dem i det de behöver.

Hur man stärker viljestyrkan hos barn

Det finns några tecken som kan tyda på en brist på viljestyrka, som att skjuta upp något som är svårare eller brådskande och prioritera enklare uppgifter eller vänta med att göra något för att vi inte har tillräckligt med mod att göra det.

Vi kan använda några fraser för att få barn att förstå att de har en inre kraft som hjälper dem att uppnå allt de vill. På så sätt kommer de att få självförtroende och deras viljestyrka blir starkare.

Fraser du kan använda…

 • “Vad kan du göra för att lösa problemet eller göra det bättre?” När ditt barn står inför ett problem, fråga vad som kan göra för att se in i sig själv. När barnet har svarat, ge beröm och påpeka att det har gjort allt väldigt bra, och eftersom det har letat efter en lösning på egen hand så kan barnet även sätta den i verket.
 • “Det är underbart att se hur väl du har plockat upp i ditt rum och gjort i ordning dina leksaker.” Detta kommer att motivera barnet att se att denna impuls det har känt att städa sitt rum har belönats, vilket är värt gratulationer.
 • “Du har ett jättestort hjärta och jag älskar att se hur du gillar att hjälpa andra.” När ditt barn gör något för att hjälpa någon annan så kan du säga den här frasen. På så sätt kommer du att uppmuntra barnets beteenden att göra goda gärningar och att de kommer från barnet självt.
 • “Vilken bra hjälpare du är, din hjälp var avgörande för att uppnå detta.” När ni utför en uppgift tillsammans, beröm det på detta sätt och låt det se att ni litar på det till 100 %.
 • “Dina idéer är väldigt bra, du bör alltid försöka genomföra dem. Jag är säker på att de kommer att gå bra, och om de inte gör det måste du bara fortsätta att försöka. I slutändan kommer du att lyckas.”
 • “Det har alltid varit klart för mig att du har en enorm förmåga att uppnå allt du önskar.”
 • “När du vill ha något måste du hitta ett sätt att uppnå det.” Och du kommer att låta barnet veta att om det behöver din hjälp, kommer du att finnas där för att hjälpa och stödja det.
 • “Jag gillar verkligen att se hur du, med ditt hårda arbete och ansträngning, visar mig hur duktig du håller på att bli.”

Fraser som inte fungerar

Precis som det finns fraser som hjälper våra barn att stärka sin viljestyrka, finns det också fraser som vi inte ska säga eftersom de gör precis tvärtom. Speciellt om vi fokuserar mer på de negativa aspekterna än på de positiva. Här är några exempel:

8 fraser för att stärka viljestyrka hos barn
 • “Du är inte bra på att åka skoter, det är bäst att du gör något annat.” Den här meningen kan göra mycket skada för vårt barn. Därför kan vi ändra den meningen till den här: “Jag är säker på att du så småningom kommer att få kläm på att åka skoter. Jag hjälper dig och följer dig varje gång du vill prova.” Vi måste låta våra barn ta initiativet; det spelar ingen roll om det har gått några dagar eller några månader.
 • “Jag har sagt till dig att alltid tvätta händerna före måltiderna, du gör aldrig som jag säger till dig.” Istället för den här meningen kan vi säga: “Kommer du ihåg vad vi alltid måste göra innan vi äter? Låt oss se om vi den här veckan kan se till att vi inte glömmer att göra det. Jag litar på din förmåga.
 • “Om du var flitigare så skulle du få bättre betyg.” Använd inte den här typen av fraser. Förstärk alltid dess ansträngningar genom att berätta för det att vi vet att det jobbar hårt och att dess betyg i slutändan kommer att förbättras.

Kort sagt, vi kan förbättra och arbeta med viljestyrka hos barn från det att de är små. Vi måste vara mycket försiktiga med våra fraser och uttryck eftersom dessa ibland kan skada den inre styrkan som vi alla har.

Kom ihåg att vi alltid måste låta dem prova saker på egen hand – även svåra saker. Vi bör aldrig klippa deras vingar eftersom vi på så sätt skulle dämpa viljestyrkan de har.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Chang Granja, K. S. (2013). Educación de la voluntad en el contexto escolar de los niños de cuatro a cinco años (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil Facultad de Filosofía, Letras y Ciencias de la Educación).
 • López, M. F. (2016). Cómo entrenar la fuerza de voluntad: Así funciona el músculo mental. B DE BOOKS.
 • Moffitt, T. E., Arseneault, L., Belsky, D., Dickson, N., Hancox, R. J., Harrington, H., … Caspi, A. (2011). A gradient of childhood self-control predicts health, wealth, and public safety. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America. https://doi.org/10.1073/pnas.1010076108
 • Muñoz, G. Fuerza de voluntad: la mayor fuerza humana y estrategias para aumentarla.
 • Perret, R., & Vinasco, Z. O. H. E. (2016). El secreto de la motivación. México. Recuperado de https://static1. squarespace. com/static/54d1216ae4b032ab36c26b61, 5, 1520643968955.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.