Fördelarna med att ha tråkigt

Om dina barn ofta klagar över att de är uttråkade ska du inte oroa dig. Tvärtom, du gör ett bra jobb med att inte alltid ge dem allt de vill ha. I den här artikeln kommer vi att berätta om fördelarna med att ge dina barn tid att ha tråkigt.
Fördelarna med att ha tråkigt

Senaste uppdateringen: 14 augusti, 2020

Självklart tycker barn inte om att ha tråkigt. Det finns nästan alltid en viss tid på dagen när de klagar över att de inte har något att göra. Även om det kan verka konstigt är det viktigt att ha tråkigt för deras utveckling. Varför? Vi berättar det för dig i den här artikeln.

Dagens föräldrar lägger mycket energi – ofta för mycket energi – på att se till att deras barn inte saknar något. Inte bara när det gäller grundläggande behov, utan också möjligheter och upplevelser.

Barn är vanligtvis registrerade hos och uppbokade med alla möjliga slags stimulerande och roliga fritidsaktiviteter: fotboll, basket, simning, språk, piano, konst… När de kommer hem har de alla sorters leksaker och elektroniska enheter för att se till att de inte blir uttråkade.

Men det berövar faktiskt barnen på något viktigt för deras tillväxt och utveckling: chansen att bara ha tråkigt. I motsats till vad många tror ​​är det bra för dem. Ingen tar skada av att vara lite uttråkad då och då.

Fördelar med att ha tråkigt

Du lär känna dig själv

När du inte har något att göra har du tid att börja ställa frågor som “Vad tycker jag om att göra för att underhålla mig själv?”, “Vilka är mina favoritaktiviteter?”, “Vem tycker jag om att umgås med?”

Ge dina barn denna chans att upptäcka sig själva. Det hjälper dem att komma på vad de gillar och ogillar och att hitta sina passioner.

Du behöver inte göra eller säga något för att ge dina barn denna chans. Du behöver bara skapa lite utrymme för deras autonomi.

flicka som ser ut att ha tråkigt

Uppmuntrar kreativitet

För att hitta något vi gillar måste våra huvuden ofta anstränga sig lite. Detta gäller också produktiva idéer.

Många gånger kommer de bästa idéerna efter att man har tagit en paus. I badet eller till och med på semestern. Samma sak händer med barn – du måste bara öppna upp för lite tid för att ha tråkigt. Det kommer att stimulera deras fantasi.

Specialister menar att våra hjärnor faktiskt kommer på en mängd alternativ hela tiden. Men när vi är fokuserade och upptagna med andra aktiviteter kan vi inte ta till oss dem och ignorerar dem därför istället.

Att ha tråkigt hjälper oss att få kontakt med andra

Att ha tråkigt driver barn ut ur huset. Känslan drar ut dem i trädgården, ut på gatan eller till lekparken. Där kan de utforska och se vad som finns och vad deras vänner har för sig.

Det är viktigt att barn får möjlighet att gå ut och utforska fritt. Det är också viktigt för dem så att de kan undvika en stillasittande livsstil.

“En generation som inte kan tolerera att ha tråkigt är en generation av litet värde.”

– Bertrand Russell –

Råd till föräldrar

  • Se till att dina barn har böcker att läsa, leksaker att leka med och även plats utomhus där de kan koppla av.
  • Planera inte hela dagen för dina barn. Ge dem möjlighet att njuta av att göra ingenting ett tag. Det hjälper dem också att lära sig att ta vara på sin tid.
    barn tittar på tv
  • Begränsa tiden de tillbringar på mobiltelefoner – om de är tillräckligt gamla för att ha en – eller andra skärmar, som tv, datorer och spelkonsoler.
  • Ge dem inte lösningen för att de ska sluta ha tråkigt. Låt dem hitta ett alternativ på egen hand genom att använda sin kreativitet.

Slutligen ska det noteras att barn hela tiden lär sig av sina föräldrar. Om de ser oss tillbringa dagen med att springa hit och dit med en telefon i handen kommer de förmodligen att ta efter beteendet.

Det är bäst att göra det motsatta: ge dig själv tid att njuta av ostrukturerad glädje. Visa dina barn att du är tillgänglig för att engagera dig i aktiviteterna de hittar på och var framförallt intresserad av deras idéer och tankar.

Denna kärleksfulla interaktion, liksom tid att faktiskt få ha tråkigt, är mycket viktiga.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.