De negativa effekterna av skärmtid på barn

Tittar dina barn på skärmar hela tiden? Elektroniska enheter kan påverka barns syn. I den här artikeln tittar vi närmare på de negativa effekterna av skärmtid på barn.
De negativa effekterna av skärmtid på barn
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Nu för tiden tillbringar många barn mycket tid framför skärmar, och det kan vara lite oroande. Barn verkar inte tröttna på att titta på tv eller spela på plattor. Man har spekulerat att denna besatthet av elektroniska enheter kan medföra många olika problem, men något som verkligen är bekräftat är de negativa effekterna av skärmtid på barns syn.

Barn använder enheter för att spela spel, chatta, använda Internet eller titta på film. Vad de än gör är det vanligtvis så intressant att de inte kan slita sig från skärmen för att göra något annat.

Effekterna av för mycket skärmtid på barn

Barn som spelar uppmärksammar inte heller saker som hållning, ett säkert avstånd från skärmen och skärmens ljusstyrka, vilket kan påverka deras syn och hälsa. För mycket skärmtid kan ge upphov till irritation i ögonen. Problem som torra ögon och ögonirritation kan uppstå, och de kan också ha svårt att koncentrera sig under en längre tid efter att ha tillbringat en lång stund med att titta på en skärm.

Att tillbringa för mycket tid i samma ställning kan också orsaka nack- och ryggsmärta. Om du har svårt att sitta länge framför en skärm på jobbet, föreställ dig då vad som måste hända med ditt barns ögon. Digitala enheter har blivit en självklar del av livet. Du kan inte längre helt undvika dem, men du kan minimera inverkan de har på dina barn.

negativa effekterna som skärmtid: barn tittar på tv

Fler konsekvenser av för mycket skärmtid

Det första du måste göra är förstå vad du har att göra med. Ett genomsnittligt barn tillbringar ungefär åtta timmar om dagen med att titta på elektroniska skärmar. Användningen bland barn ökar med åldern. Även om experter inte är säkra på detta ännu har barn som ägnar för mycket tid framför skärmar en ökad risk för långsiktiga synproblem.

TV-apparater och tv-spel har funnits länge, men de flesta andra enheter har tagit sig in i våra liv bara under de senaste två decennierna. Medan man kan se de omedelbara effekterna på barn är de långsiktiga effekterna av skärmtid ännu okända.

Det är troligt att barn som tillbringar för mycket tid på framför skärmar utvecklar en tillfällig närsynthet, eller myopi. Lyckligtvis är effekten övergående och ögonen återhämtar sig några minuter efter att barnet har bytt till en annan aktivitet.

Effekten av att tillbringa för mycket tid framför skärmar begränsas dock inte bara till ögonen. Förutom symptom som torra ögon, en brännande känsla, dubbelsyn och suddig syn klagar vissa också på huvudvärk och problem med hållningen, som rygg- och nacksmärtor.

Computer Vision Syndrome (CVS) eller digital ögonansträngnin­g

Läkarna kallar nu denna uppsättning symptom för Computer Vision Syndrome (CVS) eller digital ögonansträngnin­g. När personer tittar på elektroniska skärmar blinkar de mindre. I genomsnitt blinkar en person vanligen cirka 15 gånger per minut.

Men eftersom elektroniska skärmar kräver mer fokus kan frekvensen sjunka till mindre än fem gånger per minut. Blinkningar är en naturlig mekanism som håller ögonen fuktiga och rena.

En lägre blinkfrekvens leder till torra ögon och irritation. I vilken grad detta sker varierar beroende på typen av aktivitet och graden av engagemang. Därför skapar ett videospel mer ögonbelastning än om man läser, eftersom man ständigt måste titta på och reagera på vad som händer på skärmen.

Stationära datorer och väggmonterade tv-apparater kan göra det värre eftersom det får dig att titta uppåt. Det gör att du öppnar ögonen mer och överexponerar ytan på ögat så att tårvätskan avdunstar snabbare.

Elektroniska skärmar kan producera ljusa och kontrasterade bilder, och dessa bilder kan variera på en bråkdel av en sekund. De återspeglar också ljusstyrkan i omgivande ljuskällor, till exempel lampor och fönster. Därför måste dina ögon hela tiden reagera på förändrade ljusnivåer.

negativa effekterna som skärmtid: barn under täcke med surfplatta

Se upp för blått ljus och trötta ögon

Att titta på en skärm som är för svag eller för ljus jämfört med din omgivning överbelastar också dina ögon. De måste anpassa sig när du byter från skärmen till din omgivning. Den ofta utvidgade pupillen, och den påföljande sammandragningen, leder till trötta ögon.

De flesta moderna enheter har LED-skärmar eftersom de ger ljusare bilder och förbrukar mindre energi. Mängden blått ljus som dessa skärmar avger är emellertid oroande.

LED-skärmar avger mycket mer blått ljus jämfört med LCD-skärmar. Trots att forskningen är begränsad misstänker många ögonläkare att blått ljus kan orsaka irreversibla skador på näthinnan.

Detta kan öka risken för förändringar i gula fläcken samt grå starr. Gula fläcken är den centrala delen av näthinnan och är avgörande för god syn. Degeneration i detta område kan göra vardagliga aktiviteter, till exempel läsning och bilkörning, omöjliga.

Med åldern börjar ögonlinserna gulna. För vuxna innebär detta ett begränsat naturligt försvar mot blått ljus. Barn är dock också sårbara.

Blått ljus kan också störa den biologiska klockan och påverka sömnen. 

Att skydda våra små mot de negativa effekterna av skärmtid är väldigt viktigt. Om ditt barn klagar över en svidande känsla i ögonen kanske du vill se över hur mycket skärmtid han eller hon har.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.